Łosoś w cieście francuskim.doc

(476 KB) Pobierz
Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

Składniki dla 6 osób:

·         6 filetów z łososia, bez skórki po ok 200 g każdy

·         sól i pieprz

·         450 g ciasta francuskiego

·         2 łyżki kaszy manny

·         15 g masła

·         sok z 1/2 cytryny

·         po 1 łyżce posiekanych oliwek, natki pietruszki i estragonu

·         glazura - 1 żółtko jaja zmieszane z 1 łyżką mleka

Sos ziołowy (można przygotować wcześniej):

·         40 g pokrojonego w kostkę masła

·         1 łyżka mąki

·         200 ml wywaru rybnego (można zastąpić: bulionem warzywnym lub 4 łyżki sosu rybnego zmieszać z wodą)

·         3 łyżki białego wina

·         1 łyżka śmietanki kremówki

·         po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i kopru

·         sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

·         Układam filety na papierze do pieczenia, posypuję solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, wstawiam do lodówki.

·         Ciasto kroję na 2 części, jedną znacznie większą od drugiej. Mniejszą część formuję w prostokąt nieco większy niż filety.

·         Zimne ciasto układam na nawilżonej blasze do pieczenia i nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 220℃ przez 10 minut, następnie posypuję kaszą manną, układam filety, obkładam masłem, posypuję oliwkami, natką i estragonem.

·         Pozostałym ciastem uformowanym w prostokąt przykrywam filety, zawijając brzegi pod spód. Smaruję ciasto składnikami do glazury i piekę 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160℃ i piekę kolejne 15 minut.

·         Przykrywam folią gdy zacznie się za bardzo rumienić.

Sos:

·         Masło roztapiam na patelni, dodaję mąkę i mieszam 1 minutę, następnie dodaję sos rybny lub bulion i wino. Doprowadzam do wrzenia, ciągle mieszając, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze 5 minut aż sos zgęstnieje. Dodaję śmietanę, zioła, sól i pieprz. Podaję z rybą.

Uwagi:

·         Ciasto pod rybą było troszkę namoknięte, mimo, że wcześniej było podpiekane w piekarniku. Jeśli komuś to przeszkadza, można podpiec wcześniej samego łososia, lub podgotować na parze, dopiero później położyć go na cieście, przykryć resztą drugą jego częścią i zapiec.

·         Ja potrawę przyrządziłam z młodymi ziemniakami z wody i szparagami z masłem i parmezanem, dlatego porcje ryby na jedną osobę były o połowę za duże. Jeśli łososia przygotowujemy bez dodatków (lub tylko z sałatą z vinegretem, proporcje będą odpowiednie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin