Składniki dla 6 osób:
· 6 filetów z łososia, bez skórki po ok 200 g każdy
· sól i pieprz
· 450 g ciasta francuskiego
· 2 łyżki kaszy manny
· 15 g masła
· sok z 1/2 cytryny
· po 1 łyżce posiekanych oliwek, natki pietruszki i estragonu
· glazura - 1 żółtko jaja zmieszane z 1 łyżką mleka
Sos ziołowy (można przygotować wcześniej):
· 40 g pokrojonego w kostkę masła
· 1 łyżka mąki
· 200 ml wywaru rybnego (można zastąpić: bulionem warzywnym lub 4 łyżki sosu rybnego zmieszać z wodą)
· 3 łyżki białego wina
· 1 łyżka śmietanki kremówki
· po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i kopru
· sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
· Układam filety na papierze do pieczenia, posypuję solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, wstawiam do lodówki.
· Ciasto kroję na 2 części, jedną znacznie większą od drugiej. Mniejszą część formuję w prostokąt nieco większy niż filety.
· Zimne ciasto układam na nawilżonej blasze do pieczenia i nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 220℃ przez 10 minut, następnie posypuję kaszą manną, układam filety, obkładam masłem, posypuję oliwkami, natką i estragonem.
· Pozostałym ciastem uformowanym w prostokąt przykrywam filety, zawijając brzegi pod spód. Smaruję ciasto składnikami do glazury i piekę 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160℃ i piekę kolejne 15 minut.
· Przykrywam folią gdy zacznie się za bardzo rumienić.
Sos:
· Masło roztapiam na patelni, dodaję mąkę i mieszam 1 minutę, następnie dodaję sos rybny lub bulion i wino. Doprowadzam do wrzenia, ciągle mieszając, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze 5 minut aż sos zgęstnieje. Dodaję śmietanę, zioła, sól i pieprz. Podaję z rybą.
Uwagi:
· Ciasto pod rybą było troszkę namoknięte, mimo, że wcześniej było podpiekane w piekarniku. Jeśli komuś to przeszkadza, można podpiec wcześniej samego łososia, lub podgotować na parze, dopiero później położyć go na cieście, przykryć resztą drugą jego częścią i zapiec.
· Ja potrawę przyrządziłam z młodymi ziemniakami z wody i szparagami z masłem i parmezanem, dlatego porcje ryby na jedną osobę były o połowę za duże. Jeśli łososia przygotowujemy bez dodatków (lub tylko z sałatą z vinegretem, proporcje będą odpowiednie.
Bozena-62