Zapiekanka z grzybami na kruchym spodzieSkładniki na 8 porcji: Na kruche ciasto: 10 czubatych łyżek mąki, 5 płaskich łyżek masła lub margaryny, 1 jajko, sól,tłuszcz do formy, mąka do posypania blatu. Na nadzienie:25 dag pieczarek, 20 dag prawdziwków, 10 dag wędzonego boczku, 1 pojemnik (20 dag) gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag tartego żółtego sera (ementalera lub goudy), 4 jajka, 1 pęczek szczypiorku, sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa. Zagnieść mąkę z utartym tłuszczem, jajkiem i szczyptą soli, włożyć ciasto na pół godziny do lodówki. Oczyścić grzyby, opłukać, pokroić w plasterki. Pokroić boczek w kostkę. Umyć i posiekać szczypiorek. Rozbełtać jajka w śmietanie, wymieszać z utartym żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucić grzyby, połowę boczku i szczypiorku. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie - w kształt koła. Posmarować tłuszczem formę (o średnicy 28 cm), wyłożyć ciastem. Nakłuć ciasto w kilku miejscach widelcem, posmarować nadzieniem. Piec 50 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Usmażyć na suchej patelni resztę boczku, posypać zapiekankę boczkiem i szczypiorkiem. czas przygotowania - ok. 1 i 1/2 godziny 1 porcja - 450 kalorii
hazelleyes86