Składniki: Ciasto: - kostka margaryny, - 25 dkg cukru, - 4 jaja, - 20 dkg mąki pszennej, - 5 dkg mąki ziemniaczanej, - łyżka kakao, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa I: - 50 dkg białego sera, - 4 żółtka, - 20 dkg margaryny, - 1 szkl. cukru, - 1 galaretka cytrynowa, - 1 szkl. wody. Masa II: - 4 białka, - 1,2 szkl. cukru, - 1 galaretka wiśniowa, - 1 szl. wody. Ponadto: - polewa czekoladowa. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec, do utartej masy dodać pianę z białek i wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 częśći i upiec 3 placki. Placki są kruche więc najlepiej piec je na papierze do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Utrzeć ser z żółtkami, margaryną i cukrem. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać ją do utartego sera i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić z cukrem nad parą na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Gdy zacznie tężeć dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Na pierwszy placek wyłożyć masę serową i przykryć ją drugim plackiem. Następnie wyłożyć masę białkową i położyć trzeci placek. Ciasto polać polewą.
hazelleyes86