Syrop z kwiatów mlecza (mniszka lekarskiego)
250 sztuk kwiatów mlecza, 1 l wody, 1 kg cukru, ˝ łyżeczki kwasku cytrynowego
Kwiaty gotować 15 minut w wodzie, odcedzić. Do wody wsypać cukier i gotować powoli do zgęstnienia, dodać kwasek cytrynowy. Gorący syrop rozlać do słoików i zakręcić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
750 mniszkow2 kg cukru1,5 l wody2 cytrynykwiaty ugotować z woda i 1 całą cytryną, przekrojoną na 4 części 1 godzinę 30 minut.przecedzić, dodać cukier, sok z drugiej cytryny, gotować 1 godzinę 15 minut na małym ogniu, NIE MIESZAC!Wlać do słoiczków i odstawić do góry dnem.
Miód z mleczu=========300 kwiatów mleczu ( nie płukać )1,2 l wody1,5 kg cukru2 cytrynyKwiaty zalać gotowaną wodą, pokroić cytryny, pozostawić na 12 godz.Wycisnąć przez gazę, dodać cukier i gotować mieszając, aż będzie gęste jak miód.
Skład:- 500 kwiatów mlecza w pełnym rozkwicie-1,5 litra wody- 2 cytryny pokrojone w plastrySposób przygotowania:Wszystkie składniki gotowaćna wolnym ogniu przez 1,5 godziny.Następnie wycisnąć przez sito (lub gazę)maksymalnie dużo wywaru.Odsącz ponownie wlać do garnkaz dodatkiem 2 kg cukru.Mieszać do rozpuszczenia cukru.Gotować kolejne 1,5 godzinyna wolnym ogniu.15 minut przed końcem dodaćczysty sok z czterech cytryn.Gorący wywar zlać do słoików.
hazelleyes86