Pijany rodzynkowiec
Składniki
dla 1 osoby
Biszkopt:, 7 jajek, szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 5 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wkładka kokosowa:, 5 białek, .szklanka cukru, 20 dag wiórek kokosowych, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, .1 łyżeczka proszku do pieczenia,
KREM:, 1 puszka ananasów, 2 budynie śmietankowe`duże, 5 żółtek, łyżka mąki pszennej, 3/4 litry mleka, 0,5 szklanki cukru, 1 masło, 1 margaryna Kasia, rodzynki na wierzch:, 40 dag rodzynek, szklanka wódki czystej, 1/4 kostki margaryny, 2 czekolady mleczne,
Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min
1. Biszkopt: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać . Mąkę , kakao i proszek przesiać przez sitko delikatnie wymieszać i upiec , jak wystygnie przekroić na dwie części .2. Wkładka kokosowa: białka ubić , utrwalić cukrem, dodać kokos , mąkę , proszek, delikatnie wymieszać i piec aż złapie złoty kolor3. Krem: z jedną puszkę ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki, w tej wodzie wymieszać dwa budynie z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej, 3/4 l mleka zagotować , dodać pół szklanki cukru i wymieszane budynie zagotować- wystudzić , masło i margarynę zmiksować dodawać po trochę kremu, na koniec pokrojone drobno w kostkę ananasy ,4. przygotowanie rodzynek na wierzch: 40 dag rodzynek zalać wódką ( najlepiej na noc) 1/4 kostki margaryny rozgrzać z dwoma tabliczkami czekolady mlecznej do tego dodać odsączone rodzynki i wymieszać razem .5. wykonanie: pół biszkoptu - pół kremu- wkładka kokosowa- krem- druga połowa biszkoptu- lekko wystudzone rodzynki w czekoladzie
hazelleyes86