Pijany rodzynkowiec.docx

(239 KB) Pobierz

Pijany rodzynkowiec

 

Składniki

dla 1 osoby

Biszkopt:,
7 jajek,
szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
5 łyżek mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
 

Wkładka kokosowa:,
5 białek,
.szklanka cukru,
20 dag wiórek kokosowych,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
.1 łyżeczka proszku do pieczenia,
 

KREM:,
1 puszka ananasów,
2 budynie śmietankowe`duże,
5 żółtek,
łyżka mąki pszennej,
3/4 litry mleka,
0,5 szklanki cukru,
1 masło,
1 margaryna Kasia,
rodzynki na wierzch:,
40 dag rodzynek,
szklanka wódki czystej,
1/4 kostki margaryny,
2 czekolady mleczne,

 

Opis przygotowania

czas przygotowania: > 90 min

1. Biszkopt: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać . Mąkę , kakao i proszek przesiać przez sitko delikatnie wymieszać i upiec , jak wystygnie przekroić na dwie części .

2. Wkładka kokosowa: białka ubić , utrwalić cukrem, dodać kokos , mąkę , proszek, delikatnie wymieszać i piec aż złapie złoty kolor

3. Krem: z jedną puszkę ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki, w tej wodzie wymieszać dwa budynie z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej, 3/4 l mleka zagotować , dodać pół szklanki cukru i wymieszane budynie zagotować- wystudzić , masło i margarynę zmiksować dodawać po trochę kremu, na koniec pokrojone drobno w kostkę ananasy ,

4. przygotowanie rodzynek na wierzch: 40 dag rodzynek zalać wódką ( najlepiej na noc) 1/4 kostki margaryny rozgrzać z dwoma tabliczkami czekolady mlecznej do tego dodać odsączone rodzynki i wymieszać razem .

5. wykonanie: pół biszkoptu - pół kremu- wkładka kokosowa- krem- druga połowa biszkoptu- lekko wystudzone rodzynki w czekoladzie

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin