Ciastka jeżyki
Składniki
Na ciastka:160g mąki100g masła60g cukruNa masę:0,5l mleka1 budyń waniliowy lub śmietankowy na 0,5l150g cukru200g masła2 żółtka2 łyżki nutellibiszkopciki z paczki+ dowolny poncz do nichNa kolce:100g migdałów (słupeczków)Na polewę:2 tabliczki czekolady po 100g200 ml śmietany kremówki
Przed rozpoczęciem pieczenia należy sobie przygotować szablon w kształcie łezki, o długości ok. 7 cm. Z podanych składników wychodzi ok 15-17 szt. jeżyków. Zależy to od tego np. jak cienko wałkujemy ciasto.Z podanych składników na ciasto, należy szybciutko zagnieść kruche ciasto i na przynajmniej godzinę odłożyć je do lodówki. Po czym należy, je wyjąć, rozwałkować i przy pomocy szablonu wyciąć spody jeżyków. Ciasteczka piec, na blaszce wyłożonej pergaminem w temp. ok. 180o do ładnego zrumienienia. Odłożyć je na kratkę do zupełnego wystygnięcia.
Z 0,5l mleka
odlać kilka łyżek do rozrobienia budyniu, resztę zagotować z cukrem (można go dać mniej, rzecz smaku
). Proszek budyniowy rozrobić z mlekiem i dwoma żółtkami i wlać na gotujące mleko. Zagotować i ostudzić mieszając i uważając by nie zrobił się kożuch. Miękkie masło utrzeć na puch i kiedy budyń i masło będą miały tę samą temperaturę dodawać budyń do masła i delikatnie to wszystko połączyć, dodać tak samo nutellę( przed jej dodaniem, można odłożyć ze 2-3 łyżki kremu do dekoracji oczek i nosków)Biszkopciki z paczki (ilość tak na oko) nasączyć ulubionym, sprawdzonym ponczem i delikatnie w mieszać do kremu.Gotowy krem nakładać na ciastka, formując, zgrabne jeżyki, poutykać słupki migdałów i zalać polewą. Odstawić do zastygnięcia polewy, najlepiej na kratce. Z kremu, bądź też jakiejś masy plastycznej, marcepanu czy lukru plastycznego zrobić oczka i noski.Ciasteczka, budzą zachwyt u dzieci, cieszą się dużym wzięciem na imprezach dla dzieci.
hazelleyes86