Ciastka jeżyki.doc

(76 KB) Pobierz
Ciastka jeżyki

Ciastka jeżyki

Składniki

 

Na ciastka:
160g mąki
100g masła
60g cukru

Na masę:
0,5l mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy na 0,5l
150g cukru
200g masła
2 żółtka
2 łyżki nutelli
biszkopciki z paczki+ dowolny poncz do nich

Na kolce:
100g migdałów (słupeczków)

Na polewę:
2 tabliczki czekolady po 100g
200 ml śmietany kremówki

 

Przed rozpoczęciem pieczenia należy sobie przygotować szablon w kształcie łezki, o długości ok. 7 cm. Z podanych składników wychodzi ok 15-17 szt. jeżyków. Zależy to od tego np. jak cienko wałkujemy ciasto.


Z podanych składników na ciasto, należy szybciutko zagnieść kruche ciasto i na przynajmniej godzinę odłożyć je do lodówki. Po czym należy, je wyjąć, rozwałkować i przy pomocy szablonu wyciąć spody jeżyków. Ciasteczka piec, na blaszce wyłożonej pergaminem w temp. ok. 180o do ładnego zrumienienia. Odłożyć je na kratkę do zupełnego wystygnięcia.


 

 

 

 

Z 0,5l mleka

odlać kilka łyżek do rozrobienia budyniu, resztę zagotować z cukrem (można go dać mniej, rzecz smaku

). Proszek budyniowy rozrobić z mlekiem i dwoma żółtkami i wlać na gotujące mleko. Zagotować i ostudzić mieszając i uważając by nie zrobił się kożuch. Miękkie masło utrzeć na puch i kiedy budyń i masło będą miały tę samą temperaturę dodawać budyń do masła i delikatnie to wszystko połączyć, dodać tak samo nutellę( przed jej dodaniem, można odłożyć ze 2-3 łyżki kremu do dekoracji oczek i nosków)
Biszkopciki z paczki (ilość tak na oko) nasączyć ulubionym, sprawdzonym ponczem i delikatnie w mieszać do kremu.
Gotowy krem nakładać na ciastka, formując, zgrabne jeżyki, poutykać słupki migdałów i zalać polewą. Odstawić do zastygnięcia polewy, najlepiej na kratce. Z kremu, bądź też jakiejś masy plastycznej, marcepanu czy lukru plastycznego zrobić oczka i noski.

Ciasteczka, budzą zachwyt u dzieci, cieszą się dużym wzięciem na imprezach dla dzieci.
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin