Polędwica z grilla z wiosenną surówką.
Składniki na 1 porcję:
250g polędwicy wołowej, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, pieprz, sól, 125 g sera feta, 1 pomidor, garść kiełków z rzodkiewki, 3 liście sałaty rzymskiej; masło czosnkowe – 10 dkg masła, 3 ząbki czosnku, vinegret – ocet winny, oleju z oliwek, sól, pieprz i oregano do smaku.
Sposób wykonania:
Rozbić ręką polędwicę wołową. Doprawić z obu stron wyciśniętym czosnkiem i polać oliwą, dodać pieprz. Polędwicę grillować z obu stron. Fetę pokroić w kawałki, sałatę porwać, pokroić w ćwiartki pomidorka i przybrać kiełkami sałaty. Przygotować z oliwy, octu winegret i przypraw sporządzić winegret. Polać ni sałatkę. Do masła dodać wyciśnięty czosnek, wymieszać i podawać razem z grillowaną polędwicą.
Dobra rada
Polędwicę posolić przed spożyciem, w czasie przygotowywania nie należy tego robić, bo stwardnieje.
ewodniczka