Kuchnia Indyjska I.doc

(205 KB) Pobierz
Kuchnia Indyjska

Kuchnia Indyjska

 

 

 

Alu kofta - kulki warzywne w sosie

 

Składniki:
- Kulki warzywne:
- 5 ziemniaków
- 1/2 kalafiora
- 10 dag mąki z ciecierzycy (można kupić w ośrodku krysznaitów) lub pszennej
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- sól
- pieprz
- garam masala
- olej do smażenia
Sos:
- 1 kg posiekanych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
- 1 łyżka ghee
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sól
- pieprz
- chili
- 1 mały jogurt (15 dag)

Sposób przyrządzania:

To pyszne wegetariańskie danie ze środkowych Indii zrobiło w Europie ogromną karierę. I to nie tylko wśród krysznaitów
Zrób sos: do gorącego ghee dodaj imbir i chili. Jak zapachnie, dodaj resztę przypraw, chwilę smaż, mieszając. Dodaj pomidory, duś na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przetrzyj przez sitko, wymieszaj z jogurtem. Ziemniaki i kalafiora podgotuj na półtwardo. Zetrzyj warzywa na tarce z dużymi oczkami, wymieszaj z resztą składników, wyrabiaj dwie minuty. Z masy formuj kulki, smaż je w gorącym oleju. Podawaj z ciepłym sosem jogurtowym. Ten sos jest też smacznym dodatkiem do smażonego sera panir.

 

 

 

Baranie kiełbaski

 

Składniki:
- 1 kg mielonej baraniny
- 2 drobniutko posiekane cebule
- 2 suszone czerwone chili
- 4 świeże zielone chili (bez nasionek posiekane)
- 10 goździków
- nieduży kawałek imbiru (posiekany)
- 8 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- 2 tosty
- 2 jajka
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1 szklanka oleju do głębokiego smażenia

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj mięso z cebulą, chili, utłuczonymi w moździerzu goździkami i imbirem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj szklankę wody, jeszcze raz wymieszaj, aby powstała pulchna masa. Masę przełóż na patelnię, podgrzewaj, mieszając, na średnim ogniu tak długo, aż cała woda odparuje i zostanie samo mięso. Przełóż je do blendera i zmiksuj. Kromki chleba namocz w wodzie na 5 minut, odciśnij, dodaj do mięsa razem z jednym roztrzepanym jajkiem. Z przygotowanej masy mięsnej uformuj nieduże kiełbaski (nieco większe i grubsze niż palec). Kiełbaski panieruj najpierw w drugim roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce. W głębokiej patelni rozgrzej olej, usmaż kiełbaski na średnim ogniu na rumiano (z tej porcji mięsa otrzymasz 20 kiełbasek). Podawaj na zimno.

 

Baranina madras


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
500 g baraniny,
50 g masla,
1 duza cebula,
2 lyzki garam masala,
1 lyzeczka chilli w proszku,
1 lyzeczka soli,
75 g koncentratu pomidorowego,
3 ziarna kardamonu,
sok z 1/2 cytryny.

1. Oczyscic mieso z tluszczu, pokroic w kostke ok. 2,5x2,5 cm. Obrumienic w
masle, przelozyc z patelni do rondla.
2. Na tym samym tluszczu smazyc przez 4 min. pokrojona w plastry cebule z garam
masala i chilli, czesto mieszajac.
3. Dodac cebule z maslem i przyprawami do miesa, rozprowadzic koncentrat pomidorowy z pokruszonym kardamonem, dolac troche wody, dusic pod przykryciem
30 min.
4. Osolic i wycisnac sok z 1/2 cytryny. Gotowac na malym ogniu ok. 15 min,
czesto mieszajac.
5. Podawac z ryzem ugotowanym bez przypraw.

 

 

Baranina marynowana



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g chudej baraniny,
3 dl jogurtu,
1,5 lyzeczki soli,
2 duze cebule,
250 g masla,
50 g swiezego imbiru lub 1,5 lyzeczki sproszkowanego,
4 zabki czosnku,
1,5 dl wody,
1/2 lyzeczki czarnego pieprzu,
1 lyzeczka fenugriku,
2 lyzeczki papryki slodkiej,
1 lyzeczka sproszkowanego kminku,
1 czerwona papryczka chilli.

1. Pokroic baranine w kostke (ok. 2,5x2,5 cm), przelozyc do kamionki, zalac
jogurtem, osolic. Marynowac w lodowce 24 godz.
2. Posiekac cebule, zrumienic w masle.
3. W niewielkiej ilosci wody (1,5 dl) rozgotowac posiekane imbir i czosnek.
Polaczyc z cebula i maslem, gotowac 10 min.
4. Dodac pozostale przyprawy, zagotowac.
5. Do gotujacego sie masla z przyprawami przelozyc mieso z marynata, dusic pod
przykryciem 1 godz.
6. Podawac z ryzem, przybrane posiekana i podsmazona czerwona papryczka chilli.

 

 

Bengalski chutney jabłkowy



Porcja dla ? Czas przygotow. 1,5 godz.
16 duzych kwaskowatych jablek,
50 g swiezego imbiru lub 2 lyzeczki sproszkowanego,
0,5 l octu winnego,
2 cebule,
6 zabkow czosnku,
500 g brazowego cukru,
50 g gorczycy,
1 lyzka soli,
1 lyzeczka chilli,
200 g rodzynek,
50 g siekanych migdalow.

1. Posiekac imbir, cebule i czosnek.
2. Obrane i pokrojone jablka gotowac w occie z cukrem, az beda miekkie.
3. Dodac imbir, cebule i czosnek oraz wszystkie pozostale skladniki. Gotowac
bez przykrycia 20 min., mieszajac czesto drewniana lyzka.
4. Po ostudzeniu przelozyc do sloikow.

 

 

 

Chappati - chlebek indyjski I

 

Składniki:
- 40 dag mąki pszennej z pełnego przemiału
- szczypta soli
- 1 filiżanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju

Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiej, wymieszaj z solą, zagnieć z olejem i taką ilością wody, aby powstało miękkie, gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i pozostaw w misce na godzinę. Następnie podziel ciasto na 8 porcji, ulep kulki i każdą spłaszcz, tak aby powstał placuszek o średnicy 12-13 cm. Placki posmaruj z obu stron olejem i usmaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Takie placki można posmarować olejem czosnkowym lub olejem aromatyzowanym przyprawami. Trzeba je jeść zaraz po zdjęciu z patelni, gdy są gorące i pulchne. Prawdziwe chapati przyrządza się w piecu tandoor.

 

 

Chappati II - chlebek indyjski II

 

Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- łyżka masła
- łyżeczka soli
- kawałek słoniny

Sposób przyrządzania:

Wysyp mąkę na stolnicę (trochę odsyp na talerzyk - będzie ci potrzebna do podsypywania), wymieszaj ją z solą i, powoli dolewając letnią wodę (w sumie mniej więcej filiżankę), zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, żeby nie obsychało i odstaw na bok na 45-60 minut, po czym jeszcze raz wyrób. Następnie uformuj z niego wałek i pokrój go na 10-12 plastrów o równej grubości. Posyp stolnicę maką i po kolei rozwałkuj każdą porcję ciasta na krągły placek o grubości 3-5 mm. Weź jeden placek (pozostałe przykryj czystą lnianą ściereczką), połóż go na rozgrzanej patelni z grubym dnem. Patelnię posmaruj wcześniej kawałeczkiem słoniny. Placek przewróć, gdy od spodu trochę się podpiecze, ale jeszcze nie zdąży się za mocno przyrumienić. Pokrop go stopionym masłem, po chwili znów przewróć i dosmaż na rumiano. W ten sam sposób usmaż wszystkie przygotowane placki. Układaj je po usmażeniu jeden na drugim i trzymaj w cieple (np. w lekko nagrzanym piekarniku). Podawaj jako dodatek do potraw mięsnych i warzyw lub zamiast chleba - z masłem i wędliną lub innymi dodatkami.

 

 

Chicken butter masala - pieczony kurczak w sosie

 

Składniki:
- Mięso i marynata:
- 2 filety z piersi kurczaka pokrojone na kawałki
- po 1/2 łyżki startego imbiru i rozgniecionego czosnku
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki soku z lemonki i chili
- 1 łyżka jogurtu
- sól
- kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego
Sos:
- 5 obranych pomidorów
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany
- po 1/2 łyżeczki zmielonej chili i kozieradki
- 1 łyżeczka garam masala
- po 1/2 łyżki startego imbiru i rozgniecionego czosnku
- czubata łyżka cukru
- listki kolendry

Sposób przyrządzania:

Zmiksuj składniki marynaty, wymieszaj z kurczakiem. Odstaw na pół godziny, następnie wstaw do bardzo gorącego piekarnika na 10 minut. Ostudź. Pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Rozgrzej masło, podsmaż czosnek i imbir. Gdy zaczną pachnieć, dodaj garam masala, kozieradkę i chili. Smaż 5 minut, dodaj pomidory, wymieszaj z orzechami, przypraw cukrem. Zmniejsz ogień, podgrzewaj 10 minut. Wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą i cukrem. Do sosu włóż upieczonego kurczaka, gotuj, aż mięso będzie miękkie. Posyp kolendrą, podawaj z plackami naan lub ryżem.

 

 

 

Chutney z mango

 

Składniki:
2 owoce mango
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
50 ml oleju do smażenia
150 ml jasnego octu winnego
2 łyżki brązowego cukru

Opis wykonania:
Owoce mango obrać, pokroić w kostkę, odłożyć. Utrzeć razem czosnek, chili, imbir i kurkumę. Rozgrzać olej, wsypać przyprawy i smażyć ok. 2 sekund. Dodaćocet, cukier, mieszać na małym ogniu, aż cukier rozpuści się. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut. Dodać owoce mango, ogrzewać około 5 minut. Po ostudzeniu przełożyć do hermetycznego słoika. Po dwóch dniach chutney gotowy jest do jedzenia.

 

 

 

Ciapaty

 

Składniki:
35 dag mąki żytniej
łyżka masła
łyżeczka soli
letniej wody tyle, ile ciasto pochłonie (ok. 1 filiżanki)

Opis wykonania:
Na stolnicę wysypać 30 dag mąki zostawiając trochę do podsypywania. Dodać sól i stopniowo dolewać letnią przegotowaną wodę wyrabiając gładkie aleelastyczne ciasto. Odstawić je na 1 godzinę pod przykryciem, by nie wysychało, po czym ponownie wyrobić.Podzielić ciasto na 10-12 części i na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na okrągłe placki. Smażyć na ciężkiej, najlepiej całkiem suchej patelni, ostatecznieposmarowanej watką zmoczoną w oleju. Ciapaty trzymamy w cieple do momentu podania.

 

Curry krabowe

 

Składniki:
- 50 dag paluszków krabowych
- 60 ml oleju
- 2 posiekane cebule
- 20 listków curry
- 6 papryczek chili
- kawałek imbiru obrany i pokrojony w plasterki
- 8 ząbków czosnku
- po 1 łyżeczce chili w proszku i soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 300 ml mleka kokosowego
- sól

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Włóż listki curry, posiekane papryczki chili, czosnek i imbir, gotuj 5 minut na małym ogniu. Dodaj sproszkowaną chili i kurkumę, powoli wlewaj 200 ml wody, cały czas mieszając. Zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj 7-8 minut. Co jakiś czas mieszaj. Dodaj paluszki krabowe, gotuj około 10 minut na średnim ogniu. Wlej mleko kokosowe, pozostaw danie na małym ogniu na 2-3 minuty. Posól do smaku, zdejmij z ognia, odstaw na kilka minut. Przypraw do smaku sokiem cytrynowym. Curry jest najlepsze od razu po przygotowaniu

 

 

 

Curry z baraniną po indyjsku

 

Składniki:
- 60 dag mielonej baraniny
- po 40 dag mrożonego groszku i pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- kawałek (2 cm) korzenia imbiru
- 8 gałązek świeżej kolendry
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 3 łyżki jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 łyżki ghee lub oleju
- sól do smaku

Sposób przyrządzania:

Pomidory pokrój na ćwiartki. Posiekaj cebulę, czosnek i paprykę. Obierz i zetrzyj imbir, posiekaj kolendrę. Cebulę zeszklij na ghee lub oleju, dodaj czosnek, imbir i paprykę. Posyp garam masala, kurkumą, kuminem i mieloną kolendrą. Wymieszaj, włóż pomidory, posól. Dodaj mięso i jogurt. Przykryj i gotuj 10 minut. Dodaj groszek, sok z cytryny, cukier i listki kolendry. Wymieszaj, przykryj, gotuj jeszcze 10 minut.

 

 

Curry z pieczarkami i jajkami

 

Składniki:
- 25 dag małych pieczarek
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
- 3 łyżki masła (najlepiej sklarowanego) lub oleju sezamowego
- 3 pomidory
- 2 nieduże cebule
- 2 łyżki zsiadłego mleka

Sposób przyrządzania:

Pieczarki starannie umyj i osusz. Jeśli trafiły się wśród nich troszkę większe, pokrój je na połówki lub ćwiartki. Jedną (mniejszą) cebulę pokrój na ćwiartki, a drugą jak najdrobniej posiekaj. Rozgrzej wok lub patelnię (bez tłuszczu), wrzuć na nią pieczarki i, mieszając, smaż, aż odparuje z nich sok, który wcześniej puściły. Wtedy dodaj połowę tłuszczu i jeszcze chwilę smaż, mieszając, po czym odgarnij pieczarki na bok, dołóż resztę masła lub oleju, a gdy się rozgrzeje, włóż ćwiartki cebuli, ładnie je zrumień, przesuń na bok, a na środku zeszklij posiekaną cebulę. Teraz dodaj część natki, obrane ze skórki i pokrajane na plastry pomidory i zsiadłe mleko. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i duś razem około 10 minut, pod przykryciem. Następnie rozgarnij podsmażone składniki i w powstałe miejsce włóż obrane i ukośnie pokrojone na połówki jajka. Przykryj je odgarniętymi grzybami i cebulą i duś nie dłużej niż 10 minut, kilka razy poruszając wokiem lub patelnią. Przed zdjęciem z ognia skrop danie sokiem z cytryny i posyp pozostałą natką. Podawaj z ryżem lub indyjskim chlebkiem chappati.

 

 

Curry z soczewicy

 

Składniki:
- 5 łyżek oleju
- 3 suszone chili
- 5 łyżeczek nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki żółtej soczewicy
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w piórka
- ew. 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1/2 szklanki pokrojonych pomidorów
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę bakłażanów
- sól
- cukier
- 1-2 dag pasty tamaryndowej
- 8 listków curry
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej połowę oleju na patelni, dodaj chili, kolendrę, kozieradkę i kokos. Podgrzewaj, mieszając, 5-10 minut. Ostudź. Umyj soczewicę, zalej czystą wodą, zagotuj, dodaj kurkumę. Gotuj 15-20 minut. Kokos z przyprawami zmiksuj w blenderze. Gdy soczewica jest miękka, dodaj do niej cebulę, ew. asafetydę, pomidory, bakłażan i pastę kokosową. Gotuj 5 minut. Dodaj pastę tamaryndową, przypraw solą i cukrem, gotuj 2 minuty, mieszając. Pozostały olej rozgrzej na patelni, wrzuć listki curry i gorczycę. Gdy gorczyca zacznie pękać, posyp nią danie. Podawaj z plackami uttapam.

 

 

 

Czatnej

 

Składniki:              1 duże zielone mango, 1 świeże chili, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki startego świeżego imbiru.

Sposób przyrządzania:   Mango obierz ze skórki. Oddziel miąższ od pestki. Jeżeli nie będzie chciał odchodzić, odetnij nożem. Resztę miąższu, która zostanie na pestce, obetrzyj na tarce. Pokrój miąższ w kostkę. Zmiksuj z innymi składnikami i łyżeczką soli na gęstą papkę.

 

 

Czatnej II (pasta) z kolendrą

 

Składniki:
- 2 szklanki liści kolendry
- 1 szklanka świeżo startego miąższu orzecha kokosowego
- 4 zielone papryczki chili (dla nie-Hindusów najlepiej o połowę mniej)
- 1 posiekana cebula
- kawałek świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki nasion kuminu
- po 1 łyżeczce (od kawy) cukru i soku z cytryny
- sól

Sposób przyrządzania:

Zmiksuj wszystkie podane składniki w blenderze, dodając, jeśli to konieczne, łyżkę wody. Uwaga: o ile nie uda ci się kupić świeżej kolendry, użyj listków mięty. Ten czatnej jest znakomitym dodatkiem do krakersów lub jako dip do frytek i ?pakora?, czyli warzyw w cieście. Można też podawać go jako smarowidło do grzanek i kanapek.

 

 

Czatnej (pasta) z mango

 

Składniki:
- 2 duże obrane niezbyt dojrzałe mango
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 4 zielone chili (bez nasionek)
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 łyżki nasion kuminu
- 1 łyżka cukru
- 10 listków mięty
- świeża gałązka kolendry
- sok z cytryny
- sól

Sposób przyrządzania:

Pokrój miąższ mango na kawałeczki, zmiksuj ze wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolitą, gładką masę.

 

 

 

Dal makhni

 

Składniki:
20 dag czarnej soczewicy
10 dag koncentratu pomidorowego
200 ml jogurtu naturalnego
20 dag masła
2 dag kardamonu, laski cynamonowej i goździków
3 ząbki czosnku
4 dag świeżego imbiru
czerwona pasta chilli
sól do smaku

Opis wykonania:
Namoczoną wcześniej soczewicę dusimy do miękkości ok.2 godzin. Po 1,5 godziny wkładamy do garnka przyprawy: kardamon, laska cynamonu i goździkizawinięte w gazę, a pół godziny później dodajemy 10 dag masła.Na pozostałym maśle przesmażamy przez ok. 2 minuty czosnek zmiksowany z imbirem, koncentratpomidorowy i czerwoną pastę chilli i tak przygotowaną mieszankę dodajemy do soczewicy. Wlewamy jogurt i doprawiamy do smaku solą. Podajemy gorące z ryżem basmati o charakterystycznym, orzechowym smaku.

 

 

 

Dosa

 

Składniki:              1 i ¾ szklanki mąki pszennej razowej, garść świeżych liści kolendry lub pietruszki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 świeże posiekane chili lub 1 płaska łyżeczka sproszkowanego, 5 łyżek oleju.

Sposób przyrządzania:   Mąka na dosę musi być gładka, czyli jak najdrobniej zmielona. Przez sito o jak najdrobniejszych otworach przesiej ją do dużej miski. Liście kolendry umyj i drobno posiekaj, wymieszaj z mąką, dodaj 1 łyżeczkę soli i resztę składników (oprócz oleju). Dolej 2 szklanki letniej przegotowanej wody i zmiksuj wszystko dokładnie. Otrzymasz lejące się ciasto, takie jak na naleśniki. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz ciasto zmiksuj. Na teflonowej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Chochelką wlej tyle ciasta, aby można było rozprowadzić je jak najcieńszą warstwą na całej powierzchni patelni. Smaż dosę na średnim ogniu 2-3 minuty z jednej strony, do złotego koloru, następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta. W zależności od wielkości patelni, powinieneś otrzymać 10 - 15 dos. Dosy podawaj gorące, najlepiej zaraz po upieczeniu. Jeżeli chcesz upiec je przed posiłkiem, przechowuj je poukładane jedna na drugiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Z czym podawać?:   Wspaniale smakują posmarowane twarożkiem. Można je też podawać do zupy.

 

 

 

Gopinath

 

Składniki:              ½ kostki masła, ¾ szklanki śmietanki kremówki, ¾ szklanki orzechów laskowych, 4 ły...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin