SAŁATKI 1.doc

(1187 KB) Pobierz
SAŁATKI

SAŁATKI

 

3 x S : Szalenie Smakowita Sałatka


składniki
szkl. makaronu rurki lub świderki,
1/3 kostki feta,
10 dkg sera żółtego,
2 pomidory,
3 - 4 rzodkiewki,
3 łyżki fasolki czerwonej,
4 - 5 plasterków szynki lub fileta z indyka,
2-3 łyżki oliwy,
1 łyżka octu balsamicznego,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki szczypiorku lub natki,
sól do smaku

sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente.
Przelać zimną wodą, odcedzić i poczekać aż ostygnie.
Ser feta pokroić w nizbyt drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki lub niezbyt małe kawałki.
Rzodkiewki pokroić drobniutko w kosteczkę.
Plasteki fileta pokroić w paseczki.
Wszystkie składniki połączyć razem, dodać fasolkę i szczypiorek oraz oliwę i ocet balsamiczny.
Dodać zmiażdżony czosnek . Doprawić szczyptą soli do smaku i wymieszać.

 

 

Aksamitna sałatka z kapusty


składniki
biała kapusta do 1,5 kg
4 średnie marchewki
1 śreniej wielkości cebula

Sos :
3/4 małego słoiczka majonezu "Winiary"
1 kubek kwaśnej śmietany (180 g)
sok z dużej cytryny
1 łyżka cukru
1-2 łyżeczek dobrej musztardy
1 łyżeczka kminku
sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,cebulę pokroić w drobną kostkę.Wszystkie jarzyny zmieszać ze sobą w salaterce.
Przyrządzić sos : śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny ,dodać pozostałe przyprawy.
Na końcu wmieszać majonez i w razie potrzeby dosmaczyć solą i pieprzem.
Sos połączyć z jarzynami dokładnie wymieszać i wstawić sałatę do lodówki conajmniej na godzinę.
Śmietana ma być kwaśna lecz jednocześnie o kremowej konsystencji.

 

 

Alzacka sałatka z buraków


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
400 g burakow,
100 g serdelkow,
1 cebula dymka,
4 lyzki posiekanych ziol: majeranek, kminek, czosnek, gozdziki.
Sos winegret z musztarda:
6 lyzek oliwy,
2 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzka musztardy.

1. Male buraki jednakowej wielkosci wyszorowac szczoteczka pod biezaca woda,
zalac zimna woda, ugotowac pod przykryciem. Gdy beda miekkie odcedzic i jeszcze cieple obrac ze skorki. Ostudzic, pokroic na plasterki.
2. Z serdelkow zdjac skorke. Posiekac na plasterki. Cebulke obrac, umyc, posiekac. Ziola umyc, drobno posiekac.
3. Przygotowac sos. Rozetrzec dokladnie musztarde z sola i pieprzem, dodac sok
cytrynowy, stale mieszajac dolac oliwe.
4. Buraki wymieszac z posiekana cebula, zalac sosem i wstawic na 1 godz do lodowki.
5. Przed podaniem dodac do burakow pokrojone serdelki, wymieszac, posypac ziolami.

 

 

 

Amerykańska sałatka z kurczaka

 

Składniki:
25 dag pieczonego kurczaka (może być też usmażony lub
ugotowany)
liście sałaty
4 plastry ananasa z puszki
puszka czerwonej fasolki
10 dag obranych orzechów włoskich
1 cytryna
2-3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
majonez ewentualnie rozmieszany z jogurtem
1 czerwona papryka i natka pietruszki do przybrania

Opis wykonania:
Mięso z kurczaka posiekać na małe kawałki. Orzechy włoskie posiekać. Osączone plastry ananasa pokroić w małe kawałeczki. Fasolkę odcedzić, przelać zimnąwodą i ponownie odcedzić. Wymieszać wszystkie składniki, kropiąc sokiem z cytryny i oliwą. Podawać sałatkę ułożoną na liściach kruchej, zielonej sałaty,ozdobioną czerwoną papryką pokrojoną w paski i posiekaną natką pietruszki. Nie polewać majonezem, który podajemy oddzielnie

 

 

Angielska sałatka coleslow



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
1/2 glowki bialej kapusty,
1 cebula,
2 marchewki,
1 zielona papryka,
1 lyzka soku cytrynowego.
Sos:
150 g majonezu:
1 lyzka soku cytrynowego,
2 lyzki smietany,
1 lyzeczka cukru,
sol, pieprz.

1. Wszystkie jarzyny umyc pod biezaca woda. Z kapusty zdjac wierzchnie liscie.
Marchewke i cebule obrac. Papryke przeciac na pol, usunac gniazda nasienne.
2. Kapuste i marchewke poszatkowac na cieniutkie paseczki dlugosci 4 mm.
3. Papryke pokroic na cieniutkie paseczki, a cebule drobno posiekac.
4. Pokrojone jarzyny wlozyc do miski, lekko posolic, skropic sokiem cytrynowym.
5. Przygotowac sos. Majonez wymieszac z sokiem cytrynowym i smietana. Dodac
sol, cukier i pieprz. Wszystkie skladniki dokladnie rozetrzec.
6. Tak przygotowanym sosem zalac jarzyny i wstawic na 1 godz do lodowki.

 

 

Aromatyczna surówka


4 szklanki poszatkowanej kapusty /może być 2 białej i 2 czerwonej/, 1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki, 1/4 szklanki posiekanego selera, 2 łyżki drobno posiekanej cebuli. sos: 1/4 szklanki oleju, 2 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka nasion gorczycy, sól, pieprz Zmieszać razem kapustę, paprykę, seler i cebulę. Osobno połączyć wszystkie składniki sosu. Przykryć, dobrze wstrząsnąć. Dodać do surówki i starannie wymieszać. Chłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę przed podaniem

 

 

Azjatycka salatka z ogorkow


składniki
2 dlugie ogorki

4 lyzki octu ryzowego
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
2 lyzki nasion sezamu
2 lyzeczki utartego swiezego imbiru
4 lyzki zielonej cebulki lub szczypiorku
1/2 lyzeczki cukru
szczypta cayenne
sol, pieprz do smaku

sposób przygotowania
Ogorki umyc, wysuszyc, przekroic wzdluz na pol i lyzeczka usunac nasiona. Kazda polowke pokroic wzdluz na dlugie, cieniutkie wstazki - najlepiej do tego nadaje sie obieracz do warzyw. Reszte skladnikow dobrze wymieszac w misce, dodac wstazki ogorkowe do sosu i dobrze wymieszac. Wstawic salatke do lodowki na 15 minut i podawac schlodzona.

 

 

 

Bardzo ostra sałatka

 

1 szklanka dzikiego ryżu
4 parówki lub 5 grubych plastrów szynki
1 por
3 ogórki kiszone
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
3 jajka
majonez
sól
pieprz

Opis wykonania:
Ryż gotujemy z wegeta. Warzywa i szynkę (lub parówki) kroimy w kostkę. Wszytkie składniki mieszamy i doprawiamy majonezem, solą i pieprzem

 

 

Biała sałatka


2 białe rzodkwie (30 dag),
2 jabłka,
10 dag truskawek.

SOS :
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
1/4 szklanki śmietany kremówki,
2 łyżki soku z cytryny,
cukier,
szczypta imbiru.

Rzodkiew umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę
Truskawki umyć, osączyć i poprzekrawać na pół.
Wszystkie składniki wymieszać.

SOS :
śmietanę ubić, wymieszać z jogurtem, cukrem i imbirem.
Sałatkę skropić sokiem z ctryny i polać sosem.

 

 

biało żółta sałatka z tuńczykiem


składniki
5 jajek
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (najlepiej w kawałkach)
mały słoik majonezu
15 dag sera żółtego
1 malutka cebulka
5 dag masła
czerwona papryka w proszku

sposób przygotowania
Jajka ugotowac ma twardo, ostudzić.
Oddzielić delikatnie żóltko od białka.
Do przeźroczystej salaterki ( najlepiej z płaskim dnem) starkować samo białko jajka na tarce jarzynowej.
Puszkę tuńczyka otworzyć, odsaczyć z sosu, wyłożyć połowe na starte białko.
Na tuńczyka wyłożyć majonez, cienka warstwę, ale tak, aby majonez pokrył tuńczyka.
Cebulkę posiekac bardzo drobno i wyłożyć do salaterki, zmrożone masło starkować na tarce jarzynowej (grube oczka), na to starkować ser żółty na drobnej tarce jarzynowej, pozypać dość mocno papryka słodką w proszku, wyłożyć reszte tuńczyka, posmarować majonezem, na tarce jarzynowej zetrzec żółtka jajek.
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, polecam z pieczywkiem.

Jest to popisowe danko na każdej mojej imprezie. Znika w błyskawicznym tempie, więc radzę zrobioć od razu 2 salaterki z podwójnej porcji składników.

 

 

 

Bliskowschodnia Sałatka Z Ryżu I Soczewicy

 

Składniki:               200 g ryżu z soczewicą, 1 – 2 łyżki oliwy, 1 cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 1 łyżka ziaren sezamowych, 150 ml naturalnego jogurtu, 1 łyżeczka mięty, chilli do smaku.

Sposób przyrządzania:  Ryż z soczewicą ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w plasterki i usmażyć na złoty kolor na oleju. Obsuszyć na bibułce. Ziarna sezamowe uprażyć na suchej patelni. Ryż z soczewicą przełożyć do miski dodać sól, pieprz do smaku i dodać 1 – 2 łyżki oliwy, wymieszać. Przybrać smażoną cebulą i posypać ziarnem sezamowym. W osobnej misce podać jogurt wymieszany z miętą i chilli.

 

 

Błyskawiczna sałatka z kalafiora

 

Składniki:
1 ugotowany kalafior
1 puszka groszku konserwowego
1 mały słoiczek majonezu
1 pęczek koperku

Opis wykonania:
Kalafior ugotować tak, by był lekko twardawy. Ułożyć w całości na środku półmiska i zalać majonezem. Z odcedzonego groszku konserwowego zrobić wianuszek wokół kalafiora, a całość posypać obficie świeżym koperkiem

 

 

 

Bukiet Warzyw

 

Składniki:              Duża główka sałaty masłowej, 8 kolbek konserwowej kukurydzy, 8 małych pomidorów, ¾ szklanki młodego zielonego groszku, 150 g strąków groszku cukrowego, 2 jajka na twardo, 200 g marchewki, 2 banany, 150 g chudego bekonu, 100 g pieczarek, 2 łyżki oleju, ocet winny, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:  Kukurydzę odcedzić. Pomidory umyć i osuszyć. Marchew pokroić w kostkę, gotować 10 minut. Groszek (ziarna i strączki) sparzyć. Jajka przekroić na połówkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Banany pokroić na kawałki. Bekon pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Skwarki wyjąć, a pozostały tłuszcz połączyć z łyżką octu, doprawić solą i pieprzem. W salaterce ułożyć liście sałaty, a na nich warzywa i boczek. Polać sosem. Nie mieszać.

 

 

 

Dwukolorowa Sałatka

 

Składniki:              250 g zielonej fasolki szparagowej, 250 g groszku, 4 pomidory, 1 cebula, sól, cukier, 3 łyżki oleju, 1 – 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej natki.

Sposób przyrządzania:   Fasolę i groszek opłukać. W fasoli przyciąć końce. Razem z groszkiem ugotować na parze lub w lekko osolonym wrzatku. Osączyć. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Posypać szczyptą cukru i wygnieść łyżką, by zmiękła. Połączyć z fasolką, groszkiem i pomidorami. Natkę utrzeć z ½ łyżeczki  soli i sokiem z cytryny. Ucierając, wlewać olej, aż powstanie gładka emulsja. Sosem polać sałatkę. Delikatnie wymieszać.

              1 porcja – około 186 kcal

 

 

 

Francuska Sałatka Z Pieczarek

 

Składniki:              500 g małych pieczarek, sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka białego wina, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 łyżka siekanej pietruszki, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:  Umyte pieczarki wysuszyć. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić pieczarki, dodać sok z cytryny, wino, ziarna kolendry, sól, pieprz. Gotować 10 minut. Ostudzić, posypać pietruszką. Wstawić na godzinę do lodówki.

 

 

 

Kolorowa Sałatka Ryżowa

 

Składniki:              ⅔ szklanki ryżu, ½ świeżego ogórka, 2 marchewki, 1 pęczek rzodkiewek, 1 cebula, 4 łyżki oleju słonecznikowego, 3 łyżki octu winnego z czerwonego wina, sól, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka koperku, pieprz, 1 łyżka musztardy sarepskiej.

Sposób przyrządzania:  Ryż zalać wrzącą wodą, dodać kurkumę, osolić i gotować około 20 minut. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Ogórek, marchewki, cebulę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa wymieszać z ryżem. Z musztardy, octu, oleju i koperku utrzeć pikantny sos. Przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem i odstawić na 1 godzinę.

Z czym podawać?:   Podawać ze świeżą bagietką.

 

 

 

Kolorowa Sałatka Toskańska

 

Składniki:              1 kg twardych pomidorów, 1 pęczek dymki, sałata lodowa, 30 dag sera owczego, pęczek cząbru, sól, pieprz, ocet.

Sposób przyrządzania:  Sałatę umyć. Wyłożyć nią salaterkę. Pomidory umyć, pokroić w plasterki w poprzek. Pomidory ułożyć na sałacie. Dymkę oczyścić, cebulki pokroić w krążki, a następnie rozsypać wokół pomidorów. Ser pokroić w kostkę, ułożyć na środku. Posypać posiekanym cząbrem, posolić i popieprzyć, skropić trochę oliwą i octem.

 

 

 

Kolorowa Sałatka Z Jajkami

 

Składniki:              4 pomidory, 40 dag kalafiora, 3 dymki, ½ strąka konserwowej papryki, 4 liście sałaty, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki octu winnego, 4 jajka na twardo, cukier, pieprz, sól, zioła prowansalskie.

Sposób przyrządzania:   Ugotować kalafior. Pokroić pomidory i dymkę. Warzywa ułożyć na sałacie. Ubić oliwę, ocet, 3 łyżki wody. Doprawić, skropić sałatkę. Podać z cząstkami jajka.

              1 porcja – około 270 kcal

 

 

 

Kolorowa Sałatka Z Jajkami I Brokułami

 

Składniki:              1 główka sałaty, 1 brokuł, 4 pomidory, 1 cukinia, sól, 4 jajka, 1 pęczek natki pietruszki, 2 łyżki octu winnego, pieprz, cukier, 5 łyżek oliwy, 50 g parmezanu.

Sposób przyrządzania:   Sałatę, brokuł, pomidory i cukinię oczyścić i umyć. Listki sałaty porwać na kawałki, pomidory pokroić w ósemki, a cukinię pokroić w cienkie plastry. Brokuł podzielić na różyczki i gotować 8 – 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać i pokroić w ćwiartki. Dodać do przygotowanych warzyw. Pietruszkę opłukać, osuszyć i grubo posiekać. Wymieszać z octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dodać oliwę, ubić. Warzywa z jajkami polać sosem, dobrze wymieszać. sałatkę posypać startym parmezanem.

Z czym podawać?:   Podawać z ciepłą bagietką.

              1 porcja – około 330 kcal

              20 g białka, 24 g tłuszczu, 8 g węglowodanów

 

 

 

Kolorowa Sałatka Z Makaronem

 

Składniki:              20 dag makaronu kokardki, sól, pieprz, 4 dag pestek słonecznika, 1 puszka kukurydzy, 1 pęczek rzodkiewek, 40 dag ogórka sałatkowego, 40 dag pomidorów, ½ pęczka koperku, ½ pęczka szczypiorku, ½ pęczka natki pietruszki, 1 mała cebula, 3 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki octu ziołowego, 6 łyżek oliwy, 2 łyżeczki miodu, rzeżucha.

Sposób przyrządzania:   Makaron gotować 8 minut w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, wystudzić. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni, wystudzić. Kukurydzę osączyć. Rzodkiewki, ogórek i pomidory oczyścić i umyć. Rzodkiewki pokroić na połówki, ogórek na kawałki, pomidory na cząstki. Koperek, szczypiorek i natkę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Przygotować sos: ocet wymieszać z cebulą, zieleniną, solą i pieprzem. Na końcu dodać olej i trochę miodu, przemieszać. Sosem polać makaron i pozostałe składniki, przemieszać, odstawić na 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem, przełożyć na półmisek, posypać rzeżuchą.

              1 porcja – 490 kcal

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin