składnikiszkl. makaronu rurki lub świderki,1/3 kostki feta,10 dkg sera żółtego,2 pomidory,3 - 4 rzodkiewki,3 łyżki fasolki czerwonej,4 - 5 plasterków szynki lub fileta z indyka,2-3 łyżki oliwy,1 łyżka octu balsamicznego,2 ząbki czosnku,3 łyżki szczypiorku lub natki,sól do smakusposób przygotowaniaMakaron ugotować al dente.Przelać zimną wodą, odcedzić i poczekać aż ostygnie.Ser feta pokroić w nizbyt drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki lub niezbyt małe kawałki.Rzodkiewki pokroić drobniutko w kosteczkę. Plasteki fileta pokroić w paseczki.Wszystkie składniki połączyć razem, dodać fasolkę i szczypiorek oraz oliwę i ocet balsamiczny.Dodać zmiażdżony czosnek . Doprawić szczyptą soli do smaku i wymieszać.
składnikibiała kapusta do 1,5 kg4 średnie marchewki1 śreniej wielkości cebulaSos :3/4 małego słoiczka majonezu "Winiary"1 kubek kwaśnej śmietany (180 g)sok z dużej cytryny1 łyżka cukru1-2 łyżeczek dobrej musztardy1 łyżeczka kminkusól i pieprz do smakusposób przygotowaniaKapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,cebulę pokroić w drobną kostkę.Wszystkie jarzyny zmieszać ze sobą w salaterce.Przyrządzić sos : śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny ,dodać pozostałe przyprawy.Na końcu wmieszać majonez i w razie potrzeby dosmaczyć solą i pieprzem.Sos połączyć z jarzynami dokładnie wymieszać i wstawić sałatę do lodówki conajmniej na godzinę. Śmietana ma być kwaśna lecz jednocześnie o kremowej konsystencji.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.400 g burakow,100 g serdelkow,1 cebula dymka,4 lyzki posiekanych ziol: majeranek, kminek, czosnek, gozdziki.Sos winegret z musztarda:6 lyzek oliwy,2 lyzki soku cytrynowego,1 lyzka musztardy.1. Male buraki jednakowej wielkosci wyszorowac szczoteczka pod biezaca woda,zalac zimna woda, ugotowac pod przykryciem. Gdy beda miekkie odcedzic i jeszcze cieple obrac ze skorki. Ostudzic, pokroic na plasterki.2. Z serdelkow zdjac skorke. Posiekac na plasterki. Cebulke obrac, umyc, posiekac. Ziola umyc, drobno posiekac.3. Przygotowac sos. Rozetrzec dokladnie musztarde z sola i pieprzem, dodac sokcytrynowy, stale mieszajac dolac oliwe.4. Buraki wymieszac z posiekana cebula, zalac sosem i wstawic na 1 godz do lodowki.5. Przed podaniem dodac do burakow pokrojone serdelki, wymieszac, posypac ziolami.
Składniki:25 dag pieczonego kurczaka (może być też usmażony lub ugotowany)liście sałaty4 plastry ananasa z puszkipuszka czerwonej fasolki10 dag obranych orzechów włoskich1 cytryna2-3 łyżki oliwysól i pieprz do smakumajonez ewentualnie rozmieszany z jogurtem1 czerwona papryka i natka pietruszki do przybrania
Opis wykonania:Mięso z kurczaka posiekać na małe kawałki. Orzechy włoskie posiekać. Osączone plastry ananasa pokroić w małe kawałeczki. Fasolkę odcedzić, przelać zimnąwodą i ponownie odcedzić. Wymieszać wszystkie składniki, kropiąc sokiem z cytryny i oliwą. Podawać sałatkę ułożoną na liściach kruchej, zielonej sałaty,ozdobioną czerwoną papryką pokrojoną w paski i posiekaną natką pietruszki. Nie polewać majonezem, który podajemy oddzielnie
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.1/2 glowki bialej kapusty,1 cebula,2 marchewki,1 zielona papryka,1 lyzka soku cytrynowego.Sos:150 g majonezu:1 lyzka soku cytrynowego,2 lyzki smietany,1 lyzeczka cukru,sol, pieprz.1. Wszystkie jarzyny umyc pod biezaca woda. Z kapusty zdjac wierzchnie liscie.Marchewke i cebule obrac. Papryke przeciac na pol, usunac gniazda nasienne.2. Kapuste i marchewke poszatkowac na cieniutkie paseczki dlugosci 4 mm.3. Papryke pokroic na cieniutkie paseczki, a cebule drobno posiekac.4. Pokrojone jarzyny wlozyc do miski, lekko posolic, skropic sokiem cytrynowym.5. Przygotowac sos. Majonez wymieszac z sokiem cytrynowym i smietana. Dodacsol, cukier i pieprz. Wszystkie skladniki dokladnie rozetrzec.6. Tak przygotowanym sosem zalac jarzyny i wstawic na 1 godz do lodowki.
4 szklanki poszatkowanej kapusty /może być 2 białej i 2 czerwonej/, 1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki, 1/4 szklanki posiekanego selera, 2 łyżki drobno posiekanej cebuli. sos: 1/4 szklanki oleju, 2 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka nasion gorczycy, sól, pieprz Zmieszać razem kapustę, paprykę, seler i cebulę. Osobno połączyć wszystkie składniki sosu. Przykryć, dobrze wstrząsnąć. Dodać do surówki i starannie wymieszać. Chłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę przed podaniem
składniki2 dlugie ogorki4 lyzki octu ryzowego1/2 lyzeczki oleju sezamowego2 lyzki nasion sezamu2 lyzeczki utartego swiezego imbiru4 lyzki zielonej cebulki lub szczypiorku1/2 lyzeczki cukruszczypta cayennesol, pieprz do smakusposób przygotowaniaOgorki umyc, wysuszyc, przekroic wzdluz na pol i lyzeczka usunac nasiona. Kazda polowke pokroic wzdluz na dlugie, cieniutkie wstazki - najlepiej do tego nadaje sie obieracz do warzyw. Reszte skladnikow dobrze wymieszac w misce, dodac wstazki ogorkowe do sosu i dobrze wymieszac. Wstawic salatke do lodowki na 15 minut i podawac schlodzona.
1 szklanka dzikiego ryżu4 parówki lub 5 grubych plastrów szynki1 por3 ogórki kiszone1 czerwona papryka1 puszka kukurydzy3 jajkamajonezsólpieprz
Opis wykonania:Ryż gotujemy z wegeta. Warzywa i szynkę (lub parówki) kroimy w kostkę. Wszytkie składniki mieszamy i doprawiamy majonezem, solą i pieprzem
2 białe rzodkwie (30 dag),2 jabłka,10 dag truskawek.SOS :1/2 szklanki jogurtu naturalnego,1/4 szklanki śmietany kremówki,2 łyżki soku z cytryny,cukier,szczypta imbiru.Rzodkiew umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkęTruskawki umyć, osączyć i poprzekrawać na pół.Wszystkie składniki wymieszać.SOS :śmietanę ubić, wymieszać z jogurtem, cukrem i imbirem.Sałatkę skropić sokiem z ctryny i polać sosem.
składniki5 jajek1 puszka tuńczyka w sosie własnym (najlepiej w kawałkach)mały słoik majonezu15 dag sera żółtego1 malutka cebulka5 dag masłaczerwona papryka w proszkusposób przygotowaniaJajka ugotowac ma twardo, ostudzić.Oddzielić delikatnie żóltko od białka.Do przeźroczystej salaterki ( najlepiej z płaskim dnem) starkować samo białko jajka na tarce jarzynowej.Puszkę tuńczyka otworzyć, odsaczyć z sosu, wyłożyć połowe na starte białko.Na tuńczyka wyłożyć majonez, cienka warstwę, ale tak, aby majonez pokrył tuńczyka.Cebulkę posiekac bardzo drobno i wyłożyć do salaterki, zmrożone masło starkować na tarce jarzynowej (grube oczka), na to starkować ser żółty na drobnej tarce jarzynowej, pozypać dość mocno papryka słodką w proszku, wyłożyć reszte tuńczyka, posmarować majonezem, na tarce jarzynowej zetrzec żółtka jajek. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, polecam z pieczywkiem.Jest to popisowe danko na każdej mojej imprezie. Znika w błyskawicznym tempie, więc radzę zrobioć od razu 2 salaterki z podwójnej porcji składników.
Składniki: 200 g ryżu z soczewicą, 1 – 2 łyżki oliwy, 1 cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 1 łyżka ziaren sezamowych, 150 ml naturalnego jogurtu, 1 łyżeczka mięty, chilli do smaku.
Sposób przyrządzania: Ryż z soczewicą ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w plasterki i usmażyć na złoty kolor na oleju. Obsuszyć na bibułce. Ziarna sezamowe uprażyć na suchej patelni. Ryż z soczewicą przełożyć do miski dodać sól, pieprz do smaku i dodać 1 – 2 łyżki oliwy, wymieszać. Przybrać smażoną cebulą i posypać ziarnem sezamowym. W osobnej misce podać jogurt wymieszany z miętą i chilli.
Składniki: 1 ugotowany kalafior1 puszka groszku konserwowego 1 mały słoiczek majonezu1 pęczek koperku
Opis wykonania: Kalafior ugotować tak, by był lekko twardawy. Ułożyć w całości na środku półmiska i zalać majonezem. Z odcedzonego groszku konserwowego zrobić wianuszek wokół kalafiora, a całość posypać obficie świeżym koperkiem
Składniki: Duża główka sałaty masłowej, 8 kolbek konserwowej kukurydzy, 8 małych pomidorów, ¾ szklanki młodego zielonego groszku, 150 g strąków groszku cukrowego, 2 jajka na twardo, 200 g marchewki, 2 banany, 150 g chudego bekonu, 100 g pieczarek, 2 łyżki oleju, ocet winny, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania: Kukurydzę odcedzić. Pomidory umyć i osuszyć. Marchew pokroić w kostkę, gotować 10 minut. Groszek (ziarna i strączki) sparzyć. Jajka przekroić na połówkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Banany pokroić na kawałki. Bekon pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Skwarki wyjąć, a pozostały tłuszcz połączyć z łyżką octu, doprawić solą i pieprzem. W salaterce ułożyć liście sałaty, a na nich warzywa i boczek. Polać sosem. Nie mieszać.
Składniki: 250 g zielonej fasolki szparagowej, 250 g groszku, 4 pomidory, 1 cebula, sól, cukier, 3 łyżki oleju, 1 – 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej natki.
Sposób przyrządzania: Fasolę i groszek opłukać. W fasoli przyciąć końce. Razem z groszkiem ugotować na parze lub w lekko osolonym wrzatku. Osączyć. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Posypać szczyptą cukru i wygnieść łyżką, by zmiękła. Połączyć z fasolką, groszkiem i pomidorami. Natkę utrzeć z ½ łyżeczki soli i sokiem z cytryny. Ucierając, wlewać olej, aż powstanie gładka emulsja. Sosem polać sałatkę. Delikatnie wymieszać.
1 porcja – około 186 kcal
Składniki: 500 g małych pieczarek, sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka białego wina, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 łyżka siekanej pietruszki, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania: Umyte pieczarki wysuszyć. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić pieczarki, dodać sok z cytryny, wino, ziarna kolendry, sól, pieprz. Gotować 10 minut. Ostudzić, posypać pietruszką. Wstawić na godzinę do lodówki.
Składniki: ⅔ szklanki ryżu, ½ świeżego ogórka, 2 marchewki, 1 pęczek rzodkiewek, 1 cebula, 4 łyżki oleju słonecznikowego, 3 łyżki octu winnego z czerwonego wina, sól, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka koperku, pieprz, 1 łyżka musztardy sarepskiej.
Sposób przyrządzania: Ryż zalać wrzącą wodą, dodać kurkumę, osolić i gotować około 20 minut. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Ogórek, marchewki, cebulę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa wymieszać z ryżem. Z musztardy, octu, oleju i koperku utrzeć pikantny sos. Przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem i odstawić na 1 godzinę.
Z czym podawać?: Podawać ze świeżą bagietką.
Składniki: 1 kg twardych pomidorów, 1 pęczek dymki, sałata lodowa, 30 dag sera owczego, pęczek cząbru, sól, pieprz, ocet.
Sposób przyrządzania: Sałatę umyć. Wyłożyć nią salaterkę. Pomidory umyć, pokroić w plasterki w poprzek. Pomidory ułożyć na sałacie. Dymkę oczyścić, cebulki pokroić w krążki, a następnie rozsypać wokół pomidorów. Ser pokroić w kostkę, ułożyć na środku. Posypać posiekanym cząbrem, posolić i popieprzyć, skropić trochę oliwą i octem.
Składniki: 4 pomidory, 40 dag kalafiora, 3 dymki, ½ strąka konserwowej papryki, 4 liście sałaty, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki octu winnego, 4 jajka na twardo, cukier, pieprz, sól, zioła prowansalskie.
Sposób przyrządzania: Ugotować kalafior. Pokroić pomidory i dymkę. Warzywa ułożyć na sałacie. Ubić oliwę, ocet, 3 łyżki wody. Doprawić, skropić sałatkę. Podać z cząstkami jajka.
1 porcja – około 270 kcal
Składniki: 1 główka sałaty, 1 brokuł, 4 pomidory, 1 cukinia, sól, 4 jajka, 1 pęczek natki pietruszki, 2 łyżki octu winnego, pieprz, cukier, 5 łyżek oliwy, 50 g parmezanu.
Sposób przyrządzania: Sałatę, brokuł, pomidory i cukinię oczyścić i umyć. Listki sałaty porwać na kawałki, pomidory pokroić w ósemki, a cukinię pokroić w cienkie plastry. Brokuł podzielić na różyczki i gotować 8 – 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać i pokroić w ćwiartki. Dodać do przygotowanych warzyw. Pietruszkę opłukać, osuszyć i grubo posiekać. Wymieszać z octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dodać oliwę, ubić. Warzywa z jajkami polać sosem, dobrze wymieszać. sałatkę posypać startym parmezanem.
Z czym podawać?: Podawać z ciepłą bagietką.
1 porcja – około 330 kcal
20 g białka, 24 g tłuszczu, 8 g węglowodanów
Składniki: 20 dag makaronu kokardki, sól, pieprz, 4 dag pestek słonecznika, 1 puszka kukurydzy, 1 pęczek rzodkiewek, 40 dag ogórka sałatkowego, 40 dag pomidorów, ½ pęczka koperku, ½ pęczka szczypiorku, ½ pęczka natki pietruszki, 1 mała cebula, 3 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki octu ziołowego, 6 łyżek oliwy, 2 łyżeczki miodu, rzeżucha.
Sposób przyrządzania: Makaron gotować 8 minut w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, wystudzić. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni, wystudzić. Kukurydzę osączyć. Rzodkiewki, ogórek i pomidory oczyścić i umyć. Rzodkiewki pokroić na połówki, ogórek na kawałki, pomidory na cząstki. Koperek, szczypiorek i natkę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Przygotować sos: ocet wymieszać z cebulą, zieleniną, solą i pieprzem. Na końcu dodać olej i trochę miodu, przemieszać. Sosem polać makaron i pozostałe składniki, przemieszać, odstawić na 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem, przełożyć na półmisek, posypać rzeżuchą.
1 porcja – 490 kcal
...
kocurros