BARSZCZ UKRAIŃSKI(1).doc

(118 KB) Pobierz
BARSZCZ UKRAIŃSKI

BARSZCZ UKRAIŃSKI

składniki

·         buraki - 4 szt.

·         fasola biała - 80 g

·         kapusta włoska - 1/4 szt.

·         kwas burakowy - 1/2 szklanki

·         liść laurowy - 2 szt.

·         pieprz - 1 szczypta

·         pomidor - 2 szt.

·         sól - 1 szczypta

·         śmietana - 200 ml.

·         włoszczyzna - 1 pęczek

·         woda - 3 litry

·         wołowina - 200 dag

·         ząbek czosnku - 1 ząbek

·         ziele angielskie - 3 kulki

·         ziemniaki - 5 szt.

 

Sposób przygotowania

1.     Namoczoną poprzedniego dnia fasolę ugotuj i odcedź. Z mięsa i włoszczyzny ugotuj wywar, do niego dorzuć liść laurowy, ząbek czosnku i ziele angielskie. Marchewkę posiekaj na plasterki i zostaw w zupie, pozostałe warzywa wyjmij. Pod koniec gotowania do wywaru wrzuć pokrojone w paski buraki, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę oraz posiekaną kapustę. Pomidory poćwiartowane duś w małej ilości wody, przetrzyj je przez sito i dodaj do zupy. Gdy jarzyny zmiękną, wrzuć fasolkę i dolej kwas z buraków. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, zapraw śmietaną.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin