· buraki - 4 szt.
· fasola biała - 80 g
· kapusta włoska - 1/4 szt.
· kwas burakowy - 1/2 szklanki
· liść laurowy - 2 szt.
· pieprz - 1 szczypta
· pomidor - 2 szt.
· sól - 1 szczypta
· śmietana - 200 ml.
· włoszczyzna - 1 pęczek
· woda - 3 litry
· wołowina - 200 dag
· ząbek czosnku - 1 ząbek
· ziele angielskie - 3 kulki
· ziemniaki - 5 szt.
1. Namoczoną poprzedniego dnia fasolę ugotuj i odcedź. Z mięsa i włoszczyzny ugotuj wywar, do niego dorzuć liść laurowy, ząbek czosnku i ziele angielskie. Marchewkę posiekaj na plasterki i zostaw w zupie, pozostałe warzywa wyjmij. Pod koniec gotowania do wywaru wrzuć pokrojone w paski buraki, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę oraz posiekaną kapustę. Pomidory poćwiartowane duś w małej ilości wody, przetrzyj je przez sito i dodaj do zupy. Gdy jarzyny zmiękną, wrzuć fasolkę i dolej kwas z buraków. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, zapraw śmietaną.
CatrinB