1. Przygotowanie naturalnej płytki paznokcia powinna odbywać się w następującej kolejności:- Dezynfekcja rąk, przyrządów i stolika przy pomocy płynu odkażającego.- Skrócenie paznokcia aż do opuszka palca.- Odsunięcie skórek za pomocą kopytka metalowego. Zbyt grube i twarde skórki można delikatnie usunąć cążkami do skórek.- Dopasowanie tipsa do kształtu i wielkości paznokcia, odpowiednio do niego zaokrąglenie boków naturalnego paznokcia.- Delikatne zmatowienie powierzchni płytki paznokciowej za pomocą pilnika drobnoziarnistego 180 , dzięki temu klej do tipsów dobrze zwiąże się z naturalnym paznokciem.- Odtłuszczenie powierzchni paznokcia wacikiem bezpyłowym nasączonym cleanerem2. Przymocowanie Tipsa:- Przyklejenie tipsa do paznokcia. Stylistka nie powinna dopuścić do powstania pęcherzyków powietrza, które powodują odpadnięcie tipsa.- Skrócenie przyklejonego tipsa do odpowiedniej długości za pomocą gilotyny- Spiłowanie miejsca łączenia tipsa z naturalnym paznokciem i całkowite zmatowienie powierzchni tipsa. Aby uprościć sobie piłowanie można posłużyć się do tego TIP BLENDEREM, który łatwo rozpuszcza linię połączenia tipsów oraz zmniejsza czas piłowania i ilość powstałego pyłu.- Odtłuszczenie- jw.- Nałożenie Primera na powierzchnię naturalną paznokcia3. Nakładanie masy żelowej:- Naniesienie pierwszej warstwy żelu podkładowego (stylistka nakładając żel powinna zostawić 1 mm wolnego miejsca od skórek, uniemożliwi to rozlanie się żelu)- Utwardzenie w lampie UV ok. 1 minuty.- Nałożenie 1 cienkiej warstwy żelu białego French na końcówkę paznokcia utwardzenie w lampie około 1 minuty- Nałożenie 1 cienkiej warstwy żelu białego French na końcówkę paznokcia i wymodelowanie linii uśmiechu- Utwardzenie w lampie UV ok.2 minuty- Nałożenie żelu różowego (budującego) od wału paznokciowego (w odległości ok. 1 mm od skórek) aż do linii uśmiechu.- Utwardzenie w lampie UV ok. 2- 3 minut- Nałożenie warstwy przezroczystego żelu budującego na cały paznokieć (łącznie z French’em)- Utwardzenie w lampie UV ok. 2-3 minut- Nałożenie warstwy tego samego żelu od ok. połowy (50-60% płytki) paznokcia aż do krawędzi.- Utwardzenie 2 minuty- Oczyszczenie powierzchni paznokcia Cleanerem.- Opiłowanie krawędzi tipsa, nadanie im kształtu (litery C), wyrównanie powierzchni.- Odtłuszczenie tipsa Cleanerem- Nałożenie ostatniej warstwy żelu nabłyszczającego- Utwardzenie w lampie UV około 3 minut- Odtłuszczenie Cleanerem (w zależności od rodzaju żelu można go przemywać lub nie).- Wtarcie w powierzchnię skórek specjalnej oliwki odżywczej.* Formowanie białej końcówki FrenchWielu stylistkom zrobienie doskonałego French-u przysparza nie lada kłopotu. Pokażę 2 sposoby w jak prosty sposób wykonać taką końcówkę.Do wykonania białej końcówki używamy pędzelka o rozmiarze #4. Jest on dużo mniejszy od #6 przez co łatwiej jest nam nim operować.Sposób 1- Przygotowanie naturalnej płytki paznokcia.- Nałożenie białego żelu French na wolnym brzegu paznokcia- Wymodelowanie linii uśmiechu za pomocą cienkiego pędzelka- Utwardzenie 1.5 min. W razie “prześwitów” należy pokryć utwardzony żel kolejną warstwą- Uzupełnienie pozostałej części paznokcia.- Pokrycie całego paznokcia 2-3 warstwami żelu przezroczystegoSposób 2- Przygotowanie naturalnej płytki paznokcia.- Nałożenie warstwy żelu przezroczystego.- Utwardzenie 1 min- Nałożenie kolejnej warstwy żelu do zetknięcia się z linia uśmiechu- Wymodelowanie linii uśmiechu cienkim pędzelkiem- Nałożenie białego żelu French na pozostałą część płytki- Utwardzenie 1 min- Nałożenie kolejnych warstw żelu przezroczystego- Utwardzenie 3 min
weronika1181