skrócony kurs.doc

(26 KB) Pobierz

1. Przygotowanie naturalnej płytki paznokcia powinna odbywać się w następującej kolejności:

- Dezynfekcja rąk, przyrządów i stolika przy pomocy płynu odkażającego.

- Skrócenie paznokcia aż do opuszka palca.
- Odsunięcie skórek za pomocą kopytka metalowego. Zbyt grube i twarde skórki można delikatnie usunąć cążkami do skórek.

- Dopasowanie tipsa do kształtu i wielkości paznokcia, odpowiednio do niego zaokrąglenie boków naturalnego paznokcia.

- Delikatne zmatowienie powierzchni płytki paznokciowej za pomocą pilnika drobnoziarnistego 180 , dzięki temu klej do tipsów dobrze zwiąże się z naturalnym paznokciem.

- Odtłuszczenie powierzchni paznokcia wacikiem bezpyłowym nasączonym cleanerem

2. Przymocowanie Tipsa:

- Przyklejenie tipsa do paznokcia. Stylistka nie powinna dopuścić do powstania pęcherzyków powietrza, które powodują odpadnięcie tipsa.

- Skrócenie przyklejonego tipsa do odpowiedniej długości za pomocą gilotyny

- Spiłowanie miejsca łączenia tipsa z naturalnym paznokciem i całkowite zmatowienie powierzchni tipsa. Aby uprościć sobie piłowanie można posłużyć się do tego TIP BLENDEREM, który łatwo rozpuszcza linię połączenia tipsów oraz zmniejsza czas piłowania i ilość powstałego pyłu.

- Odtłuszczenie- jw.

- Nałożenie Primera na powierzchnię naturalną paznokcia


3. Nakładanie masy żelowej:

- Naniesienie pierwszej warstwy żelu podkładowego (stylistka nakładając żel powinna zostawić 1 mm wolnego miejsca od skórek, uniemożliwi to rozlanie się żelu)

- Utwardzenie w lampie UV ok. 1 minuty.

- Nałożenie 1 cienkiej warstwy żelu białego French na końcówkę paznokcia utwardzenie w lampie około 1 minuty

- Nałożenie 1 cienkiej warstwy żelu białego French na końcówkę paznokcia i wymodelowanie linii uśmiechu

- Utwardzenie w lampie UV ok.2 minuty

- Nałożenie żelu różowego (budującego) od wału paznokciowego (w odległości ok. 1 mm od skórek) aż do linii uśmiechu.

- Utwardzenie w lampie UV ok. 2- 3 minut

- Nałożenie warstwy przezroczystego żelu budującego na cały paznokieć (łącznie z French’em)

- Utwardzenie w lampie UV ok. 2-3 minut

- Nałożenie warstwy tego samego żelu od ok. połowy (50-60% płytki) paznokcia aż do krawędzi.

- Utwardzenie 2 minuty

- Oczyszczenie powierzchni paznokcia Cleanerem.

- Opiłowanie krawędzi tipsa, nadanie im kształtu (litery C), wyrównanie powierzchni.

- Odtłuszczenie tipsa Cleanerem

- Nałożenie ostatniej warstwy żelu nabłyszczającego

- Utwardzenie w lampie UV około 3 minut

- Odtłuszczenie Cleanerem (w zależności od rodzaju żelu można go przemywać lub nie).

- Wtarcie w powierzchnię skórek specjalnej oliwki odżywczej.



* Formowanie białej końcówki FrenchWielu stylistkom zrobienie doskonałego French-u przysparza nie lada kłopotu. Pokażę 2 sposoby w jak prosty sposób wykonać taką końcówkę.

Do wykonania białej końcówki używamy pędzelka o rozmiarze #4. Jest on dużo mniejszy od #6 przez co łatwiej jest nam nim operować.


Sposób 1

- Przygotowanie naturalnej płytki paznokcia.

- Nałożenie białego żelu French na wolnym brzegu paznokcia

- Wymodelowanie linii uśmiechu za pomocą cienkiego pędzelka

- Utwardzenie 1.5 min. W razie “prześwitów” należy pokryć utwardzony żel kolejną warstwą

- Uzupełnienie pozostałej części paznokcia.

- Pokrycie całego paznokcia 2-3 warstwami żelu przezroczystego

Sposób 2

- Przygotowanie naturalnej płytki paznokcia.

- Nałożenie warstwy żelu przezroczystego.

- Utwardzenie 1 min

- Nałożenie kolejnej warstwy żelu do zetknięcia się z linia uśmiechu

- Wymodelowanie linii uśmiechu cienkim pędzelkiem

- Nałożenie białego żelu French na pozostałą część płytki

- Utwardzenie 1 min

- Nałożenie kolejnych warstw żelu przezroczystego

- Utwardzenie 3 min

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin