Odwrócone ciasto pomarańczowe.doc

(26 KB) Pobierz
Odwrócone ciasto pomarańczowe

Odwrócone ciasto pomarańczowe

wg Erica Lanlarda

·         200 g miękkiego masła

·         2 x 200 g brązowego cukru

·         5 jajek

·         200 g mąki samo rosnącej (lub zwykłej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia)

·         50 g golden syrop

·         4 duże dojrzałe pomarańcze

·         150 ml wody

1.      Na patelni gotujemy syrop z wody i 200 g brązowego cukru.

2.      Do gęstego już syropu wrzucamy pomarańcze pokrojone na plasterki i zostawiamy je w nim na około 10 minut.

3.      W tym czasie  w dużej misce ucieramy za pomocą miksera kolejne 200 g cukru z masłem.

4.      Następnie dodajemy jajka i przesianą przez sito mąkę.  Wszystkie składniki miksujemy aż do otrzymania gładkiej masy. 

5.      Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy plasterki pomarańczy, które polewamy golden syropem. Wszystko przykrywamy ciastem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C.

6.      Ciasto pomarańczowe pieczemy przez około 1 godzinę. Po wyciągnięciu z pieca, ciasto odwracamy i powoli, by nie uszkodzić pomarańczy ściągamy z nich papier do pieczenia.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin