Blondies z masłem arachidowym.doc

(27 KB) Pobierz
Blondies z masłem arachidowym

Blondies z masłem arachidowym

·         100 g masła, miękkiego plus dodatkowo do natłuszczenia

·         150 g masła z orzeszków ziemnych(crunchy peanut butter)

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         175 g drobnego cukru

·         1 jajko

·         75 g białej czekolady, plus dodatkowo do dekoracji

·         75 g orzechów włoskich, posiekanych(u mnie pecan)

·         125 g mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         ciemna czekolada, rozpuszczona, do dekoracji


Piekarnik nastawiamy na 170 st C i natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę kwadratową o bokach 20 cm.
W dużej misce, ubijamy masło i masło orzechowe aż będzie kremowe. Dodajemy wanilię, cukier i jajko, i ubijamy do białości.
Dodajemy białą czekoladę i pokrojone orzechy.
Mieszamy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
Masę przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy przez ok 40 minut(piekłam jakieś 35 minut, ale i to za długo, bo ciasto było jednak za bardzo wysuszone. Prawdopodobnie 25-30 minut byłoby wystarczające)
Studzimy w foremce. Dekorujemy kawałkami białej czekolady i orzechami oraz robimy czekoladowe esy-floresy(najlepiej za pomocą papierowego rożka, lub woreczka foliowego z odciętym rogiem).

Zgłoś jeśli naruszono regulamin