SERNIK CZY SZARLOTKA.doc

(28 KB) Pobierz
SERNIK CZY SZARLOTKA

SERNIK CZY SZARLOTKA?

SKŁADNIKI:

200g ciasteczka Digestive

75g roztopione masło

2 jabłka

sok z 1 cytryny

50g masła

50g cukru pudru

kieliszek Calvados (ja zastąpiłam miodem pitnym)

900g serka ricotta

200g cukru

50g mąki

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka aromatu waniliowego

4 jajka

·         Piekarnik nagrzać do 180st.C

·         Ciasteczka Digestive przełożyć do foliowego woreczka i uderzając np. walkiem, rozdrobnić ale nie za bardzo.

·         Do ciasteczek dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać.

·         Na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wysypać ciasteczka i dokładnie ugnieść dłonią.

·         Piec 10 min.

·         Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i odrobiną wody aby nie sczerniały. Eric podał gatunek jabłek Cox, ale ja zrobiłam po prostu z normalnego twardego jabłka.

·         Na patelni roztopić masło i cukier puder. Dodać odsączone jabłka i wlać Calvados.

·         Poczekać aż jabłka się nieco zkarmelizują  i podpalić (flambirowanie - podpalanie oparów alkoholu, należy być przy tym bardzo ostrożnym i WYŁĄCZYĆ OKAP!). Wystudzić.

·         Ricottę wymieszać w miseczce, dodać cukier, mąkę, cynamon, wanilię i jajka. Dokładnie wymieszać. Dodać ostudzone jabłka. Konsystencja ma być dość rzadka. 

·         Wylać masę na spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone w piórko surowe jabłko. Obficie posypac cynamonem i cukrem trzcinowym.

·         Piec 1,5 godziny, aż do suchego patyczka:)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin