Podwójne ciasteczko czekoladowe toffi.doc

(118 KB) Pobierz
Podwójne ciasteczko czekoladowe toffi

Podwójne ciasteczko czekoladowe toffi

Podwójne ciasteczko czekoladowe toffi

Składniki

·         115g masła

·         50g cukru pudru

·         70g cukru light Muscovado

·         1 duże jajko , lekko roztrzepane

·         140g mąki pszennej

·         15g kakao w proszku 

·         łyżeczki 1/4 sodki

·         50g białej czekolady,   na kawałki

·         50g czekolady mlecznej, pocięte na kawałki

·         100g toffi, pocięte na kawałki

·         50g  cukru pudru na lukier 

SPOSÓB

Jak zrobić podwójne ciasteczka czekoladowe toffi

1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Lekko posmaruj  tortownicę o średnicy 24cm ,a dno wyłóż papierem do pieczenia. Włóż masło i cukier do dużej miski i ucieraj robotem, dodaj śmietanę i dalej ucieraj aż masa będzie biała, lekka i puszysta. Stopniowo do masy dodawaj po jednym jajku.

2. W małej misce przesiej mąkę, kakao i sod oczyszczoną, a następnie wymieszaj z dobrą szczyptą soli. Lekko mieszamy kremową masę wraz z kawałkami czekolady i toffi, aż do momentu w powstania lekkiego ciasta.

3. Ciasto włożyć do nasmarowanej tortownicy i piec przez 30-35 minut, aż krawędzie będą ciemniejsze, a środek sztywny. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 20 minut  (w przeciwnym razie będzie pękać, jak za szybko wyjmiemy z formy). Wyjąć z formy i całkowicie odstawić do ostygnięcia na kratce. Usunąć papier do pieczenia z ciasta.

4. Przesiać cukier puder do małej miski i wymieszać  z 2 łyżeczkami wody. Polukrować ciasto.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin