CIASTO KORONA.doc

(70 KB) Pobierz
Czekoladowo-pomarańczowe ciasto korona

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto korona

Chocolate orange przepis na ciasto korona

 

Składniki

·         1 pomarańcza (Sewilla jeśli jest dostępna)

·         100g czekolada, podzielone na kawałki

·         3 jajka

·         280g cukru

·         240ml oleju słonecznikowego

·         25 g kakao w proszku

·         250g mąki pszennej

·         1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

·         Kandyzowana skórka pomarańczowa, do dekoracji


ganache (glazura)

·         200g czekolada, podzielone na kawałki

·         50g masła

·         225ml śmietany kremówki

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C . Natłuść dużą formę( z kominkiem) do pieczenia bab o podstawie  23cm.
  2. Szpikulcem przebij pomarańczę, a następnie gotuj we wrzącej wodzie przez 30 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu zmiksuj i pozostaw do wystygnięcia.
  3. Rozpuść czekoladę w żaroodpornej misce ustawić na garnku z gotującą się wodą, lub w kuchence mikrofalowej. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W dużej misce, lekko ubić jajka, cukier i olej. Najlepiej robotem i stopniowo dodawać  puree z pomarańczy, odrzucając wszelkie pestki, a następnie wymieszać ze stopioną i schłodzoną czekoladą i ekstraktem pomarańczowym. Przesiej kakao, mąkę i proszek do pieczenia przez sito, a następnie dobrze wymieszaj i wlej do formy.
  5. Piecz w środkowej części piekarnika przez 35-40 minut, aż ciasto będzie sprężynować lekko w środku przy jego dotknięciu. (Sprawdź po 45 minut i przykryć folią, jeśli jest za bardzo brązowe.)
  6. Pozostawić do ostygnięcia na 10 minut w formie, a potem wyjmij na krat do całkowitego wystygnięcia.
  7. Aby zrobić ganache czekoladowe, należy włożyć czekoladę, masło i śmietana do żaroodpornej miski. Doprowadzić śmietankę do wrzenia i pozostawić na 2 minuty, a następnie wymieszać na gładką masę. Rozprowadź ganache na ciasto i udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin