Najlepszy przepis na ciasto z marchwi.doc

(67 KB) Pobierz
Najlepszy przepis na ciasto z marchwi

Najlepszy przepis na ciasto z marchwi

Eric Lanlard

Ciasto marchewkowe

 

Składniki

350g cukru

400ml oleju roślinnego

5 małych jaj

400g marchewki, tarty

200g prażone połówki orzecha, z grubsza posiekanych

200g złote rodzynki

400g mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżeczki gałki muszkatołowej


Na lukier

250g masła

100g kremowego serka

600g cukru pudru

1 łyżka ekstraktu z wanilii


Do uzupełniania

garść złotych sułtanek

garść orzechów włoskich

WYKONANIE

1.       Rozgrzej piekarnik do 150 ° C . Wyłóż foremkę 25cm x 11cm  papierem do pieczenia wysmarowanym masłem.

2.       Zmiksuj jaja, dodaj cukier i olej aż się połączą. Wymieszaj marchew z orzechami i sułtankami (rodzynkami).

3.       Do osobnej miski przesiej przez sito mąkę, cynamon i gałka muszkatołową. Dodaj to do mieszaniny jaj i wymieszaj łyżką.

4.       Wlej ciasto do foremki i piecz  przez 40-45 minut. W połowie pieczenia, przetnij ostrzem noża wzdłuż górnej części ciasta. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do wystygnięcia na kratce.

5.       Na lukier, zmiksuj masło i ser kremowy w mikserze dodając cukier puder. Rób to na pierwszy biegu, by uniknąć bałaganu. Dodaj na ekstrakt waniliowy i wymieszać. Przelej lukier do miski i włóż do lodówki, aby trochę się ścięło.

  1. Lekko ścięty lukier rozprowadź po cieście. Górę ciasta udekoruj rodzynkami i połówkami orzechów, wszystko posypując cukrem pudrem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin