Aseptyka i Antyseptyka.pdf

(186 KB) Pobierz
Microsoft Word - sterylizacja.doc
Dominiak Marzena
Katedra i Zakład Chirurgii Stomatologicznej AM we Wrocławiu
ASEPTYKA I ANTYSEPTYKA
ASEPTYKA – jest to postępowanie mające na celu zapobieganie
zakażeniu, tj. niedopuszczenie do zainfekowania rany, czyli otrzymanie
tzw. bakteriologicznej jałowości. Wszystko co będzie stykać się z raną musi
być jałowe, tzn. pozbawione bakterii, wirusów i grzybów.
Twórcą aseptyki jest Sommelweis (“trupie cząstki” ).
STERYLIZACJA to zabiegi umożliwiające uzyskanie bakteriologicznej
jałowości. Pozwalają one uwolnić przedmioty od drobnoustrojów
chorobotwórczych i/lub ich przetrwalników, powodują nieodwracalną
inaktywację wirusów.
W dalszym znaczeniu, zgodnie z obowiązującymi w tej mierze przepisami i
normami, sterylizacja nie ogranicza się tylko do samego zniszczenia
drobnoustrojów, ale uwzględnia poprzedzające i następowe postępowanie, tj.:
1. sposób przygotowania materiałów (odpowiednia dezynfekcja i opakowanie)
2. prawidłowo prowadzony proces sterylizacji (właściwe ułożenie w komorze
sterylizatora, kontrola procesu sterylizacji)
3. przechowywanie (warunki, które wykluczają możliwość wtórnego
zanieczyszczenia).
Ad.1
Dezynfekcja – jak dalej
Opakowanie materiałów
Musi to być opakowanie jednorazowego użytku wykonane z tworzyw
sztucznych albo papieru.
1. opakowania z tworzyw sztucznych mogą występować albo wyłącznie w
postaci torebek, rękawów z folii poliamidowej (suche powietrze) albo w postaci
łączonej z papierem (para wodna i tlenek etylenu ).Folia zbudowana jest z
dwóch warstw – zewnętrzna odporna na działanie wysokiej temperatury,
wewnętrzna posiadająca niski punkt topnienia, dzięki czemu łączy się ze stroną
przeciwną.
2. opakowanie z papieru – torebki, woreczki, arkusze, kartony
Papier musi spełniać warunek tzw. specjalnej porowatości - w trakcie
sterylizacji musi wpuścić czynnik sterylizacyjny, a po zakończeniu ekspozycji
pory te muszą być zamknięte, aby uniemożliwiały wnikanie powietrza i
drobnoustrojów.
W celu dobrego zabezpieczenia sterylny przedmiot opakowany w papier
powinien być podwójnie zapakowany (np. rękawiczki ), a do transportu
potrójnie.
Ad.2
Kontrola procesu sterylizacji :
1
1.kontrola chemiczna
do tego celu służą różne wskaźniki :
a) wskaźniki manipulacyjne (barwne przylepce)-
służą do odróżnienia materiałów sterylizowanych od niesterylizowanych –
kontrola ekspozycyjna;
wskaźniki te nie informują o jałowości materiału opracowywanego,
mówią tylko, że przebiegł proces sterylizacji
okleja się nimi od zewnątrz sterylizowany przedmiot
b) wskaźniki chemiczne – to również wskaźniki barwne; zmiana ich barwy w
określony sposób zależy od współdziałania wielu parametrów procesu
sterylizacji –temperatury, nasycenia pary wodnej, czasu działania;
przydatne są do kontroli wsadu
Mogą to być :
1. wskaźniki paskowe
2. wskaźniki w postaci arkuszy,
3. wskaźniki, które umieszcza się między dwiema warstwami folii
tworzącymi foliową część opakowania
4. wskaźniki nadrukowane na papierze
Świadczą one, że materiał poddany sterylizacji jest jałowy.
Zalety wskaźników paskowych:
-wiarygodność kontroli,
-łatwa interpretacja wyników,
-natychmiastowa kontrola przebiegu sterylizacji.
2.kontrola biologiczna
-wskaźniki biologiczne –
zawierają przetrwalniki określonych szczepów bakteryjnych; ich oporność na
działanie czynników sterylizacyjnych musi odpowiadać określonym
wymaganiom zawartym w przepisach normatywnych;
kontrola ta służy do wykazania skuteczności sterylizacji w warunkach
eksploatacyjnych.
Kontrola odbywa się przy pełnym załadowaniu aparatu, przy czym wskaźniki
należy zdeponować w miejscach jak najtrudniej dostępnych dla środka
działającego.
Biowskaźniki używane to:
-Bacillus Stearothermophilus – para wodna, formaldehyd
-Bacillus Subtillis – gorące powietrze, tlenek etylenu.
3.kontrola fizyczna
jest to badanie sprawności eksploatacyjnej z odnotowaniem temperatury,
ciśnienia i czasu pracy sterylizatora.
Ad.3
Przechowywanie
2
specjalnych pomieszczeniach z suchą atmosferą o stałej temperaturze,
osobne szafki,
materiał nie powinien być ściśle upakowany, nie związany gumkami.
Przedmioty, narzędzia, materiał wysterylizowany niegdyś przechowywano w
puszkach Schinelbuscha. Obecnie uważa się ten sposób za nie spełniający
obecnych wymogów właściwego przechowywania materiałów.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA PRZEBIEG STERYLIZACJI
1. typ mikroorganizmu
- największą oporność na zabiegi sterylizacyjne wykazują przetrwalniki
bakteryjne ,
- szczególnie termostabilny jest także wirus HBV (do 121 st C )
2. obecność substancji organicznych np. krwi, tworzących ochronną otoczkę
koloidalną drobnoustroju lub adsorpcja cząstek nieorganicznych, cząstek brudu
zwiększa odporność drobnoustrojów na wpływy otoczenia
3. liczba drobnoustrojów
4. czas konieczny do zniszczenia drobnoustrojów jest wprost proporcjonalny
do ich wyjściowej liczby.
Dlatego też im skuteczniejsze zmniejszenie liczby drobnoustrojów przed
sterylizacją przez oczyszczenie mechaniczne i dezynfekcję tym skuteczniejszy
proces sterylizacji.
METODY STERYLIZACJI
Wyróżniamy trzy grupy metod pod względem skuteczności sterylizacji:
1. metody fizyczno-termiczne
-sterylizacja para wodną,
-sterylizacja suchym gorącym powietrzem.
2. metody fizyczne, nietermiczne
-sterylizacja za pomocą promieni jonizujących
-sterylizacja filtracyjna- w st. ograniczonym.
3. metody chemiczno-fizyczne
-sterylizacja gazowa tlenkiem etylenu,
-sterylizacja formaldehydowa.
Ad.1
Sterylizacja parą wodną nasyconą pod zwiększonym ciśnieniem.
Urządzeniem służącym do tego celu jest AUTOKLAW, czyli sterylizator parowy
pod zwiększonym ciśnieniem.
Autoklaw jest to kocioł o podwójnych ścianach. Woda znajduje się między
ścianami > przechodzi w parę wodną pod wpływem temperatury> pod
ciśnieniem dostaje się do głównej części kotła wypierając powietrze. Następnie
przechodzi przez materiał sterylizowany i uchodzi przez zawór odpływowy. Po
zakończeniu procesu powietrze ponownie zostaje wpuszczone. Materiał
sterylizowany musi być suchy.
3
Powietrze znajdujące się w przedmiotach sterylizowanych , tzw. wysepki
powietrza stanowi znaczną przeszkodę i utrudnienie sterylizacji . Usunięcie
powietrza z komory sterylizacyjnej i przedmiotów tam prowadzonych decyduje
o skuteczności zabiegu . Szczególnie ważne jest to przy sterylizacji materiałów
porowatych i tekstylnych . Z tego p-ktu widzenia metody sterylizacji parą
wodną, zależności od sposobu wypierania powietrza, dzieli się na sterylizację
metodą przepływową (grawitacyjną) i próżniową (podciśnieniową ) .
1.W metodzie przepływowej powietrze znajdujące się w sterylizowanych
przedmiotach wypierane jest przez napływającą parę wodną . Powietrze
opuszcza komorę przez wentyl wylotowy, zamykający się samoczynnie po
osiągnięciu temperatury roboczej. Na tej zasadzie działają małe sterylizatory,
tzw. autoklawy grawitacyjne .
2.W metodzie podciśnieniowej próżnia może być wytworzona w dwojaki
sposób:
-próżnia wstępna- jednokrotne wytworzenie podciśnienia w celu usunięcia
powietrza z komory
-próżnia frakcyjna – wielokrotne wytwarzanie podciśnienia na zmianę z
wypompowaniem pary.
Obecnie ten typ autoklawów jest szczególnie polecany, także do gabinetów
stomatologicznych. Dyskusja pojawia się czy powinien to być autoklaw z
próżnią frakcyjną czy nie.
Na tej podstawie dzielimy autoklawy na trzy klasy (projekt normy EN 13060/ 1-
4/ dla małych sterylizatorów opracowany przez Komisję Europejską): klasa N,
klasa S, klasa B (załącznik)
DZIAŁANIE STERYLIZACJI polega na wyzwoleniu energii poprzez
kondensację pary wodnej na przedmiotach wyjaławianych, która
powoduje koagulację białka i zniszczenie bakterii lub inaktywację
wirusów.
Warunkiem skutecznej sterylizacji jest więc bezpośredni kontakt
drobnoustrojów z parą wodną.
Bardzo ważny jest fakt, że szybciej ścina się białko o większej zawartości
wody .
Dlatego też para wodna kondensująca na bakteriach , wirusach lub otoczkach
przetrwalników podnosi w nich zawartość wody i o wiele łatwiej dochodzi do
koagulacji białka ; w niższej temperaturze , a niżeli dzieje się to w suchych
sterylizatorach .
W suchej atmosferze białka bakteryjne są bardzo odporne na wysoką
temperaturę i giną wtedy , gdy
ulegną utlenieniu, a to następuje w temperaturze o wiele wyższej niż potrzebna
do koagulacji białka.
Całkowity czas sterylizacji dzielimy na cztery okresy :
4
1. okres wzrostu temperatury – jest to czas od momentu uruchomienia sprzętu
do osiągnięcia temperatury roboczej na termometrze; w tym czasie
następuje odpowietrzenie komory sterylizacyjnej i sterylizowanych
materiałów oraz nagrzanie do temperatury roboczej:
2. okres wyrównania temperatury – czas od momentu osiągnięcia temperatury
roboczej we wnętrzu sterylizatora do osiągnięcia temperatury sterylizacyjnej
we wszystkich p-ktach materiałów sterylizowanych ; okres ten w zależności
od rodzaju materiału i sposobu jego opakowania podlega różnym
wahaniom;
3. okres sterylizacji – jest to czas konieczny do zniszczenia drobnoustrojów ,
wliczając dodatkowy czas na zachowanie pewności zabiegu
2+3 –czas sterylizacji właściwej – tzw. czas ekspozycji
4. okres opadania temperatury – trwa od zakończenia sterylizacji właściwej do
momentu wychłodzenia materiałów sterylizowanych przy jednoczesnym
spadku nadciśnienia i wyrównania z ciśnieniem atmosferycznym ; należy
jeszcze doliczyć okres wysychania materiałów w próżni .
STERYLIZACJA SUCHYM GORĄCYM POWIETRZEM
Czynnikiem wyławiającym jest suche gorące powietrze
Urządzenie : sterylizator suchy
Mechanizm – wysuszenia – j.w.
Okresy sterylizacji – jak w sterylizatorze parowym przy wyższych
temperaturach i wydłużonym czasie sterylizacji .
Ważną rolę w krążeniu ciepła w komorze odgrywa sposób jej załadowania –
powinien on zapewniać możliwie swobodny przepływ powietrza; tj. ok. 1/3
przestrzeni powinna być wolna.
Wskaźniki i testy – rurki Browna – rurki wypełnione płynem wskaźnikowym
Ad. 2.) METODY FIZYCZNE – NIETERMICZNE
1. promieniowanie jonizujące – bardzo skuteczne (promieniowanie
przenikliwe), stosowane na skalę przemysłową
Wykorzystuje się promieniowanie gamma i tzw. szybkie elektrony uzyskiwane
w akceleratorach
Stosuje się do: sterylizacji materiałów opatrunkowych, strzykawek i igieł
jednorazowego użytku, zestawów kroplówkowych, elementów z gumy i
tworzyw sztucznych, odzieży ochronnej.
2. sterylizacja filtracyjna – filtry są przeznaczone do zatrzymywania bakterii i
grzybów, a w przesączu pozostają wirusy
Ad 3.) METODY CHEMICZNO- FIZYCZNE
1. sterylizacja gazowa tlenkiem etylenu
Jest to sposób szczególnie użyteczny w przypadku materiałów termolabilnych
– temperatura sterylizacji 50-60 st. C.
Materiał do sterylizacji musi być odpowiednio opakowany – folia , papier.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin