Zupa postna
Składniki:
5 łbów karpia
30 dag filetów z karpia
włoszczyzna
4-5 łyżek powideł śliwkowych
łyżeczka soku z cytryny
łyżka miodu
10 dag rodzynek
mały kieliszek białego wytrawnego wina
liść laurowy
po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
duża cebula
szklanka śmietany
goździk
żółtko
sól
Umyte i osuszone filety natrzyj solą i wstaw do lodówki. Z umytych łbów karpia usuń oczy. Obraną włoszczyznę i cebulę pokrój, i umieść w rondlu, dodaj łby, sól, liść, ziele angielskie, pieprz oraz goździk. Zalej to wszystko 6 szklankami wrzątku i gotuj na małym ogniu około 40 minut.
Umyte rodzynki osącz na sicie i w miseczce zalej winem. Wywar przecedź przez sito i podgrzej, a gdy będzie wrzący, włóż filety i gotuj nadal na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Z wyjętych łyżką cedzakową filetów usuń ości, a mięso pokrój w kostkę.
Do wywaru dodaj powidła śliwkowe, miód i rodzynki, wymieszaj, włóż rybę, wlej roztrzepaną z żółtkiem śmietanę i - mieszając - podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia.
Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami z bułki.
coper123