Zupa z mielonego mięsa2 łyżki suszonej włoszczyzny,szklanka wody,2 łyżki oleju lub 2 dag smalcu,cebula,25 dag mielonego mięsa,łyżka mąki,puszka zielonego groszku,3 płaskie łyżki kaszy manny,sól, pieprz,papryka,zieleninaSuszoną włoszczyznę namoczyć co najmniej na 20 minut. Na rozgrzany w naczyniu olej lub smalec włożyć rozdrobnione mielone mięso, drobno pokrojoną cebulę, poruszyć pieprzem i papryką. Gdy lekko zrumienią się, dodać pozostały tłuszcz, mąkę, zasmażyć. Następnie wlać 1 i 1/2 litra wody, dodać włoszczyznę, gotować około 10 min. Wsypać kasze mannę i włożyć zawartość puszki zielonego groszku. Przyprawić zupę do smaku i gotować jeszcze 10 min. Podawać z zieleniną.
coper123