Pizza czterech por rokuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.Ciasto:400 g maki typu 550,30 g drozdzy,1 lyzka cukru,250 ml letniej wody,1 plaska lyzeczka soli,2 lyzki oliwy z oliwek,olej do smarowania formy,Nadzienie:100 g gotowanej wedzonej szynki,100 g czarnych oliwek bez pestek,4 srednie pomidory,100 g serc karczochow,100 g marynowanych pieczarek,1 czerwona papryka,150 g sera mozzarella,1 lyzka oliwy,1 lyzka oregano,sol, pieprz.1. Make przesiac do miski, na srodku zrobic wglebienie, rozkruszyc do niegodrozdze. Wymieszac je z cukrem, oproszyc z wierzchu maka, zalac 2 lyzeczkamiletniej wody. Przykryc sciereczka, zostawic na 30 min w cieplym miejscu. Nastepnie wymieszac dokladnie, dodac reszte wody, sol i oliwe. Zagniesc ciasto. Podzielic je na 4 czesci rownej wielkosci, odstawic.2. Mozzarelle pokroic w plastry. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skory,wypestkowac, rozgniesc, odcisnac sok. Szynke pokroic w cienkie plasterki.Papryke umyc, usunac gniazda nasienne, pokroic w paski.3. Ciasto rozwalkowac, wylozyc nim posmarowana oliwa okragla forme do pizzy osrednicy 28 cm. Ciasto powinno zachodzic na scianki formy. Wierzch ciastaskropic oliwa.4. Nalozyc na ciasto warstwe pomidorow i doprawic je pieprzem. Placek podzielicpaskami papryki na 4 czesci, nastepnie ukladac po kolei: na jednej czescimozzarelle, na drugiej oliwki, na trzeciej serca karczochow i pieczarki, naczwartej szynke. Wierzch posypac oregano.5. Piec ok. 20 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 16.
Natalia-UK