Uzdatnianie wody.pdf

(57 KB) Pobierz
73432389 UNPDF
CHEMIA PRAKTYCZNA
Woda, woda, woda cz. 4
Uzdatnianie wody
Stefan Sękowski
Z dziecinnych lat pamiętam pewne urządzenie czynne w leżącej przy drodze
mleczarni. Nad betonowym, napełnionym wodą basenem zawieszony był walec
z wieloma drewnianymi łopatkami. Obok mleczarni płynął strumyk, którego wody
poruszały małą turbinkę. Ta z kolei nadawała ruch walcowi z łopatkami. Łopatki za−
nurzając się i wynurzając z wody w basenie, ułatwiały jej kontakt z powietrzem. Po
paru godzinach pracy rudobrunatna woda z basenu spływała w dół do zbiornika,
a basen był napełniany świeżą wodą. Już z drogi można było zauważyć, że pod
wpływem działania łopatek walca woda w basenie stawała się coraz bardziej męt−
na i przybierała brunatnoczerwoną barwę.
Jak się później dowiedziałem, to urządzenie miało na celu odżelazienie wody.
Łopatki osadzone na walcu w trakcie jego obrotu napowietrzały wodę. I tak z za−
wartego w wodzie basenu rozpuszczalnego, bezbarwnego Fe(OH) 2 powstawał nie−
rozpuszczalny w wodzie brunatnoczerwony osad Fe(OH) 3 . Właśnie ten osad pod−
czas opróżniania basenu zatrzymywany był na filtrze z węgla aktywnego.
W ten właśnie sposób mała wiejska mleczarnia już dziesiątki lat temu uzdat−
niała wodę na swoje potrzeby. Dziwię się, że nie zadałem sobie wtedy prostego py−
tania − a co dzieje się zimą, gdy i strumyk i woda w basenie zamarzną? Prawdopo−
dobnie mleczarnia na czas zimy miała jakąś małą instalację, podkreślam, małą, bo
za dawnych czasów krowy zimą dawały niewiele mleka.
Zabiegi uzdatniania wody możemy podzielić na dwie grupy − fizyko−mechanicz−
ne i fizyko−chemiczne.
Do pierwszej należą: klarowanie, filtrowanie, odgazowanie, napowietrzanie.
Natomiast do metod fizyko−chemicznych zaliczamy: koagulację, utlenianie, od−
kwaszanie, odmineralizowanie, odżelazienie, odmanganowanie, odbarwianie, de−
zynfekcję.
Uzdatnianie wody obejmuje również zabiegi mające na celu polepszenie jej
właściwości morfologicznych takich jak: przezroczystość, barwa, zapach, smak, kla−
rowność.
Dla przykładu nieodpowiedni smak, zapach i barwę poprawia się przez napo−
wietrzanie różnymi metodami.
Zabieg ten usuwa H 2 S, CO 2 , sole żelaza i manganu.
Z kolei chlorowanie, a następnie odchlorowywanie tiosiarczanem sodu usuwa
fenol i jego związki.
Natomiast powolne sączenie wody przez filtr z węgla aktywnego uwalnia wo−
dę od związków fenolu, dalej chloru, chlorofenoli, zabitych chlorem drobnoustrojów
i glonów, ciał próchnicznych.
W nowoczesnych stacjach uzdatniania wody chlor zastępowany jest przez
ozon. Spełnia on te same funkcje co chlor, a jego zaletą jest niewprowadzanie do
oczyszczonej wody żadnych nowych ciał. Po prostu cząsteczka ozonu O 3 rozpada
się na zwykłą cząsteczkę tlenu O 2 i bardzo aktywny atomowy tlen O.
Oczywiście niemal wszystkie wymienione procesy uzdatniania wody mogą być
prowadzone w odpowiednich urządzeniach przemysłowych i, co jest jeszcze ogrom−
nie ważne, przeprowadzone pod stałą dokładną analizą.
Sposoby uzdatniiana
Wymienione już w tytule pojęcie uzdatniania wody ma o wiele szerszy zakres
niż tylko odżelazienie.
Mówiąc konkretnie, w zakres uzdatniania wody wchodzi wiele procesów,
z których wymienimy i opiszemy tylko najważniejsze:
– koagulacja i usuwanie zawiesin,
– strącanie różnych rozpuszczalnych w wodzie soli.
2
5
1
1
Woda surowa
P rzemysłowe urzą−
2
dzenie do odżela−
zienia wody
3
Utlenianie
4
Osadnik
Filtr
O czyszczanie wody w filtrze pośpiesznym
1 − woda surowa
2 − odpowietrzanie
3 − około 2−metrowa warstwa filtracyjna (żwir, piasek, węgiel drzewny)
4 − zbiornik wody oczyszczonej
5 − wloty powietrza i wody oczyszczenia wkładu filtru
Woda czysta
52
73432389.003.png 73432389.004.png
 
Woda surowa
3
R ozpuszczalność związków chemicznych powodujących
twardość wody
1
Rozpuszczallność g/ll
temp. 20 o C
Nazwa zwiiązku chemiicznego
temp. 100 o C
1,89 (19 o C)
2
3
Kwaśny węglan wapniowy Ca(HCO 3 ) 2
2,02 (18 o C)
Siarczan wapniowy
CaSO 4
0,65
Siarczan magnezowy
MgSO 4
262,0
406,0
Chlorek wapniowy
CaCl 2
427,0
614,0
Chlorek magnezowy
MgCl 2
353,0
421,0
Węglan magnezowy
MgCO 3
0,084
0,062
Węglan wapniowy
CaCO 3
0,031
0,037
Wodorotlenek magnezowy Mg(OH) 2
0,009
5
Domowe zmiiękczaniie twardejj wody
Jak już wiemy, twardość wody wywołana jest obecnością związków wapnia
i magnezu. Mydło w twardej wodzie pieni się bardzo źle i tworzy obfity, nieroz−
puszczalny osad szkodliwy dla bielizny. Jeżeli stwierdzimy już, że jest to przede
wszystkim twardość przemijająca, czyli węglanowa, wtedy sprawa jest bardzo pros−
ta, bo taką twardą wodę wystarczy po prostu zagotować w otwartym naczyniu
i pogotować kilka minut. Kwaśne węglany ulegną wtedy rozkładowi, osad osiądzie
na ściankach i po zmartwieniu. Woda robi się miękka.
6
4
Woda
oczyszczona
3
5
100 dm twardej wody
wapnem i sodą.
1 − zbiornik wody surowej
2 − zbiornik wody wapiennej z sodą
3 − podgrzewacz
4 − reaktor
5 − koagulator
6 − zbiornik wody zmiękczonej
0,18 kg myd³a - osad
N a 1000 dm 3 , czyli na tonę przeciętnie twardej wody aż 1,8 kg
mydła tracimy na wytworzenie osadu. Natomiast 1,8 kg mydła
wystarczyłoby na upranie 80 kg bielizny. Stosowane dziś powszech−
nie detergenty co prawda osadu nie wytwarzają, ale ok. 3,7% deter−
gentów wytwarza z solami wapnia i magnezu nierozpuszczalne
związki, choć nie daje piany.
Wobec tego zajmiemy się teraz domowymi i polowymi metodami uzdatniania
wody, czyli metodami, które może i powinien umieć przeprowadzić chemik amator.
Domowe odżellaziieniie wody
Woda zawierająca dużo związków żelaza (jak je wykrywać − już wiemy), nie
nadaje się do prania, bo jest po pierwsze twarda, a ponadto wytrącają się z niej
brunatne osady wodorotlenku żelaza (III), Fe(OH) 3 , które brudzą bieliznę, zwłasz−
cza białą.
W celu odżelazienia wody możemy:
– dodawać wapno gaszone Ca(OH) 2 ,
– wodę napowietrzyć.
Sposób pierwszy: na 100 dm 3 wody dodajemy 60−80 g wapna gaszonego
Ca(OH) 2 , całość dokładnie mieszamy i czekamy godzinę, aż powstały osad
Fe(OH) 3 cały opadnie na dno naczynia. Pamiętajmy, że tak odżelaziona woda nie
nadaje się do celów spożywczych nawet po przegotowaniu. Można ją więc stoso−
wać tylko do prania.
Sposób drugi: napowietrzanie wody polega na jej rozpyleniu tak, żeby zwięk−
szyć powierzchnię i czas reakcji kropelek wody z powietrzem. Najprostszym sposo−
bem napowietrzania jest napełnienie otwartego zbiornika wodą rozpyloną przez sit−
ka z wysokości ok. 2 metrów lub w postaci fontanny. Woda napowietrzona, czyli
nasycona powietrzem, a więc i tlenem, musi przebywać w otwartym zbiorniku oko−
ło 3 godzin, żeby wytworzone osady wodorotlenku żelaza (III) Fe(OH) 3 opadły cał−
kowicie na dno zbiornika. Warto, abyśmy zapamiętali, że odżelaziona przez napo−
wietrzanie woda nadaje się doskonale do celów spożywczych, jak też oczywiście
i do prania.
Natomiast twardość wody całkowitą usunąć możemy przez:
– dodawanie wapna gaszonego i sody,
– przepuszczanie wody przez warstwę jonitów.
W pierwszym przypadku na 100 dm 3 wody dodajemy 100 g zawiesiny wapna
gaszonego Ca(OH) 2 i całość mieszamy. Po godzinie, gdy opadną już na dno pow−
stałe osady węglanów, na 100 litrów wody dodajemy 60 g sody Na 2 CO 3 , całość
mieszamy i czekamy ponownie godzinę. Pamiętajmy, że tak zmiękczona woda mo−
że być przeznaczona tylko do prania. Natomiast nie nadaje się zupełnie do celów
spożywczych, nawet po przegotowaniu.
Z kolei jonity są to syntetyczne żywice organiczne odznaczające się zdolnością
wymiany jonów. Jonity zatrzymują obecne w wodzie aniony i kationy. W kraju pro−
dukowane są kationity MK II i MK III oraz anionit GM 800.
Dwie metrowej długości ustawione pionowe winidurowe rury o średnicy 50−
80mm napełnia się jedną kationitem, a drugą anionitem. Woda przeznaczona do
oczyszczania powinna przepływać najpierw przez rurę z kationitem, a następnie
anionitem. Tak oczyszczona woda nadaje się do wszelkich potrzeb gospodarczych.
Do celów spożywczych nie wymaga gotowania.
Znanym już sposobem radzimy oznaczyć twardość wody surowej, a następnie
twardość wody zmiękczonej domowym sposobem.
53
T ak wygląda schemat przemysłowy instalacji do zmiękczania wody
73432389.005.png 73432389.001.png 73432389.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin