· Biszkopt:
· 4 jajka
· 150 g mąki
· 200 g cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· tłuszcz do formy
· 2 łyżki kakao
·
· Krem:
· 1 gotowy krem czekoladowy
· Poncz i dekoracja:
· 1/2 szklanki mocnej herbaty
· sok z 1 /2 cytryny
· 2 łyżeczki cukru
· 1/2 kieliszka rumu
· 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
· kilka kandyzowanych wiśni
· garść pokruszonych orzechów
Jajka, mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wyrobić mikserem. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 20-30 min w temp.200°C. Wyjąć, ostudzić, przekroić na 2 krążki. Przygotować krem w/g przepisu na opakowaniu Przygotować poncz: gorąca herbatę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, wystudzić, wlać rum. Krążki nasączyć ponczem. Jeden posmarować 1/2 kremu, przykryć następnym i znowu posmarować kremem . Wstawić na 1 godz. Do lodówki. Przygotować polewę, polać nią tort. Udekorować rozetkami z kremu, orzechami i kandyzowanymi wiśniami. Fantazyjnie polać polewą (patrz zdjęcie)
myszka949