Tort ponczowy z czekoladą.doc

(90 KB) Pobierz
Tort ponczowy z czekoladą

Tort ponczowy z czekoladą

 

Składniki

·         Biszkopt:

·         4 jajka

·         150 g mąki

·         200 g cukru

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         tłuszcz do formy

·         2 łyżki kakao

·          

·         Krem:

·         1 gotowy krem czekoladowy

·          

·         Poncz i dekoracja:

·         1/2 szklanki mocnej herbaty

·         sok z 1 /2 cytryny

·         2 łyżeczki cukru

·         1/2 kieliszka rumu

·         1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej

·         kilka kandyzowanych wiśni

·         garść pokruszonych orzechów

Opis przygotowania

Jajka, mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wyrobić mikserem. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 20-30 min w temp.200°C. Wyjąć, ostudzić, przekroić na 2 krążki. Przygotować krem w/g przepisu na opakowaniu Przygotować poncz: gorąca herbatę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, wystudzić, wlać rum. Krążki nasączyć ponczem. Jeden posmarować 1/2 kremu, przykryć następnym i znowu posmarować kremem . Wstawić na 1 godz. Do lodówki. Przygotować polewę, polać nią tort. Udekorować rozetkami z kremu, orzechami i kandyzowanymi wiśniami. Fantazyjnie polać polewą (patrz zdjęcie)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin