Chrupiące jabłka w cieście.rtf

(6 KB) Pobierz
Chrupi¹ce jab³ka w cieœcie

Chrupiące jabłka w cieście

 

Składniki:

50 dag kwaśnych jabłek

2 jaja

15 dag mąki

pół szklanki białego wina

cukier puder

cynamon

olej do smażenia

sok z cytryny

aromat waniliowy

l

 

Umyte jabłka obierz ze skórki, pokrój w ósemki, nie zapominając o usunięciu gniazd nasiennych. Cząstki jabłek skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Jajka roztrzep ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj do nich mą oraz wino (alkohol można zastąpić mlekiem). Na kcu dodaj aromat waniliowy.

 

Ciasto dokładnie wymieszaj, aż stanie sięste i gładkie jak śmietana. Cząstki jabłek zanurzaj w cieście i kładź na rozgrzany na patelni olej. Jabłka w cieście smaż na złotobrązowy kolor. Przełóż je następnie na ogrzany półmisek i posyp cukrem pudrem (możesz wymieszać go z cynamonem). Podawaj od razu po przyrządzeniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin