Dynia nadziewana kremem kokosowymPorcja dla 8 osob. Czas przygotow. 1 godz.1 mala dynia,8 jajek,1 szklanka mleka kokosowego,125 g cukru.1. Do przepisu trzeba uzyc zielona dynie na tyle mala aby zmiescila sie w naczyniu do gotowania na parze. Dynie umyc, odciac wierzch na 1/4 wysokosci,"pokrywke" odlozyc. Wnetrze wydrazyc zostawiajac wokol skorki 2cm warstwemiazszu. Wyplukac i wytrzec do sucha sciereczka.2. Do miski wbic jaja, wlac mleko kokosowe, wsypac cukier, ubic lekko ubijaczkaaby masa byla jednolita lecz plynna. Wlac ja do dyni, przykryc "pokrywka".3. Dynie umiescic w naczyniu do gotowania na parze i gotowac 30-45 min. Sprzwdzac patyczkiem czy dynia odpowiednio zmiekla a krem wewnatrz stwardnial.Wyjac z naczynia i ostudzic. Wstawic na cala noc do lodowki.4. Przed podaniem pokroic na 8 czesci.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 86.
Koteciek