- zwrócenie uwagi,
- wzbudzenie zainteresowania,
- pragnienie, chęć zakupu,
- działanie.
- 500% więcej kosztuje pozyskanie nowego klienta niż utrzymanie dotychczasowego,
- bardzo zadowolony klient ma trzykrotnie większą skłonność dokonywania ponownych zakupów niż klient zadowolony,
- bardzo zadowolony klient jest 100% aktywnym twórcą dobrej opinii o przedsiębiorstwie, jest najlepszym źródłem promocji przedsiębiorstwa.
- mierzalność,
- rozległość,
- dostępność,
- wrażliwość.
- brak efektu materialnego,
- nietrwałość usług,
- trudność standaryzowania usługi,
- nierozdzielność usługi z osobą wykonawcy.
- kosztowa,
- popytowa,
- konkurencyjna.
- popyt na produkt dla którego ustalamy ceny,
- koszty przedsiębiorstwa związane z wytworzeniem produktu,
- ceny podobnych funkcjonalnie produktów,
- oryginalność i niepowtarzalność produktu,
- wymogi formalno-prawne.
- ustalenie cen według cen lidera,
- ustalenie cen psychologicznych,
- ustalenie cen według cen przeciętnych,
- promocje i rabaty,
- ustalenie cen według oczekiwań co do cen konkurencji,
- ustalenie cen w trakcie rozmów z klientem.
- maksymalizowanie wielkości sprzedaży,
- utrzymywanie osiągniętego udziału w rynku,
- pozyskanie nowych nabywców produktu,
- zwiększenie udziału w rynku i wzmocnienie pozycji konkurencyjnej,
- osiągniecie pożądanego poziomu zysku,
- zwrot w danym czasie założonej wielkości poniesionych nakładów inwestycyjnych,
- wyłączenie konkurentów z rynku.
- wyznaczanie cen, a cele firmy,
- rola cen w strategii marketingowej,
- procedury i metody wyznaczania cen podstawowych,
- zarządzanie zmianami cen,
- zasady stosowania odchyleń od cen podstawowych.
- cena lidera rynkowego,
- średnia cena produktów konkurencji,
- cena, która jest podstawą do wyliczenia ceny danego produktu.
- strategia szybkiego zbierania śmietanki (wysoka cena – duże nakłady na promocję i reklamę),
- strategia powolnego zbierania śmietanki (wysoka cena –małe nakłady na reklamę i promocję),
- strategia szybkiej penetracji rynku (niska cena –wysokie nakłady na promocję i reklamę).
- liczba szczebli (krótkie ,długie),
- liczba pośredników na tym samym szczeblu (wąskie, szerokie).
- hurtownicy nabywają produkty u wytwórcy, stają się ich właścicielami, ponoszą ryzyko związane z ich obrotem,
- agenci nie stają się właścicielami produktów, realizują funkcje służące głównie nawiązywaniu kontaktów handlowych.
- wielkość sprzedaży nie zrealizowanej z powodu braku produktu lub opóźnienia dostaw,
- stracone przyszłe zakupy z powodu utraty zaufania klientów,
- koszty negatywnych reakcji klientów.
- efekt wartości unikatowej,
- efekt świadomości istnienia substytutów,
- efekt trudnego porównania,
- efekt relacji jakości do ceny,
- efekt zapasów,
- efekt utopionych pieniędzy,
- efekt końcowego pożytku,
- rabaty,
- upusty,
- bonifikaty,
- przeceny.
- szerokość, liczba linii produktów –wąska, szeroka,
- głębokość, liczba odmian produktów w danej linii –płytka, głęboka.
- sklepy specjalistyczne,
- sklepy powszechne masowej obsługi,
- wielkopowierzchniowe sklepy samoobsługowe,
- sklepy dyskontowe,
- domy towarowe.
- sprzedaż wysyłkowa,
- akwizycja,
- sprzedaż z automatów,
- sprzedaż bezpośrednia,
- marketing sieciowy.
- formy własności: detaliści niezależni i zorganizowani,
- asortyment: wielobranżowy, branżowy, wyspecjalizowany,
- miejsce sprzedaży: w stałych punktach, z pominięciem stałych punktów,
- lokalizacja sieci: sieć skoncentrowana, sieć rozproszona,
- forma sprzedaży: tradycyjna, samoobsługowa, wysyłkowa.
Kanał bezpośredni składa się z dwóch szczebli (producenta oraz finalnych nabywców jego produktów).
Zalety:
- pełna kontrola producenta nad zbytem,
- szybki i niezakłócony przepływ informacji,
- możliwość szybkiego dostosowania oferty rynkowej,
- skrócony czas dostaw produktów,
- relatywnie szybszy przepływ płatności,
- pełny zysk ze sprzedaży dla producenta,
- trwalsze więzi między producentem, a klientami (lojalność).
Wady:
- ograniczony zakres penetracji rynku,
- konieczność ponoszenia wszystkich kosztów dystrybucji i pełnego ryzyka ze sprzedaży,
- konkurencyjność nakładów w produkcji i dystrybucji,
- konieczność rozbudowy struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa,
- kosztowne i odległe efekty budowy więzi z nabywcami finalnymi,
- utrudniony dostęp do nabywców indywidualnych.
- neutralizacja konkurencji,
- wzrost skali jednorodnych operacji,
- wyeliminowanie dublowania operacji jednorodnych,
- koordynacja i synchronizacja produkcji, uzyskanie przewagi,
- możliwość wspólnego opanowania rynku,
- zwiększenie siły przetargowej wobec konkurentów,
- ograniczenie ryzyka.
- konwencjonalne,
- zintegrowane pionowo:
Ø administrowane,
Ø korporacyjne,
Ø kontraktowe:
ü franchising,
· producent z hurtownikiem,
· producent z detalistą,
· hurtownik z detalistą,
ü zrzeszenia,
ü spółki,
ü inne.
- luka czasowa,
- luka przestrzenna,
- luka ilościowa,
- luka w asortymencie.
- dystrybucja ekskluzywna,
- dystrybucja intensywna,
- dystrybucja selektywna.
- dystrybucja innowacyjna,
- producenci towarów i usług, pośrednicy, konsumenci i ostateczni użytkownicy,
- negocjacje, formy przepływu towarów,
- aktywizacja sprzedaży,
- zapłata za towar,
- zamówienia, umowy,
- informacja rynkowa.
- typy konwencjonalne,
- typy zintegrowane (kontraktowe, korporacyjne, administracyjne).
- uświadamianie potrzeby,
- ocena alternatyw wyboru wyrobów,
- rozpoznanie sposobu zaspokojenia potrzeby,
- zakup i jego ocena.
- produkt,
- cena,
- dystrybucja,
- promocja,
- personel.
- reklama,
- public relations,
- promocja sprzedaży,
- promocja sprzedaży osobistej,
- marketing bezpośredni.
Koteciek