Faworki staropolskie
Składniki:
40 dag mąki
2 dag cukru
4 dag masła
8 żółtek
4 jaja
łyżka gęstej śmietany 18-proc.
kieliszek araku
olej do smażenia
do posypania: cukier puder i Cukier wanilinowy WINIARY
Całe jaja rozbełtaj i ubij na pianę. Mąkę przesiej przez sito, dodaj cukier, masło, żółtka, ubite jaja, śmietanę i arak. Następnie zagnieć i starannie wyrób ciasto, a potem cienko je rozwałkuj i formuj faworki tak jak faworki domowe.
W rondlu rozgrzej olej i do gorącego wkładaj przygotowane faworki. Smaż je z obu stron na złoty kolor, a potem delikatnie wyjmuj na papierowe ręczniki lub bibułkę, aby obciekły z tłuszczu.
Jeszcze ciepłe obsyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym - najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Takasobie_13