Placek a la kasztanowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Placek a la kasztanowy

Placek a la kasztanowy

 

Składniki:

25 dag fasoli Jaś

5 dag kaszy manny

3/4 szklanki cukru

5 dag masła

3 jaja

łeczka proszku do pieczenia

aromat migdałowy

15 dag gęstej konfitury

do dekoracji:

gotowa polewa

atki migdałowe

 

Na początku zmiel ugotowaną i wystudzoną fasolę.

 

Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, a z białek ubij pianę.

 

Rozpuść masło i wymieszaj je z fasolą, kaszą manną, koglem-moglem, proszkiem do pieczenia oraz pianą z białek. Dodaj także aromat migdałowy.

 

Wyrobione już ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej buł tartą. Piecz je około 30 minut w średnio gorącym piekarniku (180°C). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół i przełóż konfiturą. Wierzch oblej przygotowaną wcześniej polewą i posyp płatkami migdałowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin