medyczne czynnosci ratunkowe.doc

(89 KB) Pobierz

MEDYCZNE CZYNNOŚCI RATUNKOWE

 

1.      PROFILAKTYKA ZAKAŻEŃ PODCZAS DZIAŁAŃ RATOWNICZYCH

 

Podczas działań ratowniczych istnieje możliwość wniknięcia drobnoustrojów do organizmu ludzkiego zarówno pacjentów jak i pracowników.

Epidemiologia zakażeń drobnoustrojów opisywana jest w postaci łańcucha epidemiologicznego. Jest to ciąg następujących po sobie zakażeń i procesów doprowadzających do zakażenia.

Zakażenie egzogenne (krzyżowe) występuje, gdy czynnik zakaźny przeniesiony jest na pacjenta z innego chorego lub z osoby ze środowiska szpitalnego.

Zakażenia endogenne są spowodowane własną patologią lub oportunistyczną florą chorego.

 

W procesie epidemiologicznym w zakażeniach wyróżniamy:

1.Źródło zakażenia:

- chory z infekcjami

- personel w tym nosiciele chorób

- środowisko patogenne szpitala (narzędzia, sprzęt, powietrze)

- osoby odwiedzające

2.Drogi szerzenia się zakażeń:

- kontaktowa, naruszenie ciągłości tkanek, rany

- powietrzna

- pokarmowa

3.Populacja wrażliwa:

- pacjenci

- personel i osoby odwiedzające pacjenta

 

Czynniki zwiększające ryzyko zakażeń:

1.Czynniki predysponujące do zakażeń związane z pacjentem:

- wiek pacjenta

- choroba podstawowa np. chorzy dializowani

- współistniejące choroby np. cukrzyca

- pacjenci leczeni chemioterapią, radioterapią, z HIV

- pacjenci chirurgiczni, z ciężkimi urazami

- pacjenci z oddziałów intensywnej terapii, transplantologii, oparzeń, dializ, wcześniaków.

2.Czynniki leczenia związane z zabiegami i leczeniem:

- inwazyjne techniki diagnostyczne i leczenie, w których dochodzi do przerwania ciągłości tkanki skórnej, błon śluzowych i otarcia, drenaże jam ciała, cewnikowanie dużych naczyń, pęcherza moczowego, drenaże przestrzeni zewnątrzoponowej, stosowanie sztucznej wentylacji z użyciem respiratorów.

3.Czynniki ryzyka zależne od stopnia zjadliwości drobnoustrojów

Najniebezpieczniejszymi drobnoustrojami są te, które wywołują powikłania, do najczęstszych należą:

Wstrząs septyczny wywołany przez gronkowca złocistego bytujący w zakażonej skórze w ranach.

 

Personel najczęściej zakaża się wirusem wywołującym zapalenie wątroby zarówno typu B i C.

 

Wśród przyczyn szerzenia się zakażeń można wymienić:

- nieprzestrzeganie przez personel podstawowych zasad higieny, w tym brak higieny rąk i ignorowanie zasad aseptyki

- niedostateczne wyposażenie jednostek w sprzęt jednorazowego użytku, środki dezynfekcyjne, środki higieniczne

- brak systemowego szkolenia personelu w zakresie profilaktyki zakażeń

- brak standardów i procedur postępowania w jednostkach z odpadami medycznymi

 

Drogi zakażenia:

1.Droga kontaktowa:

- personel medyczny

- pacjenci i ich odzież, rzeczy osobiste, ręce

- sprzęt medyczny, słuchawki lekarskie

- sprzęt higieniczny

- narzędzia i aparatura medyczna

- preparaty dezynfekcyjne

- mydło, rękawiczki

2.Droga krwi:

- zakażony materiał biologiczny

- krew i jej preparaty

- zakażone płyny infuzyjne

- niesterylne narzędzia chirurgiczne, anestezjologiczne

3.Droga pokarmowa:

- zakażona woda, naczynia, sztućce

- pokarm zakażony florą bakteryjną

4.Droga powietrzna

- kropelki wydzielin z dróg oddechowych pacjenta

- kurz

 

Istotnym elementem zapobiegania zakażeniom jest przerwanie dróg szerzenia przez właściwe postępowanie. W profilaktyce zakażeń najważniejsza zasada to:

- bezwzględne stosowanie higieny

- przestrzeganie procedur na każdym etapie obsługi pacjenta    

 

Aseptyka

- to postępowanie zapobiegające bądź niedopuszczające do zakażenia drobnoustrojami środowiska, sprzętu, materiałów i pacjentów. 

- działanie takie dąży do uzyskania jałowości: sprzętu (jałowe narzędzia), materiału (opatrunki) pomieszczeń urządzeń itp..

  Jałowość rozumie się, jako posługiwanie się materiałem, sprzętem, narzędziami pozbawionymi bakterii, sporów, wirusów, grzybów (powierzchnię pozbawione są flory bakteryjnej).

 

ANTYSEPTYKA

- to postępowanie zapobiegające zakażeniom przez zniszczenie lub zahamowanie rozwoju drobnoustrojów za pomocą specjalnych środków chemicznych (np. na skórze, błonach śluzowych).

 

DEZYNFEKCJA

- to postępowanie pozwalające zmniejszyć florę bakteryjną patogenną na skórze rąk, z pola operacyjnego, przedmiotach, materiałach. proces ten odbywa się przy użyciu środków dezynfekcyjnych.

 

wyróżniamy dezynfekcję:

- zwykłą – prowadzi do zniszczenia wegetatywnych form, natomiast przetrwalniki bakterii i wirusów nadal mogą bytować

- wysokiego stopnia- zniszczenie zarówno form wegetatywnych i prątków

 

ZASADY ASEPTYKI

- Należy posługiwać się tylko jałowym sprzętem

- Narzędzia do zabiegów aseptycznych należy po 24 godz. wyjałowić ponownie

- Miejsce zabiegu należy przemywać środkiem antyseptycznym

- Jałowym narzędziem NIE WOLNO dotykać „obiektów” znajdujących się poza polem działania

- czyścić i myć sprzęt mechanicznie najlepiej w myjkach ultradźwiękowych

- Sprzęt dezynfekować zgodnie z instrukcją

- dezynfekować w wannach z płynem dezynfekującym

- Po zakończeniu zabiegu należy używany sprzęt umieścić w płynie dezynfekcyjnym

- Prowadzić przejrzystą dokumentację wyjaławiania

- Otwierać pakiety, zestawy wg zasad

- Stosować sprzęt wg procedur

- Stosować rękawiczki

- Zapakować i zaopatrzyć pakiet wskaźnikiem skuteczności sterylizacji

- Przechowywać i transportować zgodnie z obowiązującymi procedurami

- Higieniczne mycie i odkażanie rąk (5x) - metoda AYLIFEE

 

Uwzględniając ryzyko zakażenia wyróżnia się następujące kategorie sprzętu:

- sprzęt krytyczny- to urządzenia i przedmioty, które wchodzą w kontakt z jałowymi tkankami organizmu człowieka (narzędzia chirurgiczne, cewniki, implanty, endoskopy).

Przedmioty te muszą być bezwzględnie jałowe.

- przedmioty półkrytyczne – te, które stosowane są do błon śluzowych lub do zabiegów na uszkodzonej skórze (sprzęt do terapii oddechowej, bronchoskopy, endoskopy). Sprzęt należy dokładnie umyć poddając dezynfekcji, która polega na eradykacji- zniszczeniu wszystkich bakterii i zarodników.

- Przedmioty bezpieczne(niekrytyczne) - to takie urządzenia, które mają kontakt z nieuszkodzoną skórą np. mankiety do ciśnieniomierza, stetoskopy.

Przedmioty te nie muszą być sterylne.

 

Rodzaj sprzętu i jego zastosowanie kwalifikuje się do dezynfekcji:

     - stopnia wysokiego

     - stopnia średniego

     - stopnia niskiego

 

Dezynfekcja Jest postępowaniem pozwalającym zmniejszyć florę bakteryjną patogenną na skórze rąk, pola operacyjnego, na narzędziach, przedmiotach, materiałach.

- dezynfekcja zwykła niszczy formy wegetatywne nie niszczy przetrwalników

- dezynfekcja o wysokiej skuteczności niszczy formy wegetatywne i przetrwalniki

 

W dezynfekcji wyróżnia się: ·metodę chemiczną i termiczną.

- Zasada - im bardziej zanieczyszczony obiekt, tym proces dezynfekcji musi być dłużej prowadzony.

Dezynfekcja chemiczna – odbywa się przy użyciu środków chemicznych. Preparaty te są aktywnymi związkami(alkohole, pochodne fenolu, związki chlorowe, jodowe, aldehyd mrówkowy, czwartorzędowe związki amonowe i pirydynowe

Stosując dezynfekcję chemiczną, należy zapoznać się z zaleceniami Państwowego Zakładu Higieny z dnia 27.09.1996 r.w sprawie wykazu preparatów dezynfekcyjnych przeznaczonych do stosowania w zakładach opieki zdrowotnej

 

Zasady przygotowania narzędzi i sprzętu do dezynfekcji:

- Dezynfekować w kąpieli ze środkiem dezynfekcyjnym( przed kąpielą rozmontować)

- Pojemnik na czas kąpieli zamknąć

- Po czasie dezynfekcji narzędzia oczyścić, umyć

- Dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą lub destylowaną

- Przechowywać wysuszony w sterylnym opakowaniu lub oddać do sterylizacji

 

Sterylizacja

Jest to wyjaławianie sprzętu, narzędzi, płynów, bielizny operacyjnej, materiałów opatrunkowych.

Sterylizacja oznacza zabicie i zniszczenie wszystkich drobnoustrojów wraz z ich formami przetrwalnikowymi i zarodnikami.

 

Do metod sterylizacji należą:

- Sterylizacja suchym, gorącym powietrzem

- Sterylizacja parą wodną pod zwiększonym ciśnieniem

- Sterylizacja parą o niskiej temperaturze(48-75 st) z aldehydem mrówkowym

- Sterylizacja tlenkiem etylu

- Sterylizacja promieniowaniem jonizującym

 

2.      POMIAR PODSTAWOWYCH PARAMETRÓW ŻYCIOWYCH

 

Do podstawowych parametrów życiowych zaliczamy pomiar:

- temperatury (ciepłoty) ciała

- tętna

- oddechu

- ciśnienia tętniczego krwi

 

Temperatura ciała

- ośrodek termoregulacji znajduje się w ośrodkowym układzie nerwowym (OUN) w podwzgórzu

- ciepło wytwarzane w organizmie zależy od podstawowej przemiany materii, czynności przewodu pokarmowego (trawienie i wchłanianie pokarmów) oraz od pracy mięsni szkieletowych (podczas poruszania się)

- nadmiar ciepła w organizmie odprowadzane jest na zewnątrz przez skórę, układ oddechowy oraz przez przewód pokarmowy

0 niedobór ciepła w organizmie objawia się zwężeniem naczyń, ograniczeniem wydalania potu, dreszczami, przyspieszeniem procesu spalania w mięśniach.

 

Temperatura ciała to stan ciepłoty organizmu, który jest wyrazem równowagi między wytwarzaniem ciepła w toku procesów metabolicznych i oddawaniem ciepła.

 

Gorączka- podwyższenie temperatury ciała powyżej górnej granicy normy (hipertermia).

Hipotermia- obniżenie temperatury ciała poniżej 36°C.

Normotermia- prawidłowa temperatura ciała (36°C -37°C).

Temperatura subnormalna- ciepłota ciała wynosi 26°C.

 

Rodzaje gorączki:

- górna granica normy- 37°

- stan podgorączkowy 37,1°C- 37,7°C

- gorączka lekka 37,8°C- 38,5°C

- gorączka umiarkowana 38,6°C- 39,0°C

- gorączka wysoka- 39,1°C- 39,9°C

- gorączka bardzo wysoka 40°C i ↑

- maksymalna temperatura ciała wywołana gorączką, przy której możliwe jest przeżycie to 42,0°C.

 

Przebieg i rodzaj gorączki może być:

- zmienny

- zależy od stanu ogólnego pacjenta

- od stopnia nasilenia objawów chorobowych

 

Wyróżniamy:

- gorączkę ciągłą. Utrzymuje się na określonej wysokości przez kilka dni. Występują niewielkie wahania dzienne ok. 1°C.

- gorączka zwalniająca. Utrzymuje się przez kilka dni. Występują większe wahania dzienne

1-2°C.

- gorączka przerywana. Na przemian występuje gorączka i temperatura normalna

- gorączka wyniszczająca, septyczna. Występuje przy wysiewach bakterii lub innych toksyn do krwi, często towarzyszą jej dreszcze. Dzienne wahania temperatury o 2-4°C.

- gorączka resorpcyjna. Występuje po zabiegach operacyjnych (zwana też aseptyczną).

- gorączka ośrodkowa. Występuje w uszkodzeniach OUN.

 

Przebieg narastania i spadku temperatury ciała.

Wzrost

- powolny- trwa przez kilka dni i w ciągu kolejnych dni temperatura zazwyczaj wzrasta aż do osiągnięcia szczytowego punktu, a następnie zatrzymuje się

- nagły- poprzedzona jest zazwyczaj dreszczami i trwa kilka dni

Spadek

- powolny- trwa kilka dni. Temperatura ciała w ciągu kolejnych dni ulega stopniowemu obniżeniu

- gwałtowny- temperatura w ciągu kilku godzin spada ze szczytowych wartości do normy lub poniżej normy.

 

Objawy towarzyszące gorączce:

*Objawy subiektywne- odczuwane przez pacjenta:

Poczucie:

- gorąca

- „pieczenia”, szczypania oczu

- suchości w jamie ustnej

- senności

- osłabienia

- ból mięśni

- niepokoju

- znużenie

- ogólne rozbicie

* Objawy obiektywne- przedmiotowe, obserwowane przez personel

- znacznie podwyższona temperatura ciała, zmierzona za pomocą termometru

- palpacyjnie stwierdza się znacznie podwyższoną ciepłotę ciała (np. przez dotyk ciała)

- potliwość (wilgotna skóra)

- zaczerwienienie twarzy (tzw. rumieniec)

- „błyszczące” oczy

- przyspieszone tętno

- przy wysokiej temperaturze mogą wystąpić dreszcze, drżenie mięśni

 

 

 

Dreszcze

- objawy subiektywne: uczucie strachu, niepokoju, zimna, a następnie gorąca

- objawy obiektywne: rytmiczne drżenie mięśni, „dzwonienie zębami”, przyspieszenie akcji serca, wzrost temperatury ciała.

 

Miejsce pomiaru temperatury ciała:

- dół pachowy

- pachwina (u małych dzieci- przy kontroli dorosłych)

- w odbycie (w szczególności u małych dzieci, należy pamiętać o natłuszczeniu np. wazeliną końcówki termometru, temperatura w odbycie jest o 0,5°C wyższa niż pod pachą).

- w jamie ustnej ( u osób dorosłych, przytomnych i zdrowych psychicznie, przed posiłkiem, temperatura w jamie ustnej jest o 0,3°C wyższa niż pod pachą)

- w uchu (termometr elektroniczny z wymiennym jednorazowym kapturkiem. W szczególności przydatny u osób nieprzytomnych, chorych psychicznie oraz u dzieci)

- na czole (jednorazowe paskowe termometry przykładane na czoło, można je stosować w celu orientacyjnym)

- lewa lub prawa skroń- termometr laserowy bezdotykowy

Nie dokonujemy pomiaru termometrem rtęciowym.

 

Tętno

To rytmiczne podnoszenie i zapadanie ścian tętnicy, które spowodowane jest wypełnieniem się tętnicy krwią wyrzucaną z komór podczas skurczu serca i wzrostem ciśnienia skurczowego.

 

Tętno zależy od:

- akcji serca

- objętości krwi

- ciśnienia krwi

- jakości naczyń tętniczych

- zastawek serca

 

Wyróżniamy 3 cechy tętna:

- częstość tętna0 ilość uderzeń na Mintę

- napięcie (siła) tętna

- rytm (miarowość) tętna

 

Częstośc tętna:

- u płodu 113-140 uderzeń na minutę

- u rocznego dziecka 110-130 uderzeń na minutę

- u dorosłego 67-76 uderzeń na minutę

 

Tętno ulega przyspieszeniu:

- po wysiłku

- po jedzeni, używkach

- po niektórych grupach leków (np. w psychiatrii)

- w czasie przeżywania lęków, stresu

- choroby serca

- gorączka

 

Tętno lega zwolnieniu:

- podczas snu, wypoczynku

- u sportowców (zależnie od treningów)

 

Tachykardia (częstoskurcz)- jest to przyspieszenie tętna powyżej 100/min.

Bradykardia (rzadkoskurcz)- jest to zwolnienie tętna poniżej 60/min. Bradykardia występuje w przebiegu bloków serca, w zatruciach, przy urazach czaszkowo- mózgowych.

 

Napięcie

Cechy prawidłowego tętna to:

- dobrze wypełnione

- dobrze napięte

 

Odchylenia chorobowe tętna:

- tętno nitkowate

- miękkie

- słabo napięte

- ledwo wyczuwalne (np. przy spadku ciśnienia tętniczego krwi)

- tętno twarde, drutowate, silnie napięte (np. w miażdżycy)

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin