krochmalenie, usztywnianie.odt

(11 KB) Pobierz

Znalazłam kiedyś w internecie takie proporcje: 3 łyżki cukru zagotować z 3 łyżkami wody i zwykle tego się trzymam. Jak zwiększam ilość wody, to o tyle samo łyżek zwiększam ilość cukru. Taki gorący cukrowy krochmal wlewam na talerz i kładę w to robótkę, dociskam, ugniatam, żeby wszystko się dokładnie namoczyło. Wyjmuję, odciskam nadmiar krochmalu, nakładam na formę i odstawiam do suszenia. Przed zdjęciem z formy czasami dosuszam suszarką grubsze części robotki - przez chwilę.

 

Inny:

 

KROCHMAL RZADKI: łyżeczkę mąki ziemn. rozmieszaj z odrobiną wody i wlej do pół litra gotujacej się wody. Chwilkę pogotuj, ostudź. KROCHMAL GĘSTY: 2 łyżki mąki ziemn. zmieszaj w 6 łyżkach zimnej wody i dodaj do litra gotującej się wody.Chwilkę pogotuj, ostudź.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin