Sernik królewski.doc

(279 KB) Pobierz
Sernik królewski Ciasto:



Sernik królewski                                                         Ciasto:

3 szklanki mąki

4 żółtka (białka zostawić do masy serowej)

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao                                                                                                         Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części, zamrozić i zetrzeć na tarce (jedna część na dół, druga na górę).

Masa serowa:

1½ kg twarogu

1 kostka margaryny

4 żółtka + piana z 8 białek

2 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń

(olejek migdałowy)                                                                                               Wykonanie

Żółtka, cukier i tłuszcz utrzeć. Do powstałej masy dodawać po trochu twaróg. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń w proszku. Na koniec dobrze ubite białka. Delikatnie wymieszać. Można wlać olejek migdałowy.

Jedną część ciasta potrzeć na spód blaszki, wylać masę serową i wierzch przykryć potartą resztą ciasta. Piec w temp. 180 stopni, przez ok. godzinę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin