Kompleks 1 pszenny bardzo dobry
-zwięzły skład chemiczny
- duza miąższość (ok. 30 cm) poziomu próchniczego
Dobra struktura i właściwości termiczne
- przepuszczalność połaczona z możiwościa magazynowania wody
- położenie plasko grzbietowe o dobrym odpływie
- g brunatne i bielicowe zaliczane do II klasy i g zbielicowane
Kompleks 2 pszenny dobry
- ciężkość gleb kompleksu i ich trudność w uprawie
- położenie płasko- grzbietowe o dobrym odpływie
- od kompleksu 1 różni się: mniejsza miąższością poziomu próchniczego, silniejsze odwapnienie gleby, słabsza stuktruralnością, mniejszą przepuszczalnością, powolnym rozwojem procesu erozyjnego
- do kompleksu 2 należą gleby z klasy IIIa i Iii- pgm, pgl, pgpl oraz dobre gleby brunatne i zbielicowne
- pszenica ozima, jęczmień jary
Kompleks 3 pszenny wadliwy (erozyjny i suchogruntowy)
- obejmuje gleby typowo pszenne ale niekiedy narażone na erozje
- może występować na terenach słabo nachylonych i płaskich
- na glebach o składzie mechanicznym zbyt ciężkim do uprawy żyta
- warunki klimatyczne w obredbie tego kompleksu sa identyczne co w kom 2
- gleby brunatne i bielicowe wytrzowone z glin i inne klasy Iii
Kompleks 4 żytni bardzo dobry (pszenno- żytni)
- obejmuje g lżejsze na których ekstensywna uprawa żyta i ziemniakow może być bardziej ekonomiczna niż pszenicy
- przydatność rolcznia tych gleb jest rozna- w warunkach dobrego nawożenia i uprawy można usyskac wysokie plony roślinność z komp 2
- gleby kompleksu zaliczne do klasy bonitacyjnej IIIa i Iii
- polożenia na terenie głownie płaskim o dobrym odpływie albo stokowym o słabym odpływie
Kompleks 5 żytni dobry
- gleby komp 5 rożnią się do gleb 4 głownie większą lekkością, wrażliwością na susze w okresie wegetatywnym i mniejszą zasobnością w składniki pokarmowe
- gleby żwirowo- gliniaste, brunatne i bielicowe
- dobór roślin: żyto, owies, ziemniaki, jęczmien ozimy, kukurydza
Kompleks 6
- ostatni z kompleksów gleb lekkich którego jeszcze warto (z punktu ekonomicznego) jeszcze utrzymywac w obrebie użytkow rolniczych
- do tego kompleksu zaliczamy gleby lekkie, zbyt przepuszczalne (brak zdolności magazynowania wody) – zalicza się je do kategorii okresowo suchych lub stale suchych
- wysokośc plonu zależu od intensywności i rokladu opadów
- dobór rosli jest niewielki
- Deniwelacje mogą być rożne
- gleby żwirowe róznych typów (klasa IV lub V) piaski gliniaste
Kompleks 7 żytni bardzo słaby (żytnio- łubinowy)
- obejmuje gleby zbyt suche i ubogie w składniki pokarmowe
- uprawiane są tylko przejściowo
- teren płaski o dobrym odpływie. Na terenach falistych położenie gleb może być grzbietowate lub stokowe
- gleby żwirowe i kamieniste słabo wykształcone (rankery) kl V i VI
Kompleks 8 i 8a zbożowo pastewny mocny
- 8 gleby wytworzone z utworów mineralnych a 8a z organicznych
- kompleks zbożowo pastewny mocny jest wilgotnościowym przeciwieństwem kompleksu pszenno wadliwego – zmiejszenie plonu w latach mokrych. W obydwu przypadkach mamy do czynienia z gelbami ciezkimi
- duzo wilgotnie gelby w rozmaitych okresach powoduje straty w plonach. Dlatego powinno się siac na przemian z trawmi
- gleby z klasy IIIa IVa i IVb
- teren plaski o slabym odpływie
- piaski gliniaste, gleby brunatne i bielicowe
- dobro roślin 8- pszenica ozima, owies, koniczyna, 8a- pszenica jara, Zyto, owies, ziemniaki, koniczyna
Kompleks 9 i 9a zbożowo pastewny słaby
- 9 wytworzony z utworowo mineralnych a 9a z organicznych
- obejmuje gleby żytnio- ziemniaczane, które mogą ulegać nadmiernemu uwilgotnieniu obniżając plony żyta i pszenicy ale podnosząc roślin pastewnych
- gleby lekki których uwilgotnienie zwiane jest z z podłożem i przebiegiem pogody
- psg, czarne ziemie pyłowe i g torfowe
- dobór roślin 9- żyto, owies, ziemniaki brukiew, kapusta pastewna, 9a- żyto, owies, ziemniaki, brukiew pastewna, koniczyna czerwona
ka_czor