E-konserwanty.pdf
(
53 KB
)
Pobierz
731429800 UNPDF
Barwniki spożywcze
Konserwanty
Antyutleniacze
Emulgatory
(zmiękczacze)
E 100
kurkumina
E 101
rybolawina
E 102
tartrazyna
E 104
żółcień chinolinowa
E 110
żółć pomarańczowa
E 120
kwas karminowy, koszenila
E 122
azorubina
E 123
amarant
E 124
czerwień koszenilowa
E 127
erytrozyna
E 131
błękit patentowy
E 132
indygotyna
E 140
chloroil
E 141
kompleksy miedzi z chloroilem
i jego pochodnymi
E 142
zieleń S
E 150a – E150d
karmel
E 151
czerń brylantowa PN
E 153
węgiel roslinny
E 160a – E 160f
karoteny
E 161
kantaksantyna
E 162
betanina
E 163
antocyjan
E 170
węglan wapnia
E 171
dwutlenek tytanu
E 172
tlenki i wodorotlenki żelaza
E 173
aluminium
E 174
srebro
E 175
złoto
E 180
czerwień litolowa
E 200
kwas sorbowy
E 202
sorbinian potasu
E 203
sorbinian wapnia
E 210
kwas benzoesowy
E 211
benzoesan sodu
E 212
benzoesan potasu
E 213
benzoesan wapnia
E 214
ester etylowy kwasu
p-hydroksybenzoesowego
E 215
sól sodowa
p-hydroksybenzoesanu etylu
E 216
ester propylowy kwasu
p-hydroksybenzoesowego
E 217
sól sodowa p-hydroksybenzoesanu
propylu
E 218
ester metylowy kwasu
p-hydroksybenzoesowego
E 219
sól sodowa p-hydroksybenzoesanu
metylu
E 220
dwutlenek siarki
E 221
siarczan IV sodu
E 222
wodorosiarczan IV sodu
E 223
disiarczan IV sodu
E 224
disiarczan IV potasu
E 226
siarczan IV wapnia
E 227
wodorosiarczan IV wapnia
E 230
bifenyl
E 231
ortofenylofenol
E 232
ortofenylofenolan sodu
E 239
heksametylenoczteroamina
E 249
azotan III potasu
E 250
azotan III sodu
E 251
azotan V sodu
E 252
azotan V potasu
E 260
kwas octowy
E 261
octan potasu
E 262
octan sodu
E 263
octan wapnia
E 270
kwas mlekowy
E 280
kwas propionowy
E 281
propionian sodu
E 282
propionian wapnia
E 283
propionian potasu
E 300
kwas askorbinowy, witamina C
E 301
askorbinian sodu
E 302
askorbinian wapnia
E 304
estry kwasów tłuszczowych
i kwasu askorbinowego
E 306
mieszanina tokoferoli, witamina E
E 307
alfa-tokoferol
E 308
gamma-tokoferol
E 309
delta-tokoferol
E 310
galusan propylu
E 311
galusan oktylu
E 312
galusan dodecylu
E 320
BHA
E 321
BHT
E 322
lecytyny
E 325
mleczan sodu
E 326
mleczan potasu
E 327
mleczan wapnia
E 330
kwas cytrynowy
E 331
cytryniany sodu
E 332
cytryniany potasu
E 333
cytryniany wapnia
E 334
kwas l
(
+
)
-winowy
E 335
winiany sodu
E 336
winiany potasu
E 337
winian potasowo-sodowy
E 338
kwas fosforowy
E 339
fosforany sodu
E 340
fosforany potasu
E 341
fosforany wapnia
E 400
kwas alginowy
E 401
alginian sodu
E 402
alginian potasu
E 404
alginian wapnia
E 405
alginian glikolu propylenowego
E 407
karagen
E 410
mączka chleba świętojańskiego,
guma karobowa
E 412
guma guar
E 414
guma arabska
E 415
guma kasantowa
E 420
sorbitol
E 422
glicerol
E 440
pektyny
E 450
fosforany
E 460
celuloza
E 461
metyloceluloza
E 463
hydroksypropyloceluloza
E 465
etylometyloceluloza
E 466
karboksymetyloceluloza)
E 471a – E 471f
mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych
E 477
estry kwasów tłuszczowych
i glikolu propylenowego
Tabela
dodatków
i składników
chemicznych
żywności
nieszkodliwy
podejrzany
niebezpieczny
Opracowanie na podstawie książki
„E213 Tabele dodatków i składników chemicznych, czyli co jesz i czym się smarujesz”
Billa Stathama
Plik z chomika:
ZuzkaPOGRZEBACZ
Inne pliki z tego folderu:
5596_147349962099282_1317449642_n.jpg
(19 KB)
45413_165099330310464_1576584893_n.jpg
(85 KB)
45687_169537559866641_669112794_n.jpg
(27 KB)
63599_144661302354267_1015564491_n.jpg
(139 KB)
64058_145756765578054_1592305612_n.jpg
(100 KB)
Inne foldery tego chomika:
Ateizm
Chinese Language Learning Pack
Czcionki
EIPC
Filmy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin