BABKA DROŻDŻOWA.doc

(21 KB) Pobierz
BABKA DROŻDŻOWA

BABKA DROŻDŻOWA

Ciasto:                                          Lukier:

50dag mąki                                  15dag cukru pudru

3dag drożdży                               łyżka soku z cytryny

10dag cukru pudru

łyżka cukru kryształu

0,5 szklanki mleka

15dag masła

5 żółtek

10dag rodzynek

szczypta soli

 

WYKONANIE:

Ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem kryształem, wymieszać z łyżką mąki i letnim mlekiem. Rozczyn odstawić na 5min. Masło stopić, ostudzić. Rodzynki zamoczyć we wrzątku, osączyć. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, dodać żółtka, cukier puder i sól. Wyrobić. Dodać masło i rodzynki, wyrabiać kilka minut. Odstawić na 20minut. Formę do babki natłuścić. Wyłożyć do niej ciasto. Piec około 50 minut w temperaturze 200°C.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin