Składniki:• 200 g spaghetti• 400 g zielonego groszku• 16 pomidorków koktajlowych• 12 cienkich plasterków szynki• 4 szalotki• 200 g pieczarek• 3 łyżki masła• 300 ml bulionu• 250 g śmietany• 2 łyżki startej Gaudy• gałka muszkatołowa• bazylia• sól• pieprz
Sposób wykonania:Szalotki drobno posiekać a pieczarki pokroić w cienkie plasterki, całość wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem i lekko poddusić, wówczas wlać bulion oraz śmietanę.Dodać jeszcze ser, całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu do rozpuszczenia się sera, wówczas doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową.W między czasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.Do pieczarek dodać jeszcze pomidory przekrojone na połówki oraz groszek i podgrzewać jeszcze przez chwile.Makaron odcedzić i ułożyć na talerzach razem z szynką i polać całość sosem.Przed podaniem posypać jeszcze pokrojonymi w paski listkami bazylii.
d.valenducq