Które kiełki są najzdrowsze.docx

(12 KB) Pobierz

Które kiełki są najzdrowsze?

Ciężko to stwierdzić, wiele osób twierdzi, że kiełki brokuła są najzdrowsze, ponieważ wykazują silne działanie antyrakowe. Ja stawiam na lucernę:) Jednak jest wiele innych nasion, których kiełki warto hodować:

 

SOCZEWICA

Są lekkostrawne, wzmacniają organizm i pozytywnie wpływają na jego prawidłowe funkcjonowanie.

 

witaminy: A, B, C, E

 

składniki mineralne:żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, magnez

 

SOJA

Są silnym antyutleniaczem, pozytywnie wpływają na układ nerwowy, dodają energii. Zmniejszają ilość złego cholesterolu.

 

witaminy: A, B, B1, C, PP

 

składniki mineralne: żelazo, wapń, magnez

 

RZODKIEWKA

Mają działanie wykrztuśne, oczyszczają drogi oddechowe. Bardzo dobrze wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Przyspieszają przemianę materii. Działają regenerująco i odmładzająco na organizm. Mają trochę ostry smak, przypominają korzeń rzodkiewki, są jednymi z moich ulubionych kiełków.

 

witaminy: A, B1, B2, B3, C, E, PP

 

składniki mineralne: jod, magnez, cynk, żelazo, wapń, związki siarki

 

LUCERNA

Są zalecane osobom pracującym umysłowo i fizycznie oraz kobietom w ciąży, poprawiają pamnięc i dodają energii. Obniżają poziom złego cholesterolu. Łagodzą objawy menopauzy dzięki zawartości fitoestrogenów. Zapobiegają również osteoporozie, chorobom serca i nowotworom. Oczyszczają i odtruwają organizm.

 

witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E

 

składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, sód, mangan, selen

 

BROKUŁ

Mają silne działanie przeciwnowotworowe. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krążenia. Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy  dzięki temu wzmacniają okład odpornościowy i nerwowy. Zapobiegają powstawaniu wrzodów żołądka.

 

witaminy: A, B!, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K

 

składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen, mangan

 

SŁONECZNIK

Wzmacniają organizm, kości i zęby. Są szczególnie polecane dla wegetarian i dla osób stosujących diety ubogie w składniki odżywcze. Moim zdaniem to jedne ze smaczniejszych kiełków, jednak powinny być one wyjątkowo hodowane w ziemi i jest z nimi trochę więcej pracy.

 

witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B7, B11, C, D, E, K

 

składniki mineralne: cynk, żelazo, miedź, fosfor, wapń, kobalt fluor, jod, selen, sód, krzem

 

DYNIA

Pozytywnie oddziałują na górne drogi oddechowe oraz ogólny stan organizmu. Poprawiają metabolizm cukrów w organizmie. Zapobiegają chorobom pęcherza. Poprawiają wydolność fizyczną i umysłową organizmu.

 

witaminy: A, B1,B2, B3, B5, B6

 

składniki mineralne: magnez, cynk, żelazo

 

RZEŻUCHA

Są szczególnie cenne, ponieważ są silnym przeciwutleniaczem. Wzmacniają odporność organizmu, obniżają poziom cholesterolu. Poprawiają stan włosów, skóry i paznokci.

 

witaminy: C, B1, B2, PP

 

składniki mineralne:potas, magnez, wapń, siarka

 

OWIES

Wzmacniają serce, regulują pracę wątroby. Zalecane są dla osób z nadwagą i cukrzycą.

 

witaminy: A, B1, B2, B3, B5, E

 

składniki mineralne: cynk, mangan, krzem

 

JĘCZMIEŃ

Są silnym przeciwutleniaczem. Pomagają w niestrawności i wzdęciach. Redukują ilość cholesterolu i oczyszczają krew.

 

witaminy: A, B1, B2, B3, B5, E

 

składniki mineralne: wapń, magnez, cynk

 

WIESIOŁEK

Bardzo pozytywnie wpływają na pracę wątroby i jelit. Poprawiają stan skóry. Obniżają poziom złego cholesterolu i regulują procesy życiowe.

 

witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, B9

 

składniki mineralne: wapń, magnez, cynk

 

 

 

Kiełki dodaję do sałatek, zup, kanapek, szejków. Posypuję nimi wszelkie dania. Są super zdrowe i polecam je każdemu:)

W niektórych marketach pojawiły się gotowe kiełki, można je kupować, ale trzeba zjeść je w ciągu 2-3 dni, bo potem tracą swoje wartości. Lubię kiełkować nasiona sama, mam wtedy pewność, że są świeże i pełnowartościowe.

Regularne jedzenie kiełków każdemu wyjdzie na zdrowie:)

Pozdrawiam!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin