OTYŁOŚĆ , NADMIERNY APETYTJak schudnąć po czterdziestce?Dlaczego 45-letniej mamie znacznie trudniej schudnąć niż 20-letniej córce, choć obie stosują taką samą dietę?Powodem jest wolniejsza przemiana materii. Na szczęście można ją podkręcić.Jedz często i regularnie. Pięć niewielkich posiłków dziennie w równych odstępach (mniej więcej co trzy godziny) to najlepsze rozwiązanie. Organizm ma wtedy stały dopływ energii i nie musi robić zapasów na czarną godzinę w postaci tkanki tłuszczowej. Przemiana materii słabnie z upływem dnia – im późniejsza pora, tym mniej jedz. Wieczorem organizm ma raczej skłonność do magazynowania niż do spalania, dlatego kolacja powinna być skromna i nie powinna przekraczać 30 proc. dziennego spożycia kalorii.Szukaj zdrowego jodu. Pierwiastek ten odpowiada za prawidłową pracę tarczycy, która reguluje metabolizm. Gdy jest go za mało, przemiana materii znacznie spowalnia. Dzienne zapotrzebowanie dorosłych na jod wynosi 160 µg. Płaska łyżeczka soli kuchennej jodowanej zawiera go aż 300 µg. Jednak sól nie może być głównym źródłem tego pierwiastka, bo zawiera także sód, który sprzyja nadciśnieniu, chorobom krążenia i nerek. Zdrowy jod pochodzi z ryb morskich, owoców morza i jaj.Pij zimne napoje. Badania pokazują, że 5–6 szklanek zimnej wody dziennie pomaga pozbyć się około 50 kalorii. To dlatego, że organizm, aby wchłonąć zimny napój, musi go podgrzać do temperatury ciała. Pracując w ten sposób, spala kalorie. Nie rezygnuj przy tym z ciepłych posiłków i ciepłego picia. Są niezbędne dla prawidłowego trawienia.Używaj pikantnych przypraw. Chili, imbir, czosnek, pieprz cayenne, chrzan, ostra musztarda przyspieszają metabolizm o około 20 proc. przez pół godziny po spożyciu. Działają podobnie jak zimne napoje: wpływają na wzrost temperatury ciała i tym samym większe zużycie kalorii.Sięgnij po zioła. Czarny bez, jarzębina, morszczyn, dziurawiec przyspieszają metabolizm, działając moczopędnie i napotnie, zwiększając wydzielanie żółci. Po pół szklanki suszonych owoców czarnego bzu i jarzębiny zmiel w młynku do kawy. Dwie łyżeczki ziół zalej 250 ml wrzątku, pozostaw pod przykryciem około 5 min. Pij dwa razy dziennie. Do naparu możesz dodać kilka kropli cytryny dla smaku. Morszczyn pęcherzykowaty nie tylko przyspiesza metabolizm, ale też zwiększa produkcję żółci, pomaga usunąć nagromadzoną wodę, która zbiera sód odpowiedzialny m.in. za obrzęki. Szklankę gotującej się wody zalej 2–3 łyżeczkami suszonego zioła i pozostaw do zmacerowania na 10 min. Pij napar trzy razy dziennie.Ruszaj się! Im bardziej siedzący tryb życia prowadzisz, tym wolniejsza jest twoja przemiana materii. Idź na spacer, wsiądź na rower, wyjdź z dzieckiem na rolki, ćwicz, oglądając ulubiony serial. To nie musi być wycisk na siłowni, wystarczy umiarkowany wysiłek. Dla metabolizmu i tak najważniejsza jest systematyczność.Zuzanna Grathttp://gwiazdy.com.pl/component/content/article/6945-jak-schudn-po-40 Zioła na poskromienie apetytuNie możesz zapanować nad wilczym apetytem, zwłaszcza teraz, zimą, kiedy organizm domaga się dodatkowej porcji kalorii? Wzmożony apetyt może być też oznaką choroby, w przypadku niektórych rodzajów nerwic, zaawansowanej cukrzycy lub hipoglikemii, długotrwałego niedoboru chromu w organizmie. W chwilach gdy dopada nas wilczy głód warto sięgać po naturalne specyfiki.Zioła regulujące poziom cukruMorszczyn - zawiera polisacharydy, które sprzyjają stopniowemu wchłanianiu węglowodanów do krwi, przez co regulują apetyt. Łyżeczkę suszonego morszczynu zalej szklanką gorącej wody. Pij raz dziennie przed dowolnym posiłkiem.Borówka czernicy (czarna jagoda) - Herbatka reguluje poziom cukru we krwi i zmniejsza łaknienie. Zawiera chrom potrzebny trzustce, zmniejszający apetyt na słodycze i poprawiający przyswajalność glukozy przez komórki. Poprawia pracę nerek. Zapobiega procesowi zamiany glukozy w tkankę tłuszczową.Szklankę ususzonych, roztartych liści borówki czernicy (czarnej jagody) wymieszać z połową szklanki liści pokrzyw i połową szklanki znamion kukurydzy(wąsy), wsypać do suchego pojemnika. Łyżkę ziół zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem 15 minut, odcedzić, pić 3 razy dziennie pół godziny po posiłku.Zioła hamujące apetytZioła są pomocne, gdy dopada wilczy apetyt. Stabilizują poziom cukru we krwi. Uaktywniają proces przemiany materii, wspomagają spalanie tłuszczów. Zwiększają przyswajalność glukozy przez komórki. Pozbywają organizm złogów wody i wpływają ochronnie na nerki. Wzbogacają organizm w cenne minerały (potas, żelazo, magnez). Odtruwają organizm ze szkodliwych metabolitów i z toksyn.Szklankę sproszkowanych strąków fasoli wymieszać z połową szklanki liści malin, szklanką liści porzeczki czarnej i 7 łyżkami liści pokrzyw, wsypać do suchego pojemnika. Łyżkę ziół zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem 15 minut, odcedzić, dodać 2 łyżeczki octu jabłkowego, pić pół godziny po posiłku 3 razy dziennie.Niektóre popularne przyprawy i zioła zmniejszają apetyt m.in. jałowiec, kolendra, kruszyna, pokrzywa. Łyżeczkę suszonych jagód jałowca rozdrobnij w moździerzu. Zalej filiżanką wrzątku, odstaw na 5 min. Pij napar trzy razy dziennie.Źródło: medigo.pl Wzmożony apetyt jest konsekwencją wielu czynników ;bulimii, niektórychrodzajów nerwic ,zazwansowanej cukrzycy lub hipoglikemii [spadek poziomuglukozy we krwi] długotrwałego niedoboru chromu w organizmie albopredyspozycji genetycznych .W chwilach wilczego apetytu warto sięgać poprzygotowane w domu herbatki z ziół . 1] ZIOŁA REGULUJĄCE POZIOM CUKRU-Szklankę ususzonych , roztartych liści borówki czernicy [czarnej jagody] wymieszać z 1/2 szklanki liści pokrzyw i 1/2 szklanki znamionkukurydzy [wąsy] ,wsypać do suchego pojemnika .Łyżkę ziół zalać szkankąwrzątku ,parzyć pod przykryciem 15 mni. ,odcedzić ,pić 3 x dziennie 30min. po posiłku .Herbata reguluje poziom cukru we krwi i zmniejszałaknienie .Zawiera chrom potrzebny trzusce ,zmniejszający apetyt nasłodycze i poprawiający przyswajalność glukozy przez komórki .Pobudzaproces przemiany materii ,usuwa złogi wody wywołujące obrzęki,ociężałość ,otyłość .U ludzi z zaawansowaną cukrzycą zapobiegaobecności cukru w moczu.Poprawia pracę nerek .Zapobiega procesowi zamiany glukozy w tkankętłuszczową .Odtruwa organizm .2] HERBATA DLA ŁAKOMCZUCHÓW -Szklankę ususzonych ,rozdrobnionych szypułek wiśni wymieszać za szklankąrozdrobnionych znamion kukurydzy [wąsy] ,i 1/2 szklanki liści porzeczkiczarnej ,wsypać do suchego pojemnika .Łyżkę ziół zalać 1szk. wrzątku ,parzyć pod przykryciem 15 min. ,odcedzić ,dodać 2 łyżeczki octujabłkowego ,wymieszać ,pić malymi łykami 3 x dziennie 20 min.po posiłku.herbata pobudzametabolizm w organizmie .Chroni przed odkładaniem się zbędnej tkankitłuszczowej .Zmniejsza apetyt na słodycze .Reguluje poziom cukru we krwi.Zwiększa filtrację nerek i działa na nie ochronnie ,co jest ważne dlaosób otyłych cierpiących na cukrzycę .Oczyszcza organizm z toksyn imetabolitów .Usuwa złogi wody nagromadzone w tkance tłuszczowej .Obniżaciśnienie krwi .3]ZIOŁA HAMUJĄCE APETYT -Szklankę sproszkowanych strąkówfasoli wymieszać z 1/2 szklanki liści malin ,szklanką liści porzeczkiczarnej i 7 łyżkami liści pokrzyw ,wsypać do suchego pojemnika .Łyżkęziół zalać szklanką wrzątku ,parzyć pod przykryciem 15 min. ,odcedzić,dodać 2 łyżeczki ostu jabłkowego .Pić 30 min.po posiłku 3 x dziennie.Zioła są pomocne ,gdy dopada wilczy apetyt .Stabilizuje poziom cukruwe krwi .Uaktywniają proces przemiany materii ,wspomagają spalanietłuszczów .Ziększają przyswajalność glukozy przez komórki .Pozbywająorganizm złogów wody i wpływają ochronnie na nerki [chorzy na cukrzycę].Wzbogacają organizm w cenne minerały [potas,żelazo ,magnez].Odtruwająorganizm ze szkodliwych metabolitów i toksyn .Polecane dlaosób chorych na cukrzycę,zmagających się z otyłością.INNE ZESTAWY ZIÓŁ-1] kłącze kuklika pospolitego 30g.,liść czarnej jagody 10 g.,liśćjeżyny 10g.,pięciornik gęsi 30 g.,strąki fasoli 20 g. 1 łyżkę ziółzalewamy 1 szk. wrzątku .Pić3 x dz. po 1 szklance po jedzeniu . 2] Pićsok z dyni -1 szklankę 1x dziennie , 3] Pić napar z pokrzywy i owocuczarnej jagody . 4]Pić conajmniej po 2 szklanki dziennie świeżego soku z surowej kapusty .5] Kwiat śliwy tarniny + liście czarnej borówki .1 łyżkę ziół zalać 1/2szk. wody ,gotować 2 min.pozostawić pod przykryciem 20 mni. Pić 3szklanki dziennie .6]Liście mniszka lekarskiego i korzenia pokrzywy wrównych proporcjach .zaparzyć 1 łyżkę ziół 1 szklanką wody ,gotowaćwolno przez 3-5 minut.Przelać do termosu na 30 min. Przecedzić i pić po1/2 szklamki ,3-4 x dziennie przed jedzeniem -1 porcja rano na czczo.7]Strąki fasoli ,znamiona kukurydzy ,kłącze perzu ,korzeń i lisćmniszka ,korzeń pokrzywy ,liść babki lancelowatej lub zwyczajnej ,zieledziurawca .Zioła zmieszać w rownych proporcjach .Stosować ; 1 łyżke ziółzalać 1 szk. wody ,gotować wolno 3-5 min. Przelać do termosu na ok 1/2godz. Przecedzić ,pić po 1/2 szk. 3-4 x dziennie przed jedzeniem.Pierwsza porcja na czczo . NADWAGA [OTYŁOŚĆ ]-Skłonność do nadwagi w większym lub mniejszym stopniupojawia się wraz z upływem lat i czesto osoby szczupłe w młodości wdojrzałym wieku narzekają na zbędne kilogramy .Otyłość wystepuje wtedy,gdy tłuszcze stanowią powyżej 3o% [u kobiet] lub 20% [u mężczyzn] masyciała . Może ona prowadzić do różnych zaburzeń matabolicznych ,miażdżycy,cukrzycy ,zawału serca i udaru mózgu .Nadwadze sprzyja brak ruchu,łakomstwo ,podjadanie między posiłkami ,czasem alkoholizm ,antykoncepcja,kuracja hormonalna ,leki uspokajające ,a także u kobiet pokwitanie iklimakterium .Jedną z przyczyn nadwagi bądż nadmiernego apetytu może byćniedobór niektórych biopierwiastków .Rośliny przydatne w leczeniunadwagi ; babka ,papryka ,wiesiołek dwuletni ,ananas ,głóg ,orzechwłoski ,melisa ,szanta zwyczajna ,cytryna ,winorośl ,czarna porzeczka,pokrzywa .Babkę można stosować w ilości zaledwie 3 gram liści lubnasion zmieszanych z wodą .Mieszankę taką należy zażywać na 30 min.przed posiłkiem.Alergicy powinni być ostrożni w stosowaniu te ,zażywać go zioła ,gdy żnasiona babki mogą powodować u nich uczulenia .W takim przypadku należyprzerwać jej zażywanie .Pikantne przyprawy takie ,jak papryka i innerośliny podnoszą poziom metabolizmui wzbudzają pragnienie powodując ,żew większym stopniu żołądek zapełniany jest płynami zamiast kalorycznymjedzeniem .Sprzyja to utracie wagi ciała .Regularne ,codziennespożywanie ananasa bardzo sprzyja trawieniu białek i tłuszczów ,ponieważowocten zawiera enzym bromelinę .Dzięki temu ananas ma dobroczynnedziałanie zapobiegające odkładaniu tłuszczów w organiżmie .Spożywanieorzechów włoskich powoduje zwiększone uczucie sytości z uwagi na zawartąw nich serotoninę .Dzięki temu łatwiej jest uniknąć spożywania duzychilości kalorycznych potraw .W kuracji odchudzającej ,jak też dlautrzymania prawidłowej wagi bardzo przydatne są napary z różnych roślin[ziół] .napar z głogu najlepiej jest pić rano natomiast napar z melisy wciągu dniai wieczorem [ w ilości ok, 1 l dziennie ] .Z szanty zwyczajnejsporządzamy napar zalewając 1 łyżkę zioła szklanką wrzątku ipozostawiając pod przykryciem przez 30 min. Pić 3 szk. dziennie .Napar zliści orzecha włoskiego [moja uwaga = osoba uczulona na jodynę ,niemoże stosować nic z orzechem włoskim ],sporządzamy zalewając garśćsurowca 1 l wrzątku i pozostawiamy na 15 min. pod przykryciem .Pić wciągu dnia .Można też sporządzić dobry napar z mieszanki ;20g. liściwinborośli ,25 g. liścilub suszonych owoców czarnej porzeczki .50g. liści pokrzywy i 10g.miąższu cytryny .Łyżkę mieszanki należy zalać szklanką wrzątku ipozostawić na 20 min. pod przykryciem .Pić 3-4 x dziennie. Wiesiołekdwuletni ma zastosowanie w kuracji w postaci oleju z tej rośliny,krórego można łykać 3 x dz. po pół łyżeczki .W porozumieniu z lekarzemmożna też stosować inne zioła takie ,jak ;karczoch zwyczajny ,mierznicaczarna ,pozłotka kalifornijska , pluskwica groniasta i inne . Innezalecenia ;ograniczyćna ile to możliwe spożywanie prostych cukrów i tłuszczu ,a także chleba[do 100 g. dziennie ],zredukować kaloryczność posiłków do 1000 kaloriidziennie .Zwiększyć w diecie udział protein [białka jajek,ryb],spożywać ;chrzan ,szpinak ,rzodkiew ,szparagi ,rzeżuchę ,rabarbar,sok brzozowy ,w menu tygodniowym przewidzieć jeden dzień diety owocowej,zwiększyć ruch i wysiłek [spacery ,wycieczki rowerowe ,chodzenie poschodach zamiast jazdy windą ].,zażywać [najlepiej w konsultacji zlekarzem ],suplementy diety zawierające mikroelementy ;cynk ,chrom ,kobalt ,lit,nikiel .Nie są to oczywiście jedynesposoby na pozbycie się zbędnychkilogramów .Jest wiele preparatów [ja nie polecam ich ].ROŻNE -1] Przedkażdym posiłkiem wypić 1 szk. wody z 2 łyżeczkamiu octu jabłkowego . 2]Pokrzywa ,grejfruty -na zbicie kilogramów [wskazane także na cukrzyce].3] OTYŁOŚĆ-Zestaw 1]jagoda jałowca 5g,jagoda czarna 5g, po 10g. ;kwiat podbiału ,kwiat lukrecji ,kwiat dziewanny ,kwiat głogu ,korzeńlubczyka ,20g. liść senesowy ,kora szakłaku .zioła zmieszać .1 łyżkeziół zalać 1 szk. wrzatku ,po 10-15 min. przecedzić ,pić ciepłą w ilości1 szk. dziennie .Zestaw 2] Po 10g. ; rumianek ,kwiat lipy ,kwiat bzu,owoc szakłaku ,po 30g.; mięta ,liść pokrzywy .Zmieszać zioła .1 łyzkęziół zalać 1 szk .wrzątku ,po 10-15 min. przecedzić .Pić rano goracą wilości 2 szklanek. Na zimno dalsze 2 szk. w ciągu dnia . 4] Oprócz dietyi picia ziółek obniżajacych łaknienie ,poleca się kurację cytrynową.Codziennie 2 cytryny ogrzane uprzednoi w piekarniku ,lub na płyciekuchennej lub na kaloryferza ,przekrawamy na pół i wyciskamy z nich sok.Sok zlewamy do buteleczki po lekarstwie ,dosypujemy łyżeczkę solikuchennej ,szarej ,kopalnej .Buteleczką potrząsamy tak długo ,aż płynstanie się mlecznobiały .Sok ten wypijamy w ciągu dnia ,zażywając połyżce stołowej .Kuracja trwa 10-14 dni . DIETA TYGODNIOWA NA ODCHUDZANIEDzien ry¿owy.Gotujemy cwierc kilograma ry¿u w niesolonej wodzie.Czterdziescidekagramów jabłek obieramy ze skórek,kroimy na czasteczki,wrzucamy dogarnka,podlewamyodrobinka wody i dusimy do miekkosci.Mieszamyjabłka z ry¿em i dzielimy na cztery porcje.To musi nam wystarczycna cała dobe.Dzien twarogowytylko czterdziesci dekagramów chudego twarogu,zamieszanego z malailoscia chudego mleka.Dzien mlecznyKupmy litr mleka,kefiru albo jogurtu.I to wszystko!Dzien ziemniaczanyKupujemy kilogram pyrów,gotujemy w nieosolonej wodzie włupinach.Podzielimy na cztery porcje.Posypane zielenina mozemy popic ,w porze obiadowej szklaneczkachudego jogurtuPamietaj ,¿e najwa¿niejsza jest tu nieobecnosc soli,bo solacziemniaki ,przekreslamy odwadniajace,odchudzajace działanie kartofli.
sloneczniki1234