Makowa szarlotka.doc

(24 KB) Pobierz
Makowa szarlotka

Makowa szarlotka

 

Składniki:

Masa:

·        30 dag maku

·        30 dag jabłek

·        4 jajka

·        ¾ szklanki cukru

·        25 dag margaryny

·        1 szklanka kaszy manny

·        2 łyżeczki proszku do pieczenia

·        cukier waniliowy

·        ok. ¾ szklanki orzechów włoskich

·        ok. ¾ szklanki rodzynek

·        aromat migdałowy

Polewa:

·        3 łyżki kakao

·        5 dag gorzkiej czekolady

·        3 łyżki masła

·        3 łyżki cukru

·        1 łyżka śmietanki np. 30%

Do dekoracji:

·        kokos

·        orzechy włoskie

 

Sposób wykonania:

Mak sparzyć, następnie zmielić w maszynce. Margarynę utrzeć z ½ szklanki cukru i żółtkami. Dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, starte na tarce o grubych oczkach jabłka, aromat migdałowy, pokrojone orzechy włoskie i rodzynki (które wcześniej należy zalać gorącą wodą, dodać kilka kropel aromatu migdałowego i moczyć ok. 1 godziny, a następnie odcedzić). Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, następnie dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej formy (25 x 36 cm) i piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C.

Kakao, połamaną czekoladę, masło, cukier i śmietankę dać do rondelka i podgrzewać cały czas mieszając. Gdy wszystko się połączy, ciepłą polewą polać ciasto. Udekorować, tworząc skośne pasy na przemian z koksem i pokrojonymi orzechami włoskimi.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin