Szarlotka.doc

(23 KB) Pobierz
Szarlotka

Szarlotka

 

Składniki:

 

·        2 kg jabłek

·        kostka margaryny

·        ok. 3 szkl. mąki

·        ok. 0,5 szkl. cukru

·        łyżeczka proszku do pieczenia

·        1 jajko

·        cynamon

 

Sposób wykonania:

Margarynę posiekać nożem, dosypać mąkę i dalej siekać aż zrobią się drobne wiórki. Dodać proszek, cukier i jajko. Zagnieść.

Ciasto podzielić na mniejszą i większą połowę. Większą częścią wylepić blachę (taką dużą, spód i brzegi). Podziurawić widelcem.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jeśli są zbyt soczyste to odcisnąć. Wyłożyć połowę jabłek na ciasto, posypać odrobiną cukru i cynamonem. Wyłożyć drugą część jabłek i przykryć rozwałkowaną resztą ciasta. Zlepić brzegi, nakłuć widelcem na całej powierzchni.

Piec ok. godz. w temp. 180 - 200 st. C.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin