Tort prezydenta.doc

(25 KB) Pobierz
Tort prezydenta

Tort prezydenta

 

Składniki:

Biszkopt:

·        4 jajka

·        2 białka

·        1 szklanka cukru

·        1 czubata szklanka mąki pszennej

·        1 łyżeczka proszku do pieczenia

·        aromat rumowy

Krem:

·      2 jajka

·      2 żółtka

·      1 szklanka cukru pudru

·      40 dag masła

·      puszka ananasa

·      5 dag rodzynek

·      10 dag gorzkiej czekolady

·      5 dag orzechów włoskich

·      3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

·      aromat rumowy

Do dekoracji:

·      gotowa polewa czekoladowa

·      migdały

·      kokos

 

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i przekroić na 3 części. Każdą część biszkoptu nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.

Jajka i żółtka ubić z cukrem pudrem na parze. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodając po trochu masę jajeczną. Krem podzielić na 2 części.

Do jednej części kremu dodać pokrojone w kostkę ananasy.

Rodzynki wcześniej zalać gorącą wodą i kilkoma kroplami aromatu rumowego, i zostawić na 1 godzinę, a następnie osączyć z wody. Do drugiej części kremu dodać pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę, rodzynki, pokrojone orzechy włoskie i sypką kawę rozpuszczalną.

Tort układać następująco: pierwsza część biszkoptu, połowa kremu kawowego, połowa kremu ananasowego, druga części biszkoptu, reszta kremu kawowego, reszta kremu ananasowego i trzecia część biszkoptu.

Wierzch i boki tortu polać polewą czekoladową. Udekorować kokosem i połówkami migdałów. Schłodzić w lodówce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin