Składniki:
Biszkopt:
· 4 jajka
· 2 białka
· 1 szklanka cukru
· 1 czubata szklanka mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· aromat rumowy
Krem:
· 2 jajka
· 2 żółtka
· 1 szklanka cukru pudru
· 40 dag masła
· puszka ananasa
· 5 dag rodzynek
· 10 dag gorzkiej czekolady
· 5 dag orzechów włoskich
· 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Do dekoracji:
· gotowa polewa czekoladowa
· migdały
· kokos
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i przekroić na 3 części. Każdą część biszkoptu nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.
Jajka i żółtka ubić z cukrem pudrem na parze. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodając po trochu masę jajeczną. Krem podzielić na 2 części.
Do jednej części kremu dodać pokrojone w kostkę ananasy.
Rodzynki wcześniej zalać gorącą wodą i kilkoma kroplami aromatu rumowego, i zostawić na 1 godzinę, a następnie osączyć z wody. Do drugiej części kremu dodać pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę, rodzynki, pokrojone orzechy włoskie i sypką kawę rozpuszczalną.
Tort układać następująco: pierwsza część biszkoptu, połowa kremu kawowego, połowa kremu ananasowego, druga części biszkoptu, reszta kremu kawowego, reszta kremu ananasowego i trzecia część biszkoptu.
Wierzch i boki tortu polać polewą czekoladową. Udekorować kokosem i połówkami migdałów. Schłodzić w lodówce.
kleeberga50