Składniki:
Biszkopt:
· 4 jajka
· ½ szklanki cukru
· ½ szklanki mąki pszennej
· 1 łyżka kakao
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
· ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
· kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa budyniowa:
· 3 szklanki mleka
· 20 dag masła
· cukier waniliowy
· 2 budynie karmelowe
Masa śmietankowa:
· 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
· 1/3 szklanki gorącej wody
· 2 łyżki żelatyny
· ¾ litra śmietany 30%
· ok. 6 łyżek cukru pudru
Do dekoracji:
· 5 dag gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym).
2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
kleeberga50