Zatwierdzam:
opracowano na podstawie :
Dokumentacja Techniczno-Ruchowa
Krajalnica pieczywa typ MKP-11.5
Producent: Łódzkie Zakłady Metalowe Sp. z o.o. LOZAMET
Przy obsłudze krajalnicy pieczywa typ MKP-11.5
1. W trakcie eksploatacji krajalnicy należy:
- zapewnić dobre oświetlenie stanowiska pracy;
- przestrzegać podstawowe przepisy eksploatacji urządzeń elektrycznych;
- utrzymywać właściwe i jednakowe napięcie noży;
- zachowywać ostrożność w czasie pracy noży;
2. Zabrania się:
- dociskać ramę nożową w czasie pracy dla przyspieszenia krojenia;
- wkładać przedmioty pomiędzy grzebienie i noże w celu dociśnięcia lub przesunięcia pieczywa podczas krojenia;
- dokonywać napraw lub regulacji przy włączonej maszynie do sieci elektrycznej;
- ZABRANIA SIĘ MYCIA URZĄDZENIA STRUMIENIEM WODY.
3. Konserwacja ciągła:
Każdorazowo po zakończeniu krojenia należy z maszyny i otoczenia usunąć okruchy pieczywa oraz oczyścić noże;
4. Konserwacja okresowa:
Po każdym miesiącu eksploatacji krajalnicy należy:
- nasmarować wszystkie osie elementów ruchomych stosując olej maszynowy;
- sprawdzić naciąg noży tnących, gdy są zbyt luźne zdjąć przednią osłonę wraz z uchwytem, dokręcić nakrętki napinające oraz założyć osłonę. W czasie regulacji zwrócić uwagę na jednakowe napięcie wszystkich noży.
Co dwa miesiące należy:
- sprawdzić i ewentualnie wyregulować napięcie pasków klinowych przenoszących napęd. Po zdjęciu osłony zbadać napięcie pasków naciskając je kciukiem, jeżeli ugięcie w połowie długości paska jest większe niż 15 mm należy dokonać regulacji zgodnie z instrukcją zawartą w DTR.
jagi23