optimum_CH9000_pl.pdf

(138 KB) Pobierz
automat_CH_9000.qxd
TV
Automat do pieczenia
chleba CH-9000
chleba CH-9000
INSTRUKCJA OBSŁUGI
GWARANCJA
Automat do pieczenia
137858430.004.png 137858430.005.png
TV
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Automat do pieczenia chleba CH-9000
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Przy korzystaniu z automatu do pieczenia chleba
konieczne jest przestrzeganie podstawowych,
zdroworozsądkowych zasad bezpieczeństwa.
Przede wszystkim istnieje niebezpieczeństwo
odniesienia obrażeń przez ludzi, a ponadto
grozi możliwość spowodowania strat
materialnych i zniszczenia samego automatu.
Zagrożenia te są wskazane w tekście za
pomocą poniższych dwóch konwencji:
OSTRZEŻENIE:
Niebezpieczeństwo obrażeń u ludzi.
• Ażeby zapobiec porażeniu elektrycznemu,
nie zanurzać kabla ani wtyczki w wodzie lub
innych cieczach.
• Szczególną ostrożność należy zachować
w czasie przenoszenia automatu do pie-
czenia chleba z gorącą zawartością.
• Nie używać automatu do przechowywania
jakichkolwiek produktów, ani nie wkładać
do niego jakichkolwiek przyborów, jako,
że może to doprowadzić do pożaru lub
grozić porażeniem elektrycznym.
• Nie dotykać automatu mokrymi lub wilgotny-
mi rękoma.
WAŻNE: Uszkodzenie automatu.
Dodatkowo podajemy poniższe ważne porady
z zakresu bezpieczeństwa.
LOKALIZACJA
• Automat do pieczenia chleba zawsze należy
ustawiać z dala od krawędzi blatu stołu.
• Zapewnić, aby automat był używany na sta-
bilnej, płaskiej powierzchni.
• Nie używać na zewnątrz budynku.
KABEL SIECIOWY
• Kabel sieciowy powinien być poprowadzony
od gniazda ściennego do podstawy
automatu tak, aby nie ciągnął za sobą złącza
w gniazdach.
• Nie pozwalać, aby kabel zwisał poza
krawędź blatu stołu, gdzie mogłyby go
dosięgnąć dzieci.
• Nie pozwalać, aby kabel zwisał w wolnej
przestrzeni, na przykład, pomiędzy odda-
lonym gniazdem ściennym a stołem.
• Nie pozwalać, aby kabel przebiegał nad
kuchenką lub piekarnikiem albo innymi
gorącymi miejscami, gdzie mogłoby dojść
do zniszczenia kabla.
DZIECI
Nigdy nie pozwalać dzieciom na obsługiwanie
niniejszego automatu do pieczenia chleba.
Dzieci w kuchni są narażone na wiele niebez-
pieczeństw, zwłaszcza, gdy nie są pod nad-
zorem osób starszych albo, gdy używane są
urządzenia elektryczne lub są gotowane
potrawy.
Należy uświadamiać dzieciom zagrożenia,
jakie istnieją w kuchni oraz przestrzegać je
przed sięganiem do miejsc, których dokładnie
nie widzą, albo, do których nie powinny
sięgać.
INNE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
• Jeżeli kabel sieciowy automatu do pieczenia
chleba jest uszkodzony, automatu nie należy
używać.
• Korzystanie z akcesoriów nie zalecanych
przez producenta może doprowadzić do
uszkodzenia automatu.
• Nie ustawiać automatu na lub w pobliżu
źródeł gorąca, takich jak kuchnie i piece
gazowe lub elektryczne.
BEZPIECZEŃSTWO UŻYTKOWNIKÓW
• OSTRZEŻENIE: Nie dotykać gorących
powierzchni. Używać rękawic kuchennych
lub innych ochraniaczy w czasie wyjmowa-
nia formy z gorącym chlebem. W żadnych
okolicznościach nie przykrywać otworów
wylotowych pary.
• OSTRZEŻENIE: Unikać kontaktu z częściami
ruchomymi.
7
137858430.006.png 137858430.007.png
• Ażeby uniknąć uszkodzenia automatu, nie
wolno kłaść formy do pieczenia ani innych
przedmiotów na jego wierzchu.
• Nie czyścić przy użyciu ostrych środków
czyszczących. Nie myć formy, noża do
wyrabiania ciasta, pojemnika pomiarowego
lub łyżki w zmywarce do naczyń.
• Przechowywać automat i kabel sieciowy
w miejscu, gdzie nie będą one narażone na
oddziaływanie gorąca, bezpośredniego
światła słonecznego, wilgoci, ostrych
krawędzi, itp.
• Zanim automat zostanie włączony, forma do
pieczenia musi być włożona w swoje
miejsce.
• Zawsze należy wyjmować wtyczkę kabla
sieciowego z gniazda ściennego, kiedy
automat nie jest używany, kiedy dołączane
są akcesoria, przed czyszczeniem automatu
oraz gdy występują zakłócenia w jego pracy.
Należy ciągnąć za wtyczkę, a nie za kabel.
2. Usunąć wszelki pył, jaki mógł się zgro-
madzić w trakcie pakowania.
3. Wytrzeć formę do pieczenia, nóż mieszający
i zewnętrzną powierzchnię automatu za
pomocą czystej, zwilżonej szmatki. Forma
jest powleczona warstwą zapobiegającą
przywieraniu ciasta. Nie używać żadnych
ostrych środków do czyszczenia.
4. Przed pierwszym użyciem formę do
pieczenia należy bardzo dokładnie i obficie
natłuścić zwracając szczególną uwagę na
natłuszczenie noża.
5. Umieścić nóż mieszający na osi w formie do
pieczenia.
W procesie produkcyjnym konieczne jest
lekkie posmarowanie niektórych części
automatu. Może to doprowadzić do
wydzielania przez automat różnych
oparów w czasie jego pierwszego użycia,
co jest zjawiskiem normalnym.
WSTĘP
Zapach domowego chleba rozprzestrzeniający
się po mieszkaniu jest jednym z najwspanial-
szych zapachów. Chleb, wyjęty prosto z pieca,
z topiącym się na nim masłem, zapewnia
niezapomniane wrażenia smakowe. Ze strony
użytkownika nie jest wymagany zbyt duży
wysiłek, gdyż automat do pieczenia chleba jest
wyrafinowanym urządzeniem z pamięcią
komputerową, który wykona za was całą
pracę.
Jest to tak proste jak policzenie do trzech.
1. Włożyć składniki.
2. Wybrać program z menu i nacisnąć Start.
3. Poczekać na chleb.
Nie poprzestańcie jednak na pieczeniu chleba
w tym automacie. Oprócz możliwości
wypiekania wszystkich specjalnych gatunków
chleba, włącznie z razowym, możliwe jest
również przygotowywanie ciast na bułeczki
i pizzę, a także innych wypieków i powideł.
Wszystko jest łatwe i smakuje jak zrobione
w domu - bo takie jest w rzeczywistości.
WYMAGANIA ELEKTRYCZNE
Sprawdzić czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej automatu do pieczenia chleba
odpowiada napięciu w domowej instalacji
elektrycznej (w Polsce 230 V napięcia przemien-
nego).
Jeżeli gniazdka ścienne w mieszkaniu nie
pasują do wtyczki dostarczonej wraz z auto-
matem, wtyczka ta powinna zostać usunięta
i w jej miejsce zainstalowana odpowiednia
wtyczka (w każdym wypadku musi to być
wtyczka ze stykiem ochronnym).
Uwaga: Wtyczka usunięta z kabla sieciowego
musi zostać zniszczona, jako że wtyczka z nie
zaizolowanym odcinkiem kabla będzie niebez-
pieczna, jeżeli zostanie włożona do gniazda
sieciowego.
OSTRZEŻENIE: NINIEJSZY AUTOMAT DO
PIECZENIA CHLEBA MUSI BYĆ UZIEMIONY.
URZĄDZENIE NALEŻY PODŁĄCZYĆ DO
GNIAZDKA ZE STYKIEM OCHRONNYM.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przed pierwszym użyciem prosimy poświęcić
kilka minut na przeczytanie niniejszej instrukcji
i na znalezienie miejsca do jej przechowywa-
nia, tak, aby zawsze była pod ręką, w gotowości
do użycia. Prosimy zwrócić szczególną uwagę
na instrukcje bezpieczeństwa.
Jeżeliby bezpiecznik topikowy w 13-
amperowej wtyczce wymagał wymiany,
należy go wymienić na bezpiecznik 13 A, typu
BS1362.
O niniejszym automacie do pieczenia
chleba
• Posiada on dwa ustawienia do pieczenia:
- małego bochenka ok. 680 g (1 1/2 lb) - I
- dużego bochenka ok. 910 g (2 lb) - II .
1. Ostrożnie rozpakować automat do
pieczenia chleba i usunąć materiały opako-
waniowe.
8
• Sygnał dźwiękowy „Owoce i orzechy” infor-
muje, kiedy mogą być dodane dodatkowe
składniki, tak, aby nie zostały one posiekane
przez nóż mieszający.
• Obie wielkości bochenków są pieczone przy
ustawieniu wielkości dużego bochenka - II .
• Istnieje ustawienie „skórka” do wypieku
bochenków z grubszą skórką (tylko niektóre
programy).
4
2
O recepturach
Receptury w niniejszej książeczce zostały
dokładnie przetestowane, w celu zapewnienia
jak najlepszych wyników. Receptury te były
opracowane przez specjalistów z myślą
o niniejszym automacie i mogą nie dawać
zadowalających wyników w innych podobnych
urządzeniach.
• Zawsze należy dodawać składniki
w kolejności ich podania w recepturze.
• Dokładne odmierzanie składników ma
zasadnicze znaczenie. Nie stosować
większych ilości.
3
1
1. Wał obrotowy
2. Nóż mieszający
3. Forma do pieczenia chleba
4. Rączka
PRZYCISKI, WYŚWIETLACZ I FUNKCJE
PANELU STEROWANIA
Okno wyświetlacza
W okienku wyświetlacza pokazany jest numer
programu i czas potrzebny do upieczenia chle-
ba. Możemy zakończenie pieczenia ustawić
według potrzeb na określoną godzinę.
Przyciskami ze strzałkami ustawiamy czas, po
jakim chcemy, żeby chleb był upieczony.
Jedna strzałka (pierwsza od lewej) pokazuje
stopień zarumienienia chleba: jasny, średni,
ciemny. Stopień zarumienienia ustawia się
przyciskając przycisk (COLOR), domyślnym
ustawieniem jest średni stopień zarumie-
nienia.
Druga strzałka wyświetlacza pokazuje
wielkość bochenka. Wielkość pieczonego chle-
ba ustawiamy przyciskając przycisk LOAF SIZE.
Wszystkie te parametry należy ustawić przed
przyciśnięciem przycisku START.
ELEMENTY SKŁADOWE
3
2
4
5
1
6
1. Korpus główny
2. Rączka pokrywy
3. Otwory wylotowe powietrza
4. Okienko kontrolne
5. Pokrywa
6. Panel sterowania
• Pokazuje wybrany poziom zbrązowienia
skórki.
• Pokazuje wybraną wielkość (ciężar) bochenka:
- małego bochenka ok. 680 g (1 1/2 lb) - I
- dużego bochenka ok. 910 g (2 lb) - II .
• Pokazuje numer programu.
• Pokazuje czas, jaki pozostał do końca (na
przykład: 3:20 oznacza 3 godziny i 20 minut,
a 0:20 oznacza 20 minut).
• Pokazuje ostrzeżenia temperaturowe patrz
„Wykrywanie i usuwanie usterek”.
9
137858430.001.png 137858430.002.png
PANEL STEROWANIA
3. Razowy (3:40 i 3:32) (Wholewheat)
Do pieczenia chleba zawierającego
znaczną ilość mąki razowej. To ustawienie
ma dłuższy czas wygrzewania wstępnego,
pozwalający na nasiąknięcie kawałków
ziaren wilgocią i ich spęcznienie. Nie jest
zalecane korzystanie z opóźnienia pieczenia,
jako że daje to słabe efekty.
Przycisk programatora czasu opóźnienia
Używać w celu opóźnienia rozpoczęcia
pieczenia chleba (wszystkie programy za
wyjątkiem „szybkiego pieczenia”.
Start
W celu rozpoczęcia programu, nacisnąć i trzy-
mać naciśnięty przycisk START przez około 1 s,
słychać sygnał dźwiękowy i zaczyna migać
znak dwukropka (:). W tym momencie pro-
gram zaczyna być realizowany.
Stop
W celu zatrzymania, nacisnąć i trzymać
naciśnięty przycisk STOP przez około 2 s,
słychać potwierdzający sygnał dźwiękowy.
4. Szybki (1:40) (Quick)
Do pieczenia chleba białego, który jest
potrzebny w krótkim czasie. Chleb
pieczony przy tym ustawieniu jest
zazwyczaj mniejszy i o gęściejszej struk-
turze wewnętrznej.
5. Słodki (2:55 i 2:50) (Sweet)
Do pieczenia chleba typu słodkiego,
zapewnia bardziej chrupiącą skórkę niż
przy ustawieniu podstawowym. Również
do chlebów smakowych z dodatkiem ziół
i rodzynek.
6. Ultra szybki - 1 (Ultra fast -1)
Mieszanie ciasta i pieczenie dużego
bochenka w krótkim czasie.
Przycisk koloru
Do wyboru koloru (stopnia zbrązowienia)
skórki od jasnej, średniej, do ciemnej (tylko
niektóre programy).
7. Ultra szybki - 2 (Ultra fast -2)
Mieszanie ciasta i pieczenie dużego
bochenka w krótkim czasie.
8. Ciasto (1:30) (Dough)
Przy tym ustawieniu wyrabiane jest tylko
ciasto, a chleb nie jest pieczony. Należy
wyjąć ciasto i uformować z niego bułki,
pizzę itp. Przy tym ustawieniu może być
wyrobione dowolne ciasto. Nie przekraczać
ciężaru 1 kg wszystkich składników razem.
Przycisk menu
Do wyboru programu pieczenia chleba z listy
od 1 do 12.
Przycisk wielkości bochenka
Kiedy automat do pieczenia chleba zostanie
włączony, wielkość bochenka jest ustawiana
domyślnie. W celu ustawienia normalnych
bochenków (małeg - I i dużego - II ) należy raz
przycisnąć przycisk wielkości bochenka.
9. Powidła (1:20) (Jam)
Ustawienie to należy wykorzystywać do
wyrobu powideł ze świeżych owoców oraz
marmolady z gorzkich pomarańczy
(z gatunku Seville). Nie przekraczać
dozwolonej ilości i nie pozwalać na wygo-
towanie się zawartości z formy do komory
piekarniczej. Jeżeliby to się zdarzyło,
należy natychmiast wyłączyć automat,
ostrożnie wyjąć formę, poczekać aż
automat trochę ostygnie i dokładnie go
oczyścić.
OPIS PROGRAMÓW - CZAS TRWANIA
WYPIEKU DUŻEGO LUB MAŁEGO BOCHENKA
1. Podstawowy biały (3:00 i 2:53) (Basic
White).
Do pieczenia chleba białego i ciemnego.
Również do chlebów smakowych
z dodatkiem ziół i rodzynek.
10. Ciastka (2:50) (Cake)
Przy tym ustawieniu mieszane są składniki,
a następnie ciasto jest pieczone przez
wcześniej ustawiony czas. Wymagane jest
wymieszanie dwóch grup składników
2. Francuski (3:50 i 3:40) (French)
Do pieczenia lekkiego chleba, takiego jak
chleb francuski, który ma chrupką skórkę
i lekką strukturę wewnętrzną.
10
137858430.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin