Ciasto ze śliwkami w kremie budyniowym.docx

(38 KB) Pobierz

Ciasto ze śliwkami w kremie budyniowym

C:\Users\Aguś&Niuń\Desktop\ciasto-ze-sliwkami-w-kremie-budyniowym_3878_7.jpg

Składniki

·         3 szkl mąki

·         3/4 kostki masła

·         2 jajka

·         3/4 szkl cukru

·         1 cukier waniliowy

·         szczypta soli

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         skórka otarta z 1/2 cytryny

·          

·         2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem (ugotować w połowie ilości mleka podanej w przepisie -tzn dla dwu budyniów razem, zastosować przepis na jeden budyń)

·         ok 1 kg śliwek

Sposób przygotowania

1.      Ciasto zagniesc i podzielic na 2 czesci

2.      Rozwalkowac jedna czesc i wylozyc dno blaszki 21x30cm wylozonej papierem.

3.      Na ciescie ulozyc ciasno wypestkowane sliwki rozcieciem do gory

4.      Sliwki zalac budyniem /moze byc goracy/

5.      Calosc przykryc druga czescia ciasta

6.      Mozna przyozdobic kawalkami owocow

7.      Piec od 45min do jednej godziny (powinno sie ladnie zarumienic ) w temp180stC

8.      Na cieple wylac polewe cytrynowa (przepis w moich poprzednich ciastach) lub posypac cukrem pudrem

9.      Do tego bardzo atrakcyjnego ciasta mozna uzywac rozne owoce Ja pieklam rowniez z morelami a moja kolezanka od ktorej dostalam przepis, z jablkami pocietymi w 8-semki/u niej ciasto nazywalo sie – Szarlotka z budyniem /

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin