Ciasto ze śliwkami w kremie budyniowym
Składniki
· 3 szkl mąki
· 3/4 kostki masła
· 2 jajka
· 3/4 szkl cukru
· 1 cukier waniliowy
· szczypta soli
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· skórka otarta z 1/2 cytryny
·
· 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem (ugotować w połowie ilości mleka podanej w przepisie -tzn dla dwu budyniów razem, zastosować przepis na jeden budyń)
· ok 1 kg śliwek
Sposób przygotowania
1. Ciasto zagniesc i podzielic na 2 czesci
2. Rozwalkowac jedna czesc i wylozyc dno blaszki 21x30cm wylozonej papierem.
3. Na ciescie ulozyc ciasno wypestkowane sliwki rozcieciem do gory
4. Sliwki zalac budyniem /moze byc goracy/
5. Calosc przykryc druga czescia ciasta
6. Mozna przyozdobic kawalkami owocow
7. Piec od 45min do jednej godziny (powinno sie ladnie zarumienic ) w temp180stC
8. Na cieple wylac polewe cytrynowa (przepis w moich poprzednich ciastach) lub posypac cukrem pudrem
9. Do tego bardzo atrakcyjnego ciasta mozna uzywac rozne owoce Ja pieklam rowniez z morelami a moja kolezanka od ktorej dostalam przepis, z jablkami pocietymi w 8-semki/u niej ciasto nazywalo sie – Szarlotka z budyniem /
martunia.n