jak zrobić ciasto kruche.doc

(1200 KB) Pobierz
Jak zrobić ciasto kruche

Jak zrobić ciasto kruche

·         210 g mąki

·         70 g cukru

·         1 żółtko

·         140 g schłodzonej Kasi

·         2 łyżki śmietany

·         szczypta soli

 

Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj Kasię. Całość posiekaj nożem na drobne kawałki.

 

 

Następnie dodaj żółtko, śmietanę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.

 

Wskazówka nr 1: Do mieszania składników możesz użyć miksera ręcznego. Warunek jest jeden: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
 

Wskazówka nr 2: Do ciasta możesz dodać kieliszek wódki lub łyżeczkę octu, dzięki czemu ciasto będzie bardziej kruche.

 

 

Powstałą masę szybko zagnieć.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z ciasta uformuj kulę i owiń ją folią aluminiową. Wstaw na godzinę do lodówki.

 

 

Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i natychmiast upiecz.

 

Wskazówka nr 3: Zanim wstawisz ciasto do piekarnika, ponakłuwaj je widelcem, dzięki temu spód ciasta się nie wybrzuszy podczas pieczenia i ciasto będzie równomiernie wypieczone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wyłóż rozwałkowane ciasto do formy i upiecz.

Wskazówka nr 4: Piekarnik nastaw na 200oC. Czas pieczenia ciasta kruchego wynosi ok. 20 minut.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin