ęłęóDomowa zupa Ogórkowa!
ęłęóSkładniki:
· 1 woreczek kiszonych ogórków
· 10 dag kiełbasy wiejskiej
· 3 cebule
· 4 ziemniaki
· 1 marchewka
· 1 ząbek czosnku
· 1 kostka rosołowa
· 4 łyżki śmietany
Sposób przyrządzenia:Krok 1. Cebulę skroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła.Krok 2. Dodać pokrojoną [w półksiężyce] kiełbasę, czosnek, następnie dodajemy ogórki starte na tarce o dużych oczach i kontynuować duszenie od czasu do czasu mieszając.Krok 3. Do osobnego garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki - zalewamy wodą dodajemy kostkę rosołową i gotować do momentu, aż jarzyny będą miękkie.Krok 4. Do wywaru warzywnego [marchewka + ziemniaki] dodajemy całą zawartość z pierwszego garnka [ starte ogórki, kiełbaska, czosnek] i kontynuujemy gotowanie przez około jeszcze 5 minut, ale na lekko zmniejszonym ogniu - po upływie około 3 minut dodać do zupy 4 łyżki śmietany i pogotować jeszcze około 2 minutki i zdjąć z ognia.
· Zupa gotowa do podania na stół. Jej charakterystyczny wyrazisty smak i aromat zadowoli każde nawet to najbardziej wybredne podniebienie
RUUKKI