Nadziewane jabłka
Składniki na 4 porcje:
4 jabłka o łagodnym smaku
szklanka śmietany
2-3 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego
1 lub 2 banany
sok z cytryny
sól, pieprz
do dekoracji:
kilka liści sałaty lub cykorii
Seler naciowy pokrój na małe kawałki. Korzeniowy natomiast zetrzyj na tarce warzywnej o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieje).
Z każdego jabłka zetnij górną część i delikatnie wydrąż środki, usuwając gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Resztę soku ubij ze śmietaną, potem dodaj pieprz i sól. Banany pokrój w plasterki, dodaj jabłka i seler. Całość dopraw sosem śmietanowym.
Sałatką wypełnij wydrążone jabłka, przykryj je "pokrywką" i ozdób liśćmi sałaty lub cykorii.
kristine.tp