Nalewki owocowe.doc

(107 KB) Pobierz
Nalewki owocowe

Nalewki owocowe

Drukuj

E-mail

 

Nadesłał sawer   

niedziela, 19 luty 2006

 

 Agrestówka i inne ...


Tutaj zamieszczamy przepisy na nalewki owocowe.

 

AGRESTÓWKA

Składniki:
1 kg owoców agrestu
1 l spirytusu 50%
0,3 kg cukru
pół laski wanilii, kawałek korzenia imbiru

Sposób wykonania:
Dojrzały agrest obrać z ogonków i szypułek, umyć i osuszyć. Następnie owoce lekko rozgnieść, aby popękały, ale ich nie miażdżyć. Zalać spirytusem, dodać przyprawy i postawić w ciepłym słonecznym miejscu, na 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać nalew, przecedzić i odstawić do ciemnego, chłodnego pomieszczenia.
Owoce zasypać cukrem, wstrząsać co 2-3 dni naczyniem, aby przyspieszyć rozpuszczenie cukru. Po zlaniu syropu dolewamy do niego uzyskany wcześniej nalew spirytusowy.
Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Powinna dojrzewać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu co najmniej przez miesiąc.

Nalewka ma barwę zależną od koloru użytych owoców.
Zamiast cukru można zastosować odpowiednią ilość miodu.
Ze względu na słaby aromat owoców agrestu, dodanie przypraw jest konieczne.

***

NALEWKA ARONIOWA I

Składniki:
1,5 kg aronii
30 liści z wiśni z ogonkami
2 l wody
1 kg cukru
1 l spirytusu 95%
20 g kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:
Umyte i oczyszczone owoce aronii zalać wodą, dodać liście wiśni i gotować na wolnym ogniu 25 minut, następnie odcedzić. W gorącym soku rozpuścić kwasek i cukier. Ponownie zagotować. Po ostygnięciu dolać spirytus, po czym można rozlewać do butelek.
Dojrzewa ok. 6 miesięcy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Nalewka jest klarowna, ciemnoczerwona o nieco cierpkawym smaku, bogata w witaminy i pierwiastki. Owoce aronii są najbogatszym, naturalnym źródłem wit. P (rutyna), która uszczelnia naczynia krwionośne.

***


NALEWKA ARONIOWA II

Składniki:
1 kg aronii
0,5 kg cukru
1,5 l spirytusu 50%
1 laska wanilii, kawałek suszonego imbiru

Sposób wykonania:
Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier i przyprawy i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Powinna dojrzewać co najmniej  przez 3 miesiące.

***


NALEWKA BERBERYSOWA

Składniki:
1 kg berberysu 
0,5 kg cukru
1 l spirytusu 50%
1 laska wanilii, kawałek suszonego imbiru

Sposób wykonania:
Owoce zebrane po pierwszych przymrozkach, oczyścić i umyć. Włożyć do słoja, dodać cukier, przyprawy i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym, słonecznym  miejscu przez 4 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Powinna dojrzewać przez 6 miesięcy w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

Nalewka ma piękny czerwony kolor i jest mocno kwaskowa. Zalecana przy przeziębieniach oraz w leczeniu anemii. Obniża również ciśnienie krwi.

***


NALEWKA BRUSZNICOWA (czerwone borówki)

Składniki:
1 kg owoców borówki brusznicy 
1 l spirytusu 96%
0,5 kg cukru
1 l wody

Sposób wykonania: 
Dojrzałe, czerwone owoce oczyścić, umyć i lekko pognieść.  Włożyć do słoja i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym miejscu tak długo, aż wyblakną, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie ugotować syrop cukrowy, wystudzić i dolać do niego nalew spirytusowy. Przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Dla uzyskania pełnego efektu trzeba czekać ok. roku czasu.

Nalewka ma jasnoczerwony kolor i kwaskowy smak. Zalecana przy kłopotach trawiennych, nieżytach przewodu pokarmowego.

***


NALEWKA BRZOSKWINIOWA

Składniki:
1 kg brzoskwiń
0,5 kg cukru
1 l wódki 40%
1 szklanka spirytusu 95%
0,1 l koniaku

Sposób wykonania:
Dojrzałe brzoskwinie umyte i osączone w całości wkładamy do słoja, wsypujemy cukier i zalewamy alkoholem. Owoce powinny być całkowicie przykryte. Maceracja 3 tygodnie w ciepłym słonecznym miejscu, co 2-3 dni należy wstrząsać słojem.
Zlać, przecedzić i rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 2-3 miesiące.

Owoce można zalać przegotowanym, gęstym syropem cukrowym, uzyskamy z nich świetny, aromatyczny deser lub dodatek do ciast i lodów.

***


NALEWKA Z CZARNEGO BZU

Składniki:
1 kg owoców czarnego bzu
1 l spirytusu 95%
1 szklanka koniaku
syrop cukrowy (0,5 kg cukru + 0,5 l wody)
5 goździków, kawałek cynamonu, otarta skórka z 1 cytryny

Sposób wykonania:
Ponieważ owoce czarnego bzu dojrzewają nierównomiernie należy poczekać, aż dojrzeją całkowicie, a nawet lekko przywiędną.
Dojrzałe owoce pozbawić szypułek, oczyścić, przemyć na sicie i osączyć. Zalać koniakiem i spirytusem, postawić na słońcu na dwa tygodnie co kilka dni wstrząsając słojem.
Po tym czasie dolać ostudzony syrop zagotowany z przyprawami.
Po tygodniu przefiltrować i rozlać do butelek.
Nalewka powinna dojrzewać 2-3 miesięcy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Kolor nalewki jest czarnofioletowy.
Dobrze dojrzałe owoce nie zawierają substancji szkodliwych.
Owoce mają działanie napotne i lekko przeczyszczające. Oczyszczają również organizm, odtruwając go z toksyn.

***
 

NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI I (smorodinówka)

Składniki:
1 kg owoców
1 l spirytus 70%
syrop (0,5 kg cukru + 0,5 l wody)

Sposób wykonania:
Dojrzałe owoce dokładnie oczyścić z szypułek i ogonków, następnie umyć i osuszyć. Zalać w słoju spirytusem i postawić w ciepłym słonecznym miejscu na 4-6 tygodni. Ugotować syrop, przestudzić i wlać do niego uzyskany nalew spirytusowy. Odstawić na tydzień, przefiltrować i rozlać do butelek.
Nalewka powinna dojrzewać w chłodnym i ciemnym
miejscu przez 3-6 miesięcy.

Owoce czarnej porzeczki są bogatym źródłem wit. C.
Nalewka działa korzystnie w zaburzeniach trawienia.

***


NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI II (dla cierpliwych)

I etap – listówka

Wiosenne młode pędy i listki czarnej porzeczki (zerwane na początku wegetacji), umyć i osuszyć. Wypełnić dwulitrowy słój do 3/4 pojemności,
nie uciskając. Zalać wódką 40-50%, tak aby całkowicie przykryła listki.
Zakręcony słój przez tydzień trzymać na słońcu, a następnie przez 3 tygodnie w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.
Zlać nalew, na każdy litr dodać 1 łyżkę stołową soku z cytryny  i rozlać do butelek. Postawić w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu do jesieni.

Nalewka ma jasnozielony kolor i przyjemny zapach
z akcentem czarnej porzeczki.

II etap – nalewka owocowa

1 kg owoców
0,75 l spirytus 95%
0,75 l listkówki

Owoce zalać uzyskaną wiosną listkówką, dodać spirytus i macerować przez 6 tygodni w ciepłym miejscu. Zlać, przefiltrować i rozlać do butelek.
Nalewka powinna dojrzewać od 3-6 miesięcy, w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Tak uzyskana nalewka jest całkowicie  wytrawna. Aby uzyskać nalewkę słodszą należy, po zlaniu wódki (w I etapie), listki w słoju zasypać 0,5-1,0 kg cukru.
Po rozpuszczeniu cukru syrop wlać do osobnej butelki.
Jesienią do syropu wlewamy, uzyskany (w II etapie), nalew owocowy.

***
 

NALEWKA Z CZARNYCH JAGÓD (borówka czernica)

Składniki:
1 kg jagód
1 l spirytus 95%
0,5 kg cukru

Sposób wykonania:
Umyte i osączone na sicie jagody zasypać cukrem i zalać w słoju spirytusem tak, aby były całkowicie przykryte. Postawić w ciepłym, słonecznym miejscu,
zlać po 4 tygodniach spirytus. Przefiltrować i rozlać do butelek. Po miesiącu można używać.

Obecność garbników w owocach powoduje, że nalewka ma charakterystyczny, lekko ściągający smak.
Wytrawna wersja nalewki (bez dodatku cukru) działa przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie i bakteriobójczo, również w biegunkach typu bakteryjnego.

***

CZEREMCHÓWKA

Składniki:
1 kg owoców
0,5 kg cukru
1 l spirytusu 50%

Sposób wykonania:
Mocno dojrzałe owoce czeremchy umyć, dodać cukier i zalać spirytusem. Macerować w ciemnym miejscu 4-6 tygodni. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Nie można nalewki przetrzymywać dłużej z owocami, ze względu na uwalnianie się kwasu pruskiego.
Powinna dojrzewać co najmniej  przez 3 miesiące.

Nalewka ma bardzo ciemny czarno granatowy kolor i posmak migdałowy, z lekką goryczką.
Można też dojrzałe owoce przetrzeć na ostrym sicie. Do uzyskanej miazgi dołożyć kilkanaście pestek i po dodaniu cukru zalać spirytusem.
Owoce zbierane z drzew rosnących w cieniu są bardziej gorzkie i mniej aromatyczne.

***

NALEWKA CZEREŚNIOWA I

Składniki:
1 kg dojrzałych czereśni 
0,3-0,5 kg cukru
1 l spirytusu 50%
sok z 1 cytryny

Sposób wykonania:
Dojrzałe owoce czereśni umyć i osączyć. Zalać spirytusem, macerować w słonecznym miejscu przez miesiąc, co 2-3 dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie zlać i dodać przecedzony sok z cytryny. Uzyskany nalew szczelnie
zamknąć i odstawić w chłodnym pomieszczeniu.
Owoce zasypać cukrem, gdy się rozpuści, zlać syrop do większego słoja i dolać nalew spirytusowy. Po kilku dniach przefiltrować i rozlać  do butelek.
Powinna dojrzewać przez 3 miesiące w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. 

Nalewka ma kolor zależny od koloru użytych czereśni. Bardziej wartościową nalewkę, ze względu na większą zawartość antocyjanów, uzyskamy z ciemnych owoców.
Owoce czereśni zawierają dużo potasu, dlatego są zalecane w chorobach reumatycznych, nerkowych i sercowych.

***

NALEWKA CZEREŚNIOWA II (na rumie)

Składniki:
2 kg dojrzałych czereśni 
0,5 kg cukru
1 l rumu
1 laska wanilii, 8-10 goździków,

Sposób wykonania:
Dojrzałe owoce czereśni umyć, osączyć i wydrylować. Włożyć do słoja, dodać cukier, przyprawy i zalać rumem. Macerować w chłodnym, ciemnym  miejscu przez 4 miesiące. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Powinna dojrzewać przez 3 miesiące w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu, ale można również pić od razu.

***

NALEWKA Z CZERWONYCH PORZECZEK

Składniki:
1 kg dojrzałych owoców  
1,5 l spirytusu 70%
1 kg cukru
pół laski wanilii

Sposób wykonania:
Dojrzałe, czerwone owoce oczyścić, umyć i osuszyć.  Włożyć do słoja razem z wanilią i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym, słonecznym miejscu przez miesiąc, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie nalew zlać i odstawić. Owoce zasypać cukrem i gdy się rozpuści połączyć z nalewem. Odstawić na kilka dni, przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu.
Dojrzewa minimum 3-6 miesięcy.

Nalewka ma jasnoczerwony kolor i kwaskowy smak.
Zalecana przy kłopotach trawiennych i w stanach wyczerpania.

***


DERENIÓWKA

Składniki:
1 kg owoców derenia jadalnego
5 łyżek suszonych czarnych jagód
0,5-1 kg cukru
1 l. spirytus 70%

Sposób wykonania:
Umyte owoce zalać w słoju spirytusem i postawić w cieple na 4-6 tygodni, co 2-3 dni wstrząsając. Zlać spirytus i odstawić nalew w chłodne, ciemne miejsce. Owoce w słoju zasypać cukrem, co kilka dni wstrząsając, aż cały cukier się rozpuści.
Ilość cukru można regulować w zależności od upodobań. Zlać syrop i dolać do niego uzyskany wcześniej nalewem. Zostawić na tydzień do sklarowania. Przefiltrować, rozlać do butelek i postawić na pół roku w piwnicy. Im dłużej stoi, tym jest aromatyczniejsza i smaczniejsza.

Owoce można ponownie zalać wódką (nie dodając już cukru), tak aby były całkowicie przykryte. Po ok. 6-8 tygodniach zlewamy, uzyskując dodatkową porcję, nieco gorszej jakościowo i słabiej wybarwionej nalewki.

Nalewka dereniowa ma piękny czerwony kolor, lekko kwaskowy smak i ciekawy, niepowtarzalny aromat.
W dawnych czasach dereniówką leczono podagrę i niedokrwistość.

***

NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY -> NALEWKA RÓŻANA

***


NALEWKA GŁOGOWA

Składniki:
0,5 kg suszonych owoców głogu
2 l. spirytus 50%
syrop (0,5kg cukru + szklanka wody)
50 g suszonych śliwek, 50 g rodzynek, pół laski wanilii

Sposób wykonania:
Głóg, śliwki, rodzynki, wanilię zalać w słoju spirytusem i macerować w ciepłym miejscu przez 4-6 tygodni. Następnie klarowny nalew zlać do innego naczynia.
Zagotować syrop cukrowy, a po ostudzeniu wlać do niego nalew spirytusowy. Odstawić do sklarowania, przefiltrować i rozlać do butelek.
Cześć cukru można zastąpić miodem. Zwiększając dawkę cukru możemy uzyskac likier głogowy.

Nalewka ma charakterystyczny cierpkawy smak. Głóg jest powszechnie znanym lekiem na serce, zarówno kwiat jak i owoc. Stosuje się również przy bezsenności i na uspokojenie.

***


NALEWKA GRUSZKOWA I

Składniki:
1 kg gruszek
1 l spirytus 70%
0,3 kg cukru
3-5 goździków, 2 cm kory cynamonu, pół laski wanilii.

Sposób wykonania:
Do nalewki należy wziąć bardzo aromatyczne i soczyste gruszki. Z umytych i osuszonych gruszek usunąć szypułki i ogonki. Gruszki pokroić nierdzewnym nożem w kostkę (pestek nie wyrzucać) i wsypać do słoja dodając przyprawy. Zalać spirytusem i macerować 6 miesięcy w ciemnym, lecz ciepłym miejscu.
Po tym czasie nalew zlać, a owoce zasypać cukrem i trzymać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Wówczas powstały syrop zlać, owoce mocno wygnieść przez płótno i wyciśnięty z nich sok dolać do syropu. Następnie dolać do tego nalew spirytusowy. Zakręcić słój i odstawić na kilka dni, aby płyny dokładnie się wymieszały. Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Starannie zakręcone butelki przechowywać co najmniej pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.

Nalewka będzie miała jasnozłocistą barwę.

***
 

NALEWKA GRUSZKOWA II (suszone owoce)

Składniki:
0,4 kg suszonych gruszek
1 l spirytus 50%
0,3 l wody
50 ml koniaku

Sposób wykonania:
Gruszki przelać dwukrotnie wrzątkiem, osuszyć, pokroić usuwając ogonki.
Zalać spirytusem, postawić w ciepłym miejscu na 6-8 tygodni. Nalew zlać i przefiltrować.Gruszki przepłukać wodą, a po zlaniu połączyć z nalewem spirytusowym. Po kilku dniach przefiltrować, dodać koniak i rozlać do butelek.
Nalewka powinna dojrzewać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu ok. 6 miesięcy. Nalewkę tę można dodatkowo aromatyzować dodając razem ze spirytusem kilka goździków, 2 cm kory cynamonu, 5 cm wanilii.

***


NALEWKA JABŁKOWA

Składniki:
1 kg jabłek
1 l spirytus 70%
0,3 kg cukru

Sposób wykonania:
Do nalewki należy wziąć dojrzałe, aromatyczne i soczyste jabłka, najlepiej lekko kwaskowych odmian.
Z umytych i osuszonych owoców usunąć ogonki, jabłka pokroić w kostkę (pestek nie wyrzucać) i wrzucić do słoja. Zasypać cukrem i zalać spirytusem, tak aby były całkowicie przykryte. Macerować 6 tygodni w ciemnym, lecz ciepłym
miejscu. Po tym czasie nalew zlać, a po kilku dniach przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, co najmniej 2 miesiące.

Aby uzyskać nalewkę bardziej aromatyczną można dodać równocześnie ze  spirytusem 3-5 goździków, 2 cm kory cynamonu,  pół strąka wanilii.

***

NALEWKA Z RAJSKICH JABŁEK

Składniki:
1 kg rajskich jabłek
1 l spirytus 50%
0,3 kg cukru
5 goździków, kawałek ok. 2 cm kory cynamonu, 5 cm wanilii

Sposób wykonania:
Dojrzałe, całkowicie zdrowe, rajskie jabłka umyć, pokroić na ćwiartki (pestek nie wyrzucać), wrzucić do słoja razem z cukrem i przyprawami i zalać spirytusem. Macerować 2-3 tygodnie w ciemnym, lecz ciepłym miejscu. Po tym czasie nalew zlać, a po kilku dniach przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, co najmniej 4-6 miesięcy.

Nalewka ma jasnozłocisty kolorek i oryginalny aromat.

***


NALEWKA JEŻYNOWA

Składniki:
1 kg dojrzałych jeżyn
0,5 l spirytusu 95%
0,75 l wódki 40%
0,5 l miodu płynnego wielokwiatowego

Sposób wykonania:
Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, zalać w słoju wódką i spirytusem. Macerować w słonecznym i ciepłym miejscu przez 2 tygodnie, co kilka dni delikatnie wstrząsać słojem.
Następnie zlać nalew, odcisnąć owoce, a uzyskany sok dolać do nalewu. Nalew połączyć z płynnym miodem, codziennie wstrząsać.
Po całkowitym rozpuszczenia miodu nalewkę starannie przefiltrować i rozlać do butelek. Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy by nalewka dojrzała.
Nalewka ma piękny ciemnoczerwony kolor i zawiera spore ilości związków mineralnych: miedzi, fosforu, żelaza, magnezu i innych.
Bardziej aromatyczne są dzikie odmiany jeżyn. Część wódki (szklankę) można zastąpić rumem, uzyskamy wtedy nalewkę bardziej aromatyczną.

***


JARZĘBIAK

Składniki:
0,3 kg owoców jarzębiny 
1,5 l spirytusu 70%
pół szklanki cukru

Sposób wykonania:
Przemrożone owoce jarzębiny zanurzyć na sicie na 2-3 minuty w gotującej wodzie, następnie osuszyć. Wrzucić do słoja razem z cukrem i zalać spirytusem.
Odstawić w chłodne i ciemne pomieszczenie na 6 miesięcy. Zlać nalewkę, p...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin