Cebulaki.doc

(115 KB) Pobierz
Cebulaki

Cebulaki

składniki

·         500 g mąki

·         250 ml letniego mleka

·         3 -4 łyżki oliwy z oliwek

·         4 dag drożdży

·         * sól, cukier, wegeta

·         5 średnich cebul

·         1 jajko

·         * ser masdamer

Sposób przygotowania

1.     Z odrobiny letniego mleka, soli, cukru i drożdży zrobić zaczyn, zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Następnie mieszamy z przesianą wcześniej mąką i resztą mleka oraz z oliwą. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Cebulę obrać i pokroić w kostkę , usmażyć na maśle z odrobiną wegety. Wyrośnięte ciasto zagnieść i uformować łódeczki lub okrągłe placki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Jajko rozmącić z łyżką wody i posmarować cebulaki. Posypać cebulą i startym serem. Placki układać tak aby miały odstęp żeby się nie skleiły podczas pieczenia. Piec w 180 stopniach ok 25 minut.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin