Spaghetti z pieczarkami i groszkiem.doc

(21 KB) Pobierz
Spaghetti z pieczarkami i groszkiem

Spaghetti z pieczarkami i groszkiem

 

Składniki:
 200 g spaghetti
 400 g zielonego groszku
 16 pomidorków koktajlowych
 12 cienkich plasterków szynki
 4 szalotki
 200 g pieczarek
 3 łyżki masła
 300 ml bulionu
 250 g śmietany
 2 łyżki startej Gaudy
 gałka muszkatołowa
 bazylia
 sól
 pieprz

Sposób wykonania:
Szalotki drobno posiekać a pieczarki pokroić w cienkie plasterki, całość wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem i lekko poddusić, wówczas wlać bulion oraz śmietanę.
Dodać jeszcze ser, całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu do rozpuszczenia się sera, wówczas doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową.
W między czasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
Do pieczarek dodać jeszcze pomidory przekrojone na połówki oraz groszek i podgrzewać jeszcze przez chwile.
Makaron odcedzić i ułożyć na talerzach razem z szynką i polać całość sosem.
Przed podaniem posypać jeszcze pokrojonymi w paski listkami bazylii.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin